ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Η Συρία στη Στέγη μέσα από δύο παραστάσεις

Δύο σπουδαίες παραστάσεις καλλιτεχνών από την Συρία έρχονται για δύο ημέρες στη Στέγη, στις 26 και 27 Οκτωβρίου.

Η Συρία στη Στέγη μέσα από δύο παραστάσεις

Δείτε τη Συρία μέσα από τα μάτια των δικών της καλλιτεχνών. Δύο ημέρες, δύο παραστάσεις, θέατρο και χορός. Η πρώτη, μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης από τον σκηνοθέτη Ομάρ Αμπουσάαντα που συνεχίζει να δηλώνει τόπο διαμονής τη Δαμασκό, έχει τίτλο While I was waiting. Η δεύτερη είναι η παράσταση χορού Displacement, από τον βραβευμένο αυτοεξόριστο, Σύριο Μιθκάλ Αλζγκάιρ.

Omar Abusaada & Mohammad Al Attar
While I was waiting / FOCUS: SYRIA
26 – 27 Οκτωβρίου 2016 | 21:00 | Κεντρική Σκηνή

O Σύριος ακτιβιστής σκηνοθέτης Ομάρ Αμπουσαάντα καταγράφει το σήμα της ανθρώπινης ζωής και, μαζί, την ελπίδα μιας ολόκληρης χώρας για ανάσταση από τον όλεθρο. Μια σπαρακτική πολιτική αλληγορία βγαλμένη από τα ερείπια της Δαμασκού.

Τόπος: Η Δαμασκός της Συρίας στα πρόθυρα της διάλυσης. Χρόνος: 2015, πέμπτο έτος της αιματηρής εμφύλιας διαμάχης. Ο νεαρός Ταΐμ πέφτει θύμα ανελέητου ξυλοδαρμού σε ένα από τα δεκάδες σημεία στρατιωτικού ελέγχου της πόλης και μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Είναι το δεύτερο τραγικό συμβάν που συγκλονίζει την οικογένειά του –μετά το θάνατο του πατέρα του– και τη φέρνει αντιμέτωπη με βασανιστικά ερωτήματα και οδυνηρές αποκαλύψεις.

Στο βαθύ του ύπνο, στα όρια συνειδητού και ασυνείδητου, ο Ταΐμ φαντάζει με βωβό παρατηρητή τόσο της οικογενειακής κρίσης όσο και των σαρωτικών αλλαγών που μετασχηματίζουν γοργά την πατρίδα του σε μια no man’s land. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Πέντε χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στο Meeting Points 6, το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης για την Αραβική Άνοιξη, ο Σύριος σκηνοθέτης Ομάρ Αμπουσαάντα και ο σταθερός συνεργάτης του, ο συγγραφέας Mohammad Al Atar, επιστρέφουν στη Στέγη για να ερευνήσουν την υπαρξιακή πάλη που εγείρουν τραυματικές συνθήκες, όπως η απουσία, η αναμονή και η ανάγκη του να ανήκεις. Στο όριο μεταξύ θεάτρου ντοκουμέντου και θεάτρου επινόησης και κάνοντας χρήση οπτικοακουστικών μέσων και αρχειακού υλικού, ο Αμπουσαάντα αναγνωρίζει σε μια ιστορία μυθοπλασίας τη σύγχρονη ιστορία μιας χώρας. Ο Ταΐμ είναι η προσωποποίηση μιας ενδιάμεσης «γκρίζας» ζώνης, που δεν βρίσκεται εν ζωή, μα ούτε έχει αγγίξει το θάνατο, μιας επώδυνης ακροβασίας ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία.

Γεννημένος στη λαβωμένη Δαμασκό, ο Ομάρ Αμπουσαάντα αντιμετωπίζει το πολιτικό θέατρο ως μια πράξη αντίστασης, παρότι, όπως λέει ο ίδιος, «οι αξίες του απέτυχαν να πραγματωθούν, όταν αυτό ήταν ακόμα δυνατό». Συνάμα, το θέατρό του λειτουργεί σαν μια δυνατότητα καταγραφής της Ιστορίας, επαναφέροντας το ερώτημα για την επίδραση της μυθοπλασίας σε μια σπαρασσόμενη πραγματικότητα. Για τις δραματουργικές ανάγκες του While I was waiting, ο σκηνοθέτης ήρθε σε επαφή με οικογένειες ανθρώπων που βρίσκονται σε κώμα και με γιατρούς, προκειμένου να κατανοήσει τους μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος σε καταστολή. Η παράστασή του «επεμβαίνει» σαν μια επιχείρηση διάσωσης σε εμπόλεμη ζώνη.

