Θεατρικός Αύγουστος: Καλοκαίρι στην Επίδαυρο

Τι θα δούμε αυτό τον Αύγουστο στην Επίδαυρο; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις φετινές παραγωγές στην θεατρική κορύφωση του Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Θεατρικός Αύγουστος: Καλοκαίρι στην Επίδαυρο
της Ιωάννας Μπλάτσου

Μάθετε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις φετινές παραγωγές του Φεστιβάλ Επιδαύρου αλλά και τα «μυστικά» του καλού φεστιβαλιστή, στο αυγουστιάτικο αποκορύφωμα του πιο ενδιαφέροντος θερινού θεατρικού «τελετουργικού».

Οι παραστάσεις


Στις 7-8/8, «Η Ιφιγένεια στη χώρα των ταύρων» του Ευριπίδη σε μετάφραση και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση (Ιφιγένεια), Χρίστος Στυλιανού (Α’ Αγγελιοφόρος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Ορέστης), Μιχάλης Συριόπουλος (Πυλάδης), Γιώργος Κολοβός (Θόας), Αναστάσης Ροϊλός (Β’ Αγγελιοφόρος), Άννα Καλαϊτζίδου (Αθηνά), Χρύσα Ιωαννίδου Άρτεμις (άγαλμα). Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.


Στις 14-15/8, επαναλαμβάνονται οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία-απόδοση Γιάννη Κακλέα (είχαν αρχικά παιχτεί και στις 10-11/7), μετά την ακύρωση όλων των παραστάσεων των «Νεφελών» σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, που είχαν προγραμματιστεί αρχικά για το συγκεκριμένο διήμερο. Στους «Αχαρνής» παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Σωκράτης Πατσίκας κ.ά.


Στις 21-22/8, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου και μετάφραση Γιώργου Μπλάνα. Παίζουν: Τάσος Νούσιας (Προμηθέας), Γεράσιμος Γεννατάς (Ήφαιστος / Ωκεανός), Marlene Kaminsky (Ιώ), Δημήτρης Κουρούμπαλης (Κράτος / Ερμής), Κατερίνα Λούρα και Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και πέντε κλασικές χορεύτριες: Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Πηνελόπη Μωρούτ, Βιβή Μπουτάτη (Χορός).


Στις 28-29/8, «Ορέστης» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Παίζουν: Δημήτρης Λάλος (Ορέστης), Έλενα Μαυρίδου (Ηλέκτρα/ Τυνδάρεω/ Φρύγας -Β’ Αγγελιοφόρος), Δήμητρα Κούζα (Χορός/ Ελένη/ Α’ Αγγελιοφόρος), Μιχάλης Βαλάσογλου (Μενέλαος/ Χορός). Συμμετέχουν σπουδαστές από το Α’ & Β’ έτος της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Α’ έτος της Δραματικής Σχολής Δήλος.

Τι να προσέξετε
Μεριμνήστε και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας –ειδικά αν θέλετε να έχετε καλές θέσεις- τουλάχιστον μία ή δύο εβδομάδες πριν από κάθε παράσταση.

Φροντίστε να βρίσκεστε εγκαίρως στο θέατρο –τουλάχιστον 10’-15’ πριν τις 21.00 που ξεκινούν οι παραστάσεις. Ειδικά αν τα εισιτήριά σας είναι για το πάνω διάζωμα, όπου οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες, και λειτουργεί η λογική του «όποιος πρόλαβε, τη θέση βρήκε».

Θυμηθείτε ότι οι θέσεις του πάνω διαζώματος δεν έχουν μαξιλάρια, οπότε πράξτε ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, έχοντας πάντα κατά νου ότι οι παραστάσεις διαρκούν περίπου δύο ώρες έκαστη.

Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε κοντά στο αρχαίο θέατρο, δηλαδή στο Λυγουριό ή την Αρχαία Επίδαυρο, πρέπει να έχετε κάνει κράτηση στα καταλύματα της περιοχής περίπου ένα μήνα νωρίτερα, καθώς τα καλά ξενοδοχεία και ξενώνες («Angelica Villas» / 27530-41818, 27530-41038, «Ελένη» / 27530-41364, «Μουριά» / 27530-41218, 27530-41809, «Hotel Yialasi» / 27530-96560, «Αριστοτέλης» / 27530-96553, 27530-96555, «Μάγδα» / 27530-41689, «Sunny Garden Apartments» / 27530-41395) είναι λιγοστά και δυσεύρετα τον Αύγουστο. Αλλιώς, κάντε μια κρούση στα ξενοδοχεία του Ναυπλίου.

