Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Όσα θα δούμε αυτή την Άνοιξη

Οι παραστάσεις, οι συναυλίες, τα αφιερώματα, οι εκπλήξεις και όλα όσα θα δούμε μέχρι το καλοκαίρι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Όσα θα δούμε αυτή την Άνοιξη
Παραστάσεις-υπερπαραγωγές, συναυλίες, ημερίδες, αφιερώματα στους μαθητές, κατανυκτικές εκδηλώσεις την Μεγάλη Εβδομάδα και σκηνικές εκπλήξεις: Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανακοινώνει το πρόγραμμα του δεύτερου τετράμηνου λειτουργίας του και μας κάνει να ανυπομονούμε για την συνέχεια σε ένα από τα πιο όμορφα θέατρα της Ελλάδας.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

*Κάρλο Γκολντόνι «Καβγάδες στην Κιότζα»
Σκηνοθεσία Βασίλης Παπαβασιλείου
19 Μαρτίου έως 13 Απριλίου [Κυριακή των Βαΐων]
Κεντρική σκηνή / Τετάρτη 19.00, Πέµπτη-Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00

*Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν
Ερωτευµένος Σοπέν (Chopin in love)
Το ποιητικό αυτό µπαλέτο του γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν είναι εµπνευσµένο από το επιστολικό µυθιστόρηµα Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γκαίτε. Για τη µουσική έχουν χρησιµοποιηθεί εµβληµατικά έργα για πιάνο του Σοπέν. Ο Μποκέν εξιστορεί τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για τη Λόττε µέσα από τη γοητευτική και άκρως ροµαντική µουσική του κορυφαίου πολωνού συνθέτη. Το µπαλέτο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε πανελλήνια πρώτη στο ∆ηµοτικό Θέατρο του Πειραιά για τέσσερις µόνο παραστάσεις.
Χορογραφία Γιαννίκ Μποκέν, Σκηνικά - Κοστούµια - Φωτισµοί Ρενάτο Τζανέλλα, Σολίστ πιάνου Γιώργος Λαζαρίδης, Τραγούδι – αυτοσχεδιασµός Δηµήτρης Πακσόγλου
Συµµετέχουν οι Α΄ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ.
Σε συνεργασία µε την Εθνική Λυρική Σκηνή
9,10, 11 και 13 Μαΐου / Κεντρική σκηνή [20.00]

*Αριάν Μνουσκίν - Κλάους Μαν «Μεφίστο»
Η άνοδος του ναζισµού στη Γερµανία του Μεσοπολέµου δοκιµάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική των µελών ενός θιάσου. Μέσα στη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων, κάποιοι θα αντισταθούν, κάποιοι άλλοι θα αιφνιδιαστούν και άλλοι θα πληρώσουν µε τη ζωή τους, καθώς το αυγό του φιδιού σκάει και ο ναζισµός αποκτάει όλο και περισσότερη δύναµη. Ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου, ο Χένρικ Χόφγκεν, µπροστά στην αβεβαιότητα και τον φόβο, θα επιλέξει να προτάξει την καριέρα του και να συµµαχήσει µε τον «διάβολο».
Μετάφραση Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούµια Νίκος Μαστοράκης
τους ρόλους ερµηνεύουν µε αλφαβητική σειρά οι: Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Κων/νος Γαβαλάς, Μαρία Ζορµπά, ∆ανάη Κατσαµένη, Θύµιος Κούκιος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Υβόννη Mαλτέζου, Στέφανος Μουαγκιέ, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιώργης Παπαύλου, Τάσος Πυργιέρης, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιάννης Στόλας, Κων/να Τάκαλου, Χάρης Τζορτζάκης, Θάνος Τοκάκης, Χάρης Φραγκούλης, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Ψαρράς
Σε συνεργασία µε το Εθνικό Θέατρο
24 Μαΐου έως 15 Ιουνίου / Κεντρική Σκηνή [21.00]

