Καθαρή πόλη: Μετανάστριες επί σκηνής στη Στέγη

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης ανεβάζουν στη σκηνή πέντε μετανάστριες καθαρίστριες, κι εκείνες μας λένε τις γλυκόπικρες ιστορίες τους.
Καθαρή πόλη: Μετανάστριες επί σκηνής στη Στέγη
της Ιωάννας Γκομούζα

Μια παράσταση-ντοκιμαντέρ για τις ζωές των Άλλων, των γυναικών μεταναστριών, για όσους αποφασίζουν να τις προσεγγίσουν αλλά και για όσους κοντόφθαλμα επιλέγουν να τις προσπερνούν. Κυρίως, ίσως, γι’ αυτούς.

«Κυρίες και κύριοι, όταν τελειώσει η παράσταση δεν θέλω να βλέπω τσίχλες κάτω από τα καθίσματα και μπουκάλια νερό. Δε λυπάστε τη μέση μου;». Με το χιούμορ και το σαρκασμό, με το μπρίο και την αλήθεια τους, η Mabel, η Rositsa, η Freedalyn, η Drita και η Valentina δεν χρειάστηκαν χρόνο για να ζεστάνουν το ενδιαφέρον μας. Κι ας μην είναι ηθοποιοί. Κι ας μην είχαν πατήσει ξανά το πόδι τους στο θεατρικό σανίδι.

Όσα άλλωστε ξετυλίγουν αυτά τα βράδια στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι βουτηγμένα στο βίωμά τους. Στη ζωή των Άλλων, των μεταναστών εργατριών, που για χρόνια επιλέξαμε να προσπερνάμε. Σε αλήθειες όμως που όσο βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα και φουντώνει ξανά η δική μας αυτή τη φορά μετανάστευση, γίνονται όλο και πιο οικείες και κοντινές στον καθένα.

Υπηρετώντας σταθερά το «θέατρο της πραγματικότητας», τη δραματουργική/ σκηνοθετική μέθοδο που αντλεί το υπό διαπραγμάτευση υλικό της από προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα, ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης ανεβάζουν στη Μικρή Σκηνή πέντε μετανάστριες καθαρίστριες. Πέντε γυναίκες από την Αλβανία, την πρώην ΕΣΣΔ, τη Βουλγαρία, τη Νότιο Αφρική και τις Φιλιππίνες που, μπροστά στην ανεργία και στις οικονομικές δυσχέρειες ή και για προσωπικούς λόγους, άφησαν τις πιο κοντινές ή μακρινές πατρίδες τους για να αναζητήσουν στην Ελλάδα το μεροκάματο και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Η ιδέα προέκυψε πριν από μερικά χρόνια, όταν μέσα στη δίνη της κρίσης ακούστηκε το ρατσιστικό σύνθημα «να ξεβρωμίσει ο τόπος». Όταν μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας έγιναν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, ο σάκος του μποξ, όπου μια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας θα εκτόνωνε τις ανασφάλειες, την ξενοφοβία και την άρνησή της να κοιτάξει τη ζωή κατάματα, πέρα από τους συνήθεις εύκολους στόχους.

Θέλοντας να διερευνήσουν την έννοια του «καθαρού» στην ακροδεξιά ρητορική, με όχημα την κυριολεκτική της έννοια, το δραστήριο δίδυμο, το οποίο πρόσφατα ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, αποφάσισε να θέσει το ερώτημα «ποιος καθαρίζει στην πράξη αυτή τη χώρα;». Ποιες είναι οι γυναίκες στις οποίες εμπιστευτήκαμε το σπίτι, την ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών; Και τελικά πόσο διαφέρουν οι πορείες τους από τις δικές μας;

Μια καθηγήτρια πανεπιστημίου, μια αρχιτεκτόνισσα, μια ασφαλίστρια, ένα παρ’ ολίγον μοντέλο, έρχεται από σκηνής η απάντηση, γιατί τέτοια βιογραφικά κουβαλούν οι σούπερ ηρωίδες της παράστασης - διόλου τυχαία η «σκηνοθεσία» και της αφίσας του έργου.
Με στολή εργασίας και με τα φτερά ξεσκονίσματος στα χέρια, αφηγούνται τις πρώτες εντυπώσεις τους από την Αθήνα και ιστορίες για τα σπίτια στα οποία δούλεψαν.

Ανακαλούν το συναίσθημα του φόβου που γέννησαν οι ρατσιστικές επιθέσεις και την καθημερινή αγωνία της ζωής σε μια ξένη χώρα χωρίς χαρτιά, ουσιαστικά χωρίς φωνή και δυνατότητα αντίδρασης μπροστά στην αυθαιρεσία ή στη σεξουαλική παρενόχληση.

Μοιράζονται τη λαχτάρα για τις οικογένειες που άφησαν πίσω, αλλά και την περηφάνια για τα παιδιά τους που προκόβουν. Ξετυλίγουν μύχιες σκέψεις, συναισθήματα και τραγελαφικά περιστατικά. Τραγουδούν υπέροχα με το πάθος αρτίστα, χορεύουν το τανγκό της, και δικής τους, Αθήνας και με το πείσμα της γυναίκας που πάλεψε στην ξενιτιά, κόντρα σε μύριες δυσκολίες, δηλώνουν σε ρυθμό ζεϊμπέκικο «δεν πάω πουθενά πουθενά εδώ θα μείνω» κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα. Γιατί όχι και το δικό σας;


Info:
Καθαρή Πόλη
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Μικρή Σκηνή
Από 3 έως 14 Φεβρουαρίου 2016 | 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v