Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη: Μονόλογος με Ιστορία

Η ζωή και το τέλος του Σωκράτη, μέσα από τη σαρκαστική αλλά και τρυφερή ματιά της γυναίκας του, σε έναν υπέροχο μονόλογο στο Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση.
Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη: Μονόλογος με Ιστορία
Ακαταμάχητες σκηνές γυναικείας ζηλοτυπίας, πικρά παράπονα αλλά και καυστικά σχόλια, διαδέχονται με καταιγιστικό τρόπο το ένα το άλλο, στον θεατρικό μονόλογο “Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη” του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, που παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο “Ελεύθερη Έκφραση”, η ηθοποιός Τζένη Κολλάρου - Καλλέργη.

Όλα όσα αγνοείτε και θέλετε να μάθετε για τον σπουδαίο φιλόσοφο, μέσα από την ανατρεπτική ματιά της ίδιας της συζύγου του. Η περίφημη Ξανθίππη, με σαρκαστικό χιούμορ και βιτριολικά σχόλια μιλάει για πρώτη φορά έξω από τα δόντια για τα καθημερινά και άγνωστα του μεγάλου φιλοσόφου που υμνήθηκε και λατρεύτηκε όσο λίγοι. Διηγείται τη ζωή της μαζί του και σχολιάζει όχι μόνο την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά και τις καθημερινές συνήθειες και ιδιοτροπίες του. Δεν παραλείπει να σχολιάσει ακόμα και τις μπερμπαντιές του.

Για πρώτη φορά στη σκηνή, η ζωή και το τέλος του Σωκράτη, μέσα από τα μάτια της Ξανθίππης, η οποία φαίνεται να παίρνει εκδίκηση για όλες τις γυναίκες που έζησαν στη σκιά μεγάλων και σπουδαίων ανδρών.

Ωστόσο, αυτός ο γαργαλιστικός μονόλογος αποκαλύπτει και την μεγάλη αγάπη της Ξανθίππης προς τον Σωκράτη. Η αγωνιώδης δίκη, η συγκλονιστική απολογία, η τραγική κατάληξη έως το κώνειο, μα πάνω απ' όλα, η τελευταία συνάντηση των δυο συντρόφων στο κελί του μελλοθανάτου, παρουσιάζονται με τρυφερότητα για τις ανθρώπινες στιγμές του διασημότερου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Η παράσταση, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου ηθοποιού Λυκούργου Καλλέργη, περιλαμβάνει κινηματογραφικά πλάνα του σπουδαίου ηθοποιού στο ρόλο του Σωκράτη.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Μαίρη Ιγγλέση
Θεατρολογική υποστήριξη: Καλλιόπη Γ. Ξυπνητού
Σκηνικά – κοστούμια: Πέννυ Αμπλά
Ερμηνεία: Τζένη Κολλάρου - Καλλέργη


Info:
Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση
Λέσβου 8 και Απειράνθου 1, Κυψέλη, τηλ.: 210 8645400

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
έως 7 Ιανουαρίου 2014
Διάρκεια: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: 10€ (γενική είσοδος)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v