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

*«Στον ίσκιο της θυγατέρας»
από τη θεατρική οµάδα Ονειρόδραµα.
Eπτά παραµύθια -«Ο βασιλιάς των λαών», «Η µήτρα των παραµυθιών», «Ο καηµός», «Ο ύπνος», «Το κοκόρι», «Η τύχη της λωλής», «Οι κόρες του παπά»- συνθέτουν την παράσταση. Η λαγνεία, η βία, ο έρωτας, η ζήλια, το σεξ, η εξουσία, η µαταιοδοξία, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι µύχιες σκέψεις, οι πιο αρχέγονες πτυχές της ύπαρξης είναι ο τόπος συνάντησης επτά παραµυθιών που πατούν στο χθες κι ερµηνεύουν το σήµερα.
10,11, 17, 18, 24, 25 Μαρτίου / Φουαγιέ [21.00]

*«Ενέδρες της ζωής: Λούλα Αναγνωστάκη mixage»
«…Οι ήρωες της Λούλας Αναγνωστάκη υποφέρουν από µια αβεβαιότητα και µια παθιασµένη ανάγκη να αναγνωριστούν και να ξεχωρίσουν µέσα από µια σηµαντική πράξη. Μα, πάνω από όλα, υποφέρουν από µια ανάγκη για επαφή µε τους άλλους και τον ίδιο τον εαυτό τους» Βίκυ Μαντέλη, ∆ρ. Θεατρολογίας.
Κείµενο – Σκηνοθεσία Mάνος Καρατζογιάννης
Video art Commodor – ∆ιαµόρφωση σκηνικού χώρου Μαργαρίτα Χατζηιωάννου
Κοστούµια Βασιλική Σύρµα
Μουσική επιµέλεια Χριστίνα Καρποδίνη
Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου
4,5,6 Ιουνίου
Πρώην Σιδηροδροµικός Σταθµός ΟΣΕ Πειραιά [21.00]

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΔΘΠ

*Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου
«Ρέκβιεµ του Μότσαρτ» από τη Φιλαρµονική του Δήµου Πειραιά [σε πρώτη εκτέλεση]
Α΄ Mέρος
«Ρέκβιεµ» του Βόλφγκανγκ Αµαντέους Μότσαρτ
(Α΄ Πανελλήνια)
Μουσική ∆ιεύθυνση Ιωάννης Σέργιος Μαγιάτης
Β΄ Mέρος
«Εκκλησιαστικοί Ύµνοι»
συµµετέχει η Χορωδία «Βυζαντινές Φωνές» υπό τη διεύθυνση του Χοράρχου Κώστα Παπαχριστοδούλου
Κεντρική Σκηνή [21.00]
[Ελεύθερη είσοδος µε δελτία προτεραιότητας]

*Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου
«Ο Δηµήτρης Καταλειφός διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη»
Μέσα στο κατανυκτικό πνεύµα των ηµερών, ο ηθοποιός Δηµήτρης Καταλειφός «συνοµιλεί» µε τον Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη. Ο λόγος του Παπαδιαµάντη σµίγει µε την υποκριτική του ∆ηµήτρη Καταλειφού και οι ήχοι των ψαλτάδων και µουσικών Κώστα και Λουκίας Κωνσταντάτου µπλέκονται γλυκά µε τα αρώµατα της Άνοιξης.
Κεντρική Σκηνή [21.00]

*Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου
«Η υµνωδία του Πάσχα συναντά τον “Επιτάφιο” του Μίκη Θεοδωράκη»
Ποια είναι η απόσταση ανάµεσα στο «Σήµερον κρεµάται επί ξύλου» και στο λαϊκό-θρησκευτικό τραγούδι «Σήµερα µαύρος ουρανός, σήµερα µαύρη µέρα»; Και πόσο απέχει από αυτά το «Μέρα Μαγιού µου µίσεψες, µέρα Μαγιού σε χάνω» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου;
Ιδού το θέµα αυτής της συναυλίας, που αντιπαραθέτει δύο διαφορετικές(;) αισθητικές προσεγγίσεις του ανθρώπινου πόνου.
Α΄ Μέρος
Ύµνοι της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδοµάδας και θρήνοι από τη λαϊκή µας παράδοση.
Συντελεστές: Νεκταρία Καραντζή (βυζαντινή υµνωδία) / Αφηγητής:Τάσος Αποστόλου
Β΄ Μέρος
«Επιτάφιος» του Μ. Θεοδωράκη σε µεταγραφή Γιάννη Σαµπροβαλάκη για µικρό σύνολο και ανδρική φωνή.
Συντελεστές: Τάσος Αποστόλου µπάσο, Γιάννης Σαµπροβαλάκης κλαρινέτο,Οδυσσέας Κορέλης βιολί, Βαγγέλης Νίνα βιολοντσέλο, Βιβή Γκέκα µαντολίνο, Βίκυ Στυλιανού πιάνο
Κεντρική Σκηνή [21.00]

ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

*Κύκλος Γιοχάνες Μπραµς
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία µε το Φεστιβάλ Συµφωνία Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού.

Η συναυλία θα ανοίξει µε την Ακαδηµαϊκή Εισαγωγή, έργο 80, ακολουθεί το εµβληµατικό ∆ιπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 102. Το πρόγραµµα θα κλείσει µε την Πρώτη Συµφωνία του Γιοχάνες Μπραµς, για την ολοκλήρωση της οποίας ο συνθέτης χρειάστηκε περίπου δύο δεκαετίες, νιώθοντας τη «βαριά» σκιά του Μπετόβεν να δυσχεραίνει τα βήµατά του.

Συντελεστές: Σολίστ: Νόε Ινούι, βιολί Μάρτι Ρούσι, βιολοντσέλο. Μουσική διεύθυνση: Νικολάι Αλεξέγιεφ
5 Απριλίου 2014 / Κεντρική σκηνή [18.00]

*Ρίχαρντ Στράους – Για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη
Το Φεστιβάλ Συµφωνία, µε αφορµή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ρίχαρντ Στράους, παρουσιάζει έργα του Ρίχαρντ Στράους µε τους µοναδικούς Σολίστ της Άµστερνταµ Σινφονιέττας. Καλλιτεχνική διευθύντρια της Άµστερνταµ Σινφονιέττας είναι η Σκωτσέζα βιολονίστα Candida Thompson.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
R. Strauss Prelude for string sextet from «Capriccio»
J. Brahms String sextet no.1 in G
R. Strauss Metamorphosen, version for string septet

31 Μαΐου / Φουαγιέ [18.30]

*Αφιέρωµα στους Antonio Vivaldi /Astor Piazzolla
Το Φεστιβάλ Συµφωνία παρουσιάζει τη Σουηδική Ορχήστρα Musica Vitae µε σολίστ τον Ισπανό κιθαρίστα Ricardo Gallén και τον Βέλγο ακορντεονίστα Christophe Delporte, υπό τη µουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα.

Πρόγραµµα Antonio Vivaldi (1678-1741), Sinfonia from the opera L’ Olimpiade, Edvard Grieg (1843-1907)
Holberg Suite Op 40, Astor Piazzolla (1921-1992), Hommage à Liège for guitar, bandonéon and strings Nikos Skalkottas (1904-1949) Five Greek Dances
19 Ιουνίου / Κεντρική σκηνή [21.00]

*ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Από την Ιωνίδειο στο Δηµοτικό
Συναυλία-αφιέρωµα στον συνθέτη Δηµήτρη Παπαδηµητρίου
Η παράσταση σκιαγραφεί την καλλιτεχνική διαδροµή του ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου από τα µαθητικά του χρόνια στην Ιωνίδειο Σχολή έως σήµερα.
Συµµετέχουν οι: Γεράσιµος Ανδρεάτος, Φωτεινή ∆άρρα, Παντελής Θαλασσινός, Αρετή Κετιµέ, Κώστας Mακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιώργος Φλωράκης.
30 Απριλίου, 2, 3 Μαΐου / Κεντρική Σκηνή

*Έκθεση
Βασίλης Φωτόπουλος : «Τρόµος και έκσταση»
40 πίνακες και σκηνογραφικές µακέτες του σηµαντικού δηµιουργού Βασίλη Φωτόπουλου θα φιλοξενηθούν στο φουαγιέ του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Επιµέλεια έκθεσης Μάνος Στεφανίδης & Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη
Απρίλιος-Μάïος

