5 ωραίες θεατρικές παραστάσεις για το Σάββατο

Πέντε από τις καλύτερες παραστάσεις που ανεβαίνουν στα θέατρα της Αθήνας επιλέγουμε για το βράδυ του Σαββάτου.
5 ωραίες θεατρικές παραστάσεις για το Σάββατο
Μεγάλη πρεμιέρα για το Εθνικό Θέατρο, μεταμεσονύκτιες παραστάσεις βγαλμένες από την θεατρική ζωή στο Θησείον, Ντοστογιέφσκι και Τσέχοφ σε Γκάζι και Βοτανικό, νησιά των σκλάβων γεμάτα συμβολισμούς στο Υπόγειο του Κουν. Τα θεατρικά μας Σάββατα είναι φέτος πιο πλούσια από ποτέ, κι εμείς επιλέγουμε πέντε από τις καλύτερες παραστάσεις που ανεβαίνουν στις αθηναϊκές σκηνές.

Φιλουμένα στο Εθνικό Θέατρο
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια, τηλ.: 210 5288100
Ώρα έναρξης: 20.30
Εισιτήρια: 10€, 18€, 20€


Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί την περίφημη Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο, με πρωταγωνιστές την Ελένη Ράντου –η οποία διασκεύασε το κείμενο– και τον Άλκη Κούρκουλο, στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Πάνω στο διάσημο από τις ερμηνείες μεγάλων πρωταγωνιστριών έργο του Ντε Φιλίππο, η Ελένη Ράντου, που έχει τιμηθεί για το συγγραφικό θεατρικό της έργο με το βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν», έχτισε από την αρχή την ιστορία της ναπολιτάνας πόρνης, διατηρώντας την κοινωνική ματιά αλλά και το υποδόριο χιούμορ του πρωτοτύπου.

Ο Σωσίας στο Θέατρο Ροές
Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ.: 210 3474312
Ώρα έναρξης: 18.30 και 21.00
Εισιτήρια: 12€, 17€


Ο Σωσίας, μια παράσταση - σπουδή στο έργο του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα με τους Άρη Σερβετάλη, Δρόσο Σκώτη, Γιώργο Συμεωνίδη, Συμεών Τσακίρη, Κωνσταντίνο Καρβουνιάρη, συζητιέται πολύ τελευταία στους θεατρικούς κύκλους της Αθήνας. Μόλις που προλαβαίνετε να δείτε την παράσταση, η οποία κατεβαίνει στις 5 Απριλίου, και μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη. Το έργο, που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Ντοστογιέφσκι, μιλά για τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέσα από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την «φυσιολογική ζωή» του ο ήρωας, Γκολιάτκιν.

Βυσσινόκηπος, Παρασκήνιο στο Θέατρο Θησείον
Τουρναβίτου 7, Θησείο, τηλ.: 210 3255444
Ώρα έναρξης: 23.45
Εισιτήρια: 10€, 12€
Η νέα παράσταση της Ομάδας MeWe και της σκηνοθέτη Κατερίνας Μπερδέκα είναι η ζωή των παρασκηνίων ενός θεάτρου. Όλα όσα οι θεατές αγνοούν, τα γέλια, οι ανησυχίες, τα προβλήματα, οι επιτυχίες, τα δράματα, ενός κόσμου που ζει για το θέατρο, αν και ποτέ δεν εμφανίζεται. Ενώ στη σκηνή του θεάτρου παίζεται ο Βυσσινόκηπος και από μόνιτορ ακούμε μικρά κομμάτια του σπουδαίου κειμένου, στο φουαγέ, όπου παίζεται και η παράσταση, παρακολουθούμε την παράλληλη ζωή των ανθρώπων του θεάτρου. Ο χρόνος μετριέται με όρους των παρασκηνίων: Ξημερώματα πριν την πρεμιέρα, η πρεμιέρα, η επίσημη, πριν τα Χριστούγεννα, Τετάρτη απογευματινή, Σάββατο διπλή, στήσιμο σκηνικού, γενέθλια, θάνατοι, έρωτες και όλα όσα συμβαίνουν… στα θεατρικά παρασκήνια.

Πλατόνοφ στον Τεχνοχώρο Cartel
Αγ. Άννης και Μικέλη 4, Βοτανικός, στάση μετρό Ελαιώνας, τηλ.: 693 9898258
Ώρα έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: 5€, 8€, 12€
Με σκοπό τον παραθερισμό, καταφτάνουν στο κτήμα της Άννας Πετρόβνα οι ξεπεσμένοι ήρωες μιας πάλαι ποτέ υψηλής κοινωνικής τάξης. Η παρουσία του Πλατόνοφ αρκεί για να δημιουργήσει στους παρευρισκόμενους έναν βαθύ προβληματισμό και αναστοχασμό γύρω από τις ανεκπλήρωτες εμμονές τους, τα όνειρα και τους έρωτες που δεν συνέβησαν ποτέ. Ο «Πλατόνοφ» είναι η νεανική φάρσα του Αντόν Τσέχοφ, την οποία σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολλάρι. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Αναστασόπουλος, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος, Γιάννης Παπαιωάννου, Ιάσονας Παπαματθαίου, Μαρία Σκαφτούρα, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Παναγιώτης Σούλης, Φαίη Τζήμα, Στέλιος Τυριακίδης.

Το Νησί των Σκλάβων στο Θέατρο Τέχνης
Πεσμαζόγλου 5, τηλ.: 210 3228706
Ώρα έναρξης: 21.15
Εισιτήρια: 12€, 16€


«Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ, το ανάλαφρο και ταυτόχρονα σκοτεινό έργο του κλασικού Γάλλου συγγραφέα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1725 μεταφράζει και σκηνοθετεί η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη. Δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους ναυαγούν σε ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους της Αθήνας. Στον παράξενο αυτό τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται να ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να «νιώσουν τι σημαίνει πόνος» προκειμένου να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους γρήγορα μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικά βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Αλεξίου, Βίκυ Βολιώτη, Ιωάννα Παππά, Αινείας Τσαμάτης, Κωνσταντίνος Ευστρατίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v