Σκηνοθεσία: Omar Abusaada
Κείμενο: Mohammad Al Attar
Ερμηνεύουν: Amal Omran, Mohammad Alarashi, Nanda Mohammad, Fatina Laila, Mouiad Roumieh, Mohamad Al Refai
Σκηνικά: Bissane Al Charif
Φωτισμοί: Hasan Albalkhi
Βίντεο: Reem Al Ghazzi
Μουσική: Samer Saem Eldahr (Hello Psychaleppo)
Τεχνική Διεύθυνση: Camille Mauplot
Κατασκευή Σκηνικών: Sylvain Georget & Patrick Vindimian

Παραγωγή: Festival d’Avignon (Γαλλία), Napoli Teatro Festival (Ιταλία), AFAC (Arab Fund for Art and Culture), Pôle Arts de la scène - Friche La Belle de Mai Marseille (Γαλλία), Theater Spektakel Zürich (Ελβετία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα), Vooruit Gent (Βέλγιο), La Batie Festival de Genève (Ελβετία), Les Bancs publics / Les Rencontres à l’échelle Marseille (Γαλλία), Festival d'Automne à Paris (Γαλλία)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου
Εργαστήριο με τον Omar Abusaada

Κεντρική Σκηνή | 26 & 27 Οκτωβρίου 2016 | 21:00
Εισιτήρια
Κανονικό: 7 - 10 - 15 - 18 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 - 12 - 14 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 - 11 - 13 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Combo 1+1 (με μειωμένη τιμή): 1 εισιτήριο της παραγωγής «While I was Waiting» & 1 εισιτήριο της παραγωγής «Displacement»
Combo 2x1 (με μειωμένη τιμή) = 2 εισιτήρια για την ίδια ημέρα

Mithkal Alzghair
Displacement / FOCUS: SYRIA
26-27 Οκτωβρίου 2016 | 19:00 | Μικρή Σκηνή

«Χορεύοντας εδώ για το θάνατο εκεί» -Mithkal Alzghair

«Δεν ψάχνω ένα παρελθόν που δεν υπάρχει πια, ούτε θέλω να δημιουργήσω ένα μέλλον χωρίς αναμνήσεις» δηλώνει ο ανερχόμενος Σύριος χορογράφος που ζει από το 2010 στη Γαλλία. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το πώς γίνεται ορατή η κληρονομιά και η ταυτότητα του συριακού σώματος και πώς αυτή επηρεάζεται μέσα στο πολύπλοκο πλαίσιο των επαναστάσεων, των πολέμων, των συγκρουόμενων ιδεολογιών, του πόθου για ελευθερία, της καταστροφής και της μετανάστευσης.» Στο τελευταίο του έργο, ο Αλζγκάιρ ξεκινά από μουσικά και κινητικά μοτίβα παραδοσιακών χορών. Μέσα από τη δυναμική της συριακής κουλτούρας και παράδοσης, εξερευνά το πώς αυτή δημιουργήθηκε, αλλά και πόσο θα αλλάξει υπό την πίεση των ραγδαίων αλλαγών που υφίσταται η χώρα του.

Το σώμα, κατεξοχήν τόπος της εμπειρίας, εκφράζει την τραυματική πραγματικότητα που βιώνει ο συριακός λαός: Σώμα σε σταθερό σημείο επί αιώνες, τώρα πλέον περιορισμένο, εγκλωβισμένο, σώμα πάσχον, σώμα σε αναμονή –αναποφάσιστο ανάμεσα σε κίνηση και ακινησία–, σώμα σε δράση, σε διαφυγή, εκτόπιση, εξορία. Με το Displacement, ο ταλαντούχος αυτός νέος χορογράφος απαντά καταρχήν στο δικό του προβληματισμό. Ανάμεσα σε δύο χώρες, αλλά και ανάμεσα στην τέχνη και την πραγματικότητα, κατορθώνει να αναδείξει «εδώ» αυτό που συμβαίνει «εκεί».

Χορογραφία: Mithkal Alzghair
Ερμηνεύουν: Rami Farah, Shamil Taskin, Mithkal Alzghair
Σύμβουλος Δραματουργίας: Thibaut Kaiser

Συμπαραγωγή: Godsbanen – Aarhus (Δανία) / Musée de la Danse-CCN de Rennes et de Bretagne / the foundation AFAC / Les Treize Arches-Scène conventionnée de Brive

Στο Displacement, εκτός από τον ίδιο τον Αλζγκάιρ, χορεύουν ο Σύριος χορευτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης Rami Farah και ο Τούρκος χορευτής και χορογράφος Samil Taskin.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Mithkal Alzghair, DISPLACEMENT | Μικρή Σκηνή | 26 & 27 Οκτωβρίου 2016 | 19:00
Εισιτήρια
Κανονικό: 7 - 18 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 14 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 13 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Combo 1+1 (μειωμένες τιμές): 1 εισιτήριο της παραγωγής «While I was Waiting» & 1 εισιτήριο της παραγωγής «Displacement»


σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Καμιά εξαιρετική δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκέντρωση και αυτοθυσία και μόχθο και αμφιβολία."

Μαξ Μπίρμπομ

  • 1812 - Ο Ναπολέων και οι Γάλλοι εισβάλλουν στην Ρωσική Αυτοκρατορία.
    1821 - Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.
    1894 - Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.
    1913 - Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
    1947 - Ένας Αμερικανός πιλότος αναφέρει ότι, είδε άγνωστα αντικείμενα να πετούν στον ουρανό, κοντά στο βουνό Ρέινιερ κοντά στην Ουάσιγκτον, τα οποία περιγράφει ως "ιπτάμενους δίσκους".

© 2002-2018 MEDIA2DAY