*Ηµερίδα
«Του ρολογιού ο χρόνος θα ταξιδέψει πάλι στους δρόµους της θάλασσας»
«Η Ανάκτηση της Ιστορικής Αρχιτεκτονικής Ταυτότητας της πόλης του Πειραιά» είναι το θέµα της ηµερίδας στην οποία συµµετέχουν οι: Ευαγγελία Μπαφούνη, ∆ιευθύντρια Πολιτισµού ∆ήµου Πειραιά, Γιώργος Κουρουπός, Στέλλα Χρυσουλάκη, Έφορος Κλασ. & Προϊστ. Αρχαιοτήτων, Παναγιώτης Τέτσης, Ζωγράφος / Τακτικό Μέλος της Ακαδηµίας Αθηνών, και οι αρχιτέκτονες Γιάννης Βεντουράκης, Νικόλαoς Ντόριζας, Αγνή Πικιώνη και Πόπη Παπαντωνίου.
Μετά την ηµερίδα ακολουθεί συναυλία της «Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη» στο Δηµοτικό Θέατρο. Την ορχήστρα θα συνοδεύσουν οι ερµηνευτές Φωτεινή Δάρρα και Λάκης Χαλκιάς. [19.00]
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ανοικοδόµηση του Ρολογιού.
14 Απριλίου / Κεντρική Σκηνή

*ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο του ΤΕDX του Πανεπιστηµίου Πειραιά
25 και 26 Απριλίου [Κεντρική Σκηνή]

Απονοµή Λογοτεχνικών Βραβείων «ΛόγωΤέχνης»
11 Μαΐου / Κεντρική Σκηνή

27 Μαρτίου
Παγκόσµια Ηµέρα Θεάτρου
Αφιερωµένη στους µαθητές
Το ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά αφιερώνει την Παγκόσµια Ηµέρα Θεάτρου -27 Μαρτίου- στη µαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα και την προσκαλεί να παρακολουθήσει το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Καβγάδες στην Κιότζα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Μετά την παράσταση οι µαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν µε τον Βασίλη Παπαβασιλείου και τους συντελεστές της παράστασης. [11.00 - 13.00]

Την ίδια ηµέρα, στο ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά ξεκινά το εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Εισαγωγή στη Νέα Εκπαιδευτική εποχή για τα παιδιά µέσω του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά – Ανάπτυξη βιωµατικών εκπαιδευτικών εφαρµογών πολιτιστικού περιεχοµένου» µε στόχο την εξοικείωση των µαθητών µε την µουσικο-θεατρική έκφραση.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014/2015

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα ανοίξει την προσεχή θεατρική περίοδο με τα «Κόκκινα Φανάρια» του Νίκου Γαλανού σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη [Πρεμιέρα 31 Οκτωβρίου 2014]

Ένα χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας του, το Δημοτικό Θέατρο υποδέχεται τον μεγάλο σκηνοθέτη Πήτερ Μπρούκ ο οποίος θα παρουσιάσει την τελευταία παραγωγή του «Η κοιλάδα των εκπλήξεων» με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Κάθριν Χάντερ. [Διάρκεια παραστάσεων 29 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου]

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, 185 35 Πειραιάς
Ταμείο 210 4143310 – 210 4143320

Ώρες ταμείου:
Δευτέρα: 18.00-22.00
Τρίτη: 10.00-14.00 & 18.00-22.00
Τετάρτη: 10.00-14.00
Πέμπτη: 10.00-14.00 & 18.00-22.00
Παρασκευή: 10.00-14.00 & 18.00-22.00
Σάββατο: 13.00-21.00
Κυριακή: 13.00-21.00

Εισιτήρια:
• Στο ταμείο του θεάτρου
• Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου)
• Online www.ticketservices.gr
• Τηλεφωνική κράτηση 210 7234567
• Στη σελίδα www.dithepi.gr 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v