Η Αθήνα πάει θέατρο… μετά τα μεσάνυχτα!

Μερικοί το προτιμούν… αργά. Πέντε θεατρικές σκηνές της Αθήνας παρουσιάζουν ισάριθμες ενδιαφέρουσες μεταμεσονύκτιες παραστάσεις για τους ξενύχτηδες θεατρόφιλους.
Η Αθήνα πάει θέατρο… μετά τα μεσάνυχτα!
του Γιώργου Κόκουβα

Η διάσωση των έργων του Λόρκα διά χειρός Ασπιώτη. Η θεατρική διασκευή του Dogville του Λαρς Φον Τρίερ. Ασυγκράτητα παιχνίδια θεατρικού παλιμπαιδισμού στο Νέο Κόσμο. Κοινωνικός προβληματισμός σε μια υπόγεια στοά στο κέντρο και οι ανθρώπινες σχέσεις σε μια συγκινητική μαύρη κωμωδία από τον Γιάννη Μπέζο στα Ιλίσια. Πέντε παραστάσεις που όχι μόνο παρουσιάζουν όμορφα θέματα με ανατρεπτικό τρόπο, αλλά συστήνουν στο αθηναϊκό κοινό μια νέα θεατρική συνήθεια που σιγά-σιγά γίνεται θεσμός: Τις μεταμεσονύκτιες παραστάσεις, για τις οποίες το κουδούνι χτυπά αργά, τότε που το σανίδι γίνεται ακόμη πιο μυστήριο, ακόμη πιο γοητευτικό.

Σκοτεινή Πέτρα
Πού και πότε: Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Γκάζι, κάθε Παρασκευή μεσάνυχτα
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12€, Φοιτητικό-Ομαδικό:10 €, Ανέργων: 5 €

Το βραβευμένο έργο του Αλμπέρτο Κονεχέρο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη και μας παρουσιάζει το τελευταίο μέρος της ζωής ενός αιχμαλώτου από τους φασίστες του Φράνκο κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου. Πολύτιμα θεατρικά έργα που του είχε εμπιστευτεί ένας φίλος του ποιητής πρέπει να σωθούν, και ο δεσμοφύλακάς του είναι ο μόνος που μπορεί να τον βοηθήσει. Ο ποιητής είχε εκτελεστεί ένα χρόνο πριν. Ονομαζόταν Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο, εμπνευσμένο από τη ζωή του Ραφαέλ Ροντρίγκεθ Ραπούν , φοιτητή - μηχανικού ορυκτών πόρων και συντρόφου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα τα τελευταία χρόνια της ζωής και των δύο. Ένα ζωντανό έργο για την μνήμη ως χώρο δικαιοσύνης αλλά και για την ανάγκη της λύτρωσης. Με τους Σταύρο Ράγια, Γιάννη Τσεμπερλίδη και τη φωνή του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Dogville
Πού και πότε: Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, Παρασκευή και Σάββατο μεσάνυχτα, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30
Πόσο: Εισιτήριο 15€ - Αυστηρώς ακατάλληλο κάτω των 17 ετών

Το Dogville είναι μια ήσυχη και ευτυχής στην άγνοιά της πόλη, που έχτισε το μυαλό του Λαρς Φον Τρίερ. Κυνηγημένη από μία ομάδα γκάγκστερ, η Γκρέις θα αναζητήσει καταφύγιο εκεί, και σε αντάλλαγμα οι κάτοικοι της πόλης θα επωφεληθούν απ’ την εργασία της. Οι μέρες θα περάσουν. Το Dogville θα δείξει τα δόντια του και η Γκρέης τη Χάρη της. Και οι συνέπειες θα είναι… εκρηκτικές. Το σοκαριστικό κινηματογραφικό σενάριο του Τρίερ μεταφέρεται στο θέατρο από την Έφη Γούση, με τους Ευθύμη Ζησάκη, Ορέστη Καρύδα, Μιχάλη Λεβεντογιάννη, Ρομάνα Λόμπατς, Δημήτρη Πασσά, Γιούλικα Σκαφιδά και Πηνελόπη Τσιλίκα. Την μουσική υπογράφει η Nalyssa Green.

