Κροκόδειλος: Ο Ντοστογιέφσκι στις μέρες μας

Ένας Ντοστογιέφσκι… αγνώριστος ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο και στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της εποχής –της δικής μας και της δικής του.
Κροκόδειλος: Ο Ντοστογιέφσκι στις μέρες μας
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Το ξεπούλημα της δημόσιας γης. Οι ξένοι επενδυτές. Δεν πρόκειται για δελτίο της ελληνικής επικαιρότητας, αλλά για τον προφητικό Ντοστογιέφσκι και τον «Κροκόδειλό» του, τη νουβέλα με την οποία στηλιτεύει ο ρώσος πεζογράφος τις ασθένειες του Καπιταλισμού. Το Κεφάλαιο είναι η απόλυτη, η μοναδική αυταξία, σε αντίθεση με την φτηνή ανθρώπινη ζωή.

Έτσι, όταν ο κροκόδειλος ενός γερμανού θηριοδαμαστή καταβροχθίζει έναν άνθρωπο, οι πάντες θεωρούν φυσιολογικό να μην τον σκοτώσουν για να διασώσουν μια ανθρώπινη ζωή (το θύμα ζει κανονικά στα σωθικά του κτήνους) διότι αποφέρει κέρδη στο αφεντικό του. Κι όμως, ο Ντοστογιέφκσι φλερτάρει με το παράλογο.

Η Κατερίνα Μπερδέκα (πέρυσι είχε ανεβάσει σε μια εξαιρετική παράσταση το «Έγκλημα στα Παρασκήνια») επιλέγοντας τη γκροτέσκα πρόζα –λογοτεχνικό μακρινό πρόγονο του Κάφκα– για την παράσταση που σκηνοθέτησε στο Από Μηχανής Θέατρο, σατιρίζει άμεσα την βαριά ελληνική και διεθνή συγκυρία, σοκάροντας το κοινό με τις αντιστοιχίες δυο τόσο μακρινών εποχών (κι ο Ντοστογιέφκσι το 1865 παθογένειες της εποχής του ήθελε να χτυπήσει).

Η παράσταση στηρίζεται αποκλειστικά στους ηθοποιούς της (Γιώργος Βουβάκης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης, Καλλιόπη Τζερμάνη). «Φτωχή» η σκηνική πράξη –με τις καλές και τις αμήχανες στιγμές της– γίνεται πάντως πεδίο γόνιμων αυτοσχεδιασμών.

Το κέρδος για τον θεατή είναι πραγματικά πρωτόγνωρο. Η Μπερδέκα τον ενθαρρύνει να λειτουργήσει με διπλή ιδιότητα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί η φαντασία του, ελεύθερη από όλα τα βαρίδια που συνήθως φέρει η σκηνική προσαρμογή της θεατροποιημένης λογοτεχνίας . Το αποτέλεσμα είναι να είσαι στον «Κροκόδειλο» ταυτοχρόνως και θεατής και αναγνώστης.

Η Ταυτότητα της Παράστασης
Θεατρική διασκευή: Κατερίνα Μπερδέκα, Στράτος Σωπύλης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη- Κnutsen
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Βουβάκης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης, Καλλιόπη Τζερμάνη

Info:
Από Μηχανής Θέατρο
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5231131

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή 20.00, Σάββατο 20.00, Κυριακή 18.30

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 14€ | Φοιτητικό: 10€ | Γενική είσοδος Κάθε Παρασκευή: 10€
Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v