Eraritjaritjaka: Συγκλονιστική παράσταση στη Στέγη

Είδαμε το υπέροχο “Eraritjaritjaka”, με τον χαρισματικό πρωταγωνιστή από το «Λιμάνι της Χάβρης» στη Στέγη, και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Eraritjaritjaka: Συγκλονιστική παράσταση στη Στέγη
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Μια συγκλονιστική παράσταση θα παίζεται έως και αύριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έχει το παράξενο, δυσπρόφερτο όνομα Eraritjaritjaka, που στη γλώσσα των Αβοριγίνων Αυστραλών σημαίνει «Νόστος για ό,τι χάθηκε», και είναι μια σύνθεση του Γερμανού αναμορφωτή του μουσικού θεάτρου Χάινερ Γκέμπελς. Μας είχε προϊδεάσει τηλεφωνικώς για τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και τιμημένη από την Ένωση Κριτικών στο Παρίσι παράσταση, που συνδυάζει θέαμα και ακρόαμα: «Δεν θα έχετε ξαναδεί ποτέ ξανά κάτι ανάλογο». Πράγματι.

Η multimedia παράστασή του, που βασίζεται σε αμετάφραστα στην Ελλάδα σημειωματάρια του Ελίας Κανέτι (μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε καλύτερα τον νομπελίστα συγγραφέα αλλά και να πραγματοποιήσουμε με τις φιλοσοφικές φράσεις του για την μουσική, την κοινωνία, τον άνθρωπο, τις σχέσεις, ένα πρωτόφαντο ταξίδι αυτογνωσίας) δεν έχει τυχαία υπότιτλο «Το Μουσείο των Φράσεων».

Μέσα από τον λόγο του Κανέτι, που αποδίδει ολομόναχος, συνταρακτικά, ο σπουδαίος Αλσατός πρωταγωνιστής του Άκι Καουρισμάκι που μας τάραξε και στο «Λιμάνι της Χάβρης» το 2011, Αντρέ Βιλμς, συνοδεία του 8ου Κουαρτέτου που ερμηνεύει ζωντανά το φημισμένο Mondrian Quartet, ο θεατής καταβυθίζεται σε μια ολιστική εμπειρία , μια υπαρξιακή περιπέτεια που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του –ακόμα και την όσφρηση!

Ένα κανονικό σπίτι «καταλαμβάνει» τη σκηνή όταν ο κορυφαίος ηθοποιός εγκαταλείπει τη Στέγη και μια χειροκίνητη κάμερα τον ακολουθεί καταγράφοντάς τον (εμείς βλέπουμε τα live video) να χάνεται στη λεωφόρο Συγγρού με ένα αυτοκίνητο. Να παρκάρει, να φτάνει σε ένα σπίτι, να μπαίνει, να φτιάχνει ομελέτα, να τρώει, να γράφει στη γραφομηχανή του, ως αlter ego του Κανέτι –αλλά και όλων μας– ενώ μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του. Και ξαφνικά, το διαμέρισμα, ο ηθοποιός και οι μουσικοί αποκαλύπτεται ότι βρίσκονται εντός του σπιτιού που καταλαμβάνει τη σκηνή. Μαγεία! Και ουσία!

Μια απρόβλεπτη σύλληψη, με τέλεια υλοποίηση, όπου θέατρο και σινεμά, μουσική και πρόζα γίνονται ένα σώμα με τον πιο εμπνευσμένο τρόπο. Μην το χάσετε.



Η ταυτότητα της παράστασης
Σύλληψη, Μουσική και Σκηνοθεσία: Heiner Goebbels
Σχεδιασμός Σκηνικών και Φωτισμών: Klaus Grünberg
Ζωντανά Βίντεο: Bruno Deville
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Florence von Gerkan
Σχεδιασμός Ήχου: Willi Bopp
Δραματουργία και καλλιτεχνική συνεργασία: Stephan Buchberger
Βοηθός Σκηνοθέτη: Leman Yilmaz
Βοηθός Σχεδιασμού Σκηνικών και Κατασκευές: Anne Niederstadt
Με τον: André Wilms
και το Mondriaan Quartet, Άμστερνταμ:
Jan Erik van Regteren Altena (βιολί), Edwin Blankenstijn (βιολί), Annette Bergman (βιόλα), Eduard van Regteren Altena (τσέλο) και εναλλακτικά Heleen Hulst (βιολί, βιόλα)
Παιδική φωνή: Jérémy Carruba
Γυναικεία φωνή: Florence von Gerkan
Μουσική των: Johann Sebastian Bach, Gavin Bryars, George Crumb, Vassily Lobanov, Alexeij Mossolov, Maurice Ravel, Dmitri Shostakovich, Heiner Goebbels

Info:
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ.: 210 9005800

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: 15 - 18 - 28 € | Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι: 5 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v