Παρασκευή Παλιμπαιδισμού  
Πού και πότε: Θέατρο του Νέου Κόσμου, κεντρική σκηνή, Θαρύπου και Αντισθένους 7, κάθε Παρασκευή μεσάνυχτα
Πόσο: Εισιτήριο 13€

Μετά την επιτυχία του R.I.P. Romeos Ioulietta Panta, η νέα παράσταση της ομάδας So7 στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου παρουσιάζει ένα μπαρ, ένα βράδυ και νέους που διασκεδάζουν με ασυγκράτητο κέφι. Με τολμηρές καταβολές στην παγκόσμια ερωτική λογοτεχνία στο κείμενο του Κουρούμπαλη, με την αδιάκοπη κίνηση των πέντε ηθοποιών και των τριών χορευτών που επιμελείται η Φρόσω Κορρού και με ζωντανή μουσική που θα αλλάζει σε κάθε παράσταση από τον dj Γιώργο Κωνσταντινίδη, η Παρασκευή Παλιμπαιδισμού θυμίζει ότι μια νύχτα έξω μπορεί να μην είναι καθόλου μπανάλ. Το βράδυ ξεκινάει στις 00.00, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι ώρα τελειώνει. Παίζουν οι Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τάσος Καραχάλιος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Ίριδα Μάρα, Χριστίνα Μπίτου, Πηνελόπη Μωρούτ, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Βασιλική Τρουφάκου.

Μεταξωτές Γυναίκες  
Πού και πότε: Underground, Πλατεία Κοραή 4 (υπόγεια στοά, είσοδος από Άστυ), κάθε Σάββατο μεσάνυχτα, κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 21.00
Πόσο: 11€ (μειωμένο 8€, ατέλειες 5€)

H Βάνα Πεφάνη προσανατολίζεται για ακόμη μια φορά σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, και παρουσιάζει την παράσταση «Μεταξωτές Γυναίκες», που έγραψε και σκηνοθετεί, βασιζόμενη σε έρευνα και μαρτυρίες ανθρώπων για το φαινόμενο της κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας γυναικών και το οποίο παρουσιάζεται σε έναν απρόσμενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Η 23χρονη Ωρόρ από τη Νιγηρία, θύμα trafficking, ζει στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας του κέντρου της Αθήνας και βουτάει στο κενό από την ταράτσα. Ο ξαφνικός και αποτρόπαιος θάνατός της γίνεται η αφορμή για να παρακολουθήσουμε πως οι ένοικοι της πολυκατοικίας διαπραγματεύονται τη ζωή τους, την αποξένωση, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την αδιαφορία σε μια πόλη που νοσεί και επηρεάζει τη στάση των ανθρώπων απέναντι στον συνάνθρωπο. Παίζουν οι Βασίλης Αφεντούλης, Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Αγγελική Καρυστινού, Σοφία Μανωλάκου, Aurora Marion, Νικολίνα Μουαΐμη και Ιάκωβος Μυλωνάς.

Playground-Ανοιχτές Πληγές
Πού και πότε: Θέατρο Ιλίσια Βολανάκη, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, τηλ: 2107223010, κάθε Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 23.15 και κάθε Τετάρτη στις 21.15
Πόσο: 12€, μειωμένο 8€

Το έργο του πολυβραβευμένου αμερικανού συγγραφέα Ρατζίβ Τζόζεφ, «Playground... Ανοιχτές Πληγές», ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην ανανεωμένη σκηνή του «Ιλίσια Βολάνακης», εγκαινιάζοντας τις μεταμεσονύκτιες παραστάσεις του θεάτρου. Το έργο αφορά μια σχέση ζωής σχεδόν τριάντα ετών, η οποία θα ζωντανέψει κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννη Μπέζου. Η συγκινητική μαύρη κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις περιστρέφεται γύρω από την Κάιλιν και τον Νταγκ, οι οποίοι συναντιούνται πρώτη φορά σε ηλικία οκτώ ετών στο αναρρωτήριο του δημοτικού σχολείου όπου φοιτούν, καθώς η Κάιλιν έχει κάποιο πρόβλημα με το στομάχι της και ο Νταγκ έχει πέσει με το ποδήλατό του. Οι δυο τους τα επόμενα 30 χρόνια θα ζήσουν μια μοναδική ερωτική ιστορία, ευαίσθητη και συνάμα σκληρή. Θα κάνουν τα πάντα για να αυτοκαταστραφούν και να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλον, μόνο και μόνο για να καταφέρουν την επόμενη στιγμή να βρεθούν ο ένας πλάι στον άλλον. Παίζουν οι Χρήστος Σπανός, Αγοραστή Αρβανίτη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v