Επειδή ο άρτος πάντα συνοδεύει τα θεάματα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά τη δίωρη παράσταση όλο και κάτι θα θέλετε να τσιμπήσετε. Οι καλλιτέχνες έχουν ήδη κάνει κράτηση στον «Λεωνίδα» στο Λυγουριό. Οι πιο εναλλακτικοί και νεότερης γενιάς ηθοποιοί ψηφίζουν γαστριμαργικά «Καλογερικό» και «Μουριά» στην Αρχαία Επίδαυρο, ενώ στο «Ακρογιάλι», στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, συχνά κάνει το τραπέζι σε διεθνείς καλεσμένους του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος.

Στα εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ της περιοχής, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την έξοχη τοπικής παρασκευής μπύρα «Ζέος», από τον Ιναχό Αργολίδας. Θα τη βρείτε σε δύο εκδοχές: χωρίς παστερίωση (και με σύντομη ημερομηνία λήξης) και παστεριωμένη.

…Και τι να αποφύγετε
Αφήστε τα υπέροχα ψηλοτάκουνα πέδιλά σας στην ντουλάπα σας για να έχετε τη συνείδησή σας ήσυχη ότι δεν καταστρέφετε τα αρχαία μάρμαρα του θεάτρου.

Μη φιλοδωρείτε τις ταξιθέτριες. Ούτε καλύτερες θέσεις θα σας δώσουν, ούτε θα κάνουν τα στραβά μάτια όταν εσείς αλλάζετε διάζωμα.

Είναι τουλάχιστον αγενές να κανονίζετε στο κινητό σας το after με την παρέα σας στο club «Καπάκι» την ώρα που κορυφώνει η τραγωδός. Αφήστε που το θέατρο φημίζεται για την εξαιρετική του ακουστική και η συνομιλία σας μπορεί να γίνει δρώμενο της παράστασης.

Αν εντρυφάτε στο σπορ της τσίχλας με αυταπάρνηση ολυμπιονίκη, καλό είναι όταν θα κουραστείτε να τη μασάτε –που θα κουραστείτε- να μην την κολλήσετε «διακριτικά» κάτω από τη θέση σας. Δεν είναι ποιος σας βλέπει, αλλά τι φθορά προκαλείτε στα ήδη καταπονημένα μάρμαρα.

Είναι πολύ προσβλητικό να σηκώνεστε να φεύγετε λίγο πριν το χειροκρότημα για να «γλιτώσετε την κίνηση». Χαλαρώστε και τιμήστε τους ηθοποιούς που μόχθησαν για εσάς.

Αν νιώθετε ότι η παράσταση προσέβαλε την αισθητική σας, οφείλετε να σεβαστείτε τον εαυτό σας, τον χρόνο σας και τα χρήματά σας, αλλά πάντα κόσμια και όχι με ψυχολογία χουλιγκάνου στον Τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Αποχωρήστε ήσυχα και διακριτικά από το αρχαίο θέατρο και μετά «θάψτε» το γεγονός στα θεατρικά πηγαδάκια στις πέριξ ταβέρνες. Εκεί, άλλωστε, παίζεται όλο το «παιχνίδι».

Bonus tip:
Μετά τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, όλοι –μα, όλοι- οι ηθοποιοί και συντελεστές περνούν από την πίστα της cult «Disco Capaki» του Ηλία Τζαβέλλα στην παραλία Γυαλάσι, στην Αρχαία Επίδαυρο. Το χορευτικό σόου ξεκινά μετά τις 2.00 τα ξημερώματα και πάει μέχρι την ανατολή του ηλίου. Μόνιμος θαμώνας ο διεθνής σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος.

Καλή διασκέδαση!

Info
:
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Προπώληση εισιτηρίων: Στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr, στο 210.3272000, στα εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39 -εντός στοάς Πεσμαζόγλου) και του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, στα βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και ΙΑΝΟΣ, στα καταστήματα PUBLIC και στα Reload Stores.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v