Στέγη 2013-14: Μια σαιζόν γεμάτη εκπλήξεις

Φεστιβάλ που μυρίζουν φρεσκάδα, τέχνη που πλημμυρίζει τους δρόμους της πόλης, σπουδαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής. Η Στέγη καλύτερη από ποτέ.
Στέγη 2013-14: Μια σαιζόν γεμάτη εκπλήξεις
της Ηρώς Κουνάδη

Το πρόγραμμα της πιο «γεμάτης», και πιθανότατα της πιο ενδιαφέρουσας μέχρι στιγμής σαιζόν της, ανακοίνωσε χτες βράδυ η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε δύο κατάμεστες σκηνές αλλά και σε live streaming (μπορείτε να δείτε το τρίωρο βίντεο εδώ). Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολυσυλλεκτικά φεστιβάλ αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις που βγαίνουν από το κτίριο της Στέγης για να πλημμυρίσουν τους δρόμους της πόλης συνθέτουν ένα ετήσιο πρόγραμμα που έχει κάτι για όλους.

Με πληρότητες που την προηγούμενη σαιζόν άγγιζαν το 84%, και δεκαεννέα συνολικά sold out, η Στέγη φαίνεται να περνά στην «ώριμη» εποχή της. Η έμφαση παραμένει πάντα στην εξωστρέφεια, όπως φαίνεται ακόμα και με μια γρήγορη ματιά στο φετινό πρόγραμμα, ενώ προτεραιότητα παραμένει η προσβασιμότητα για όλους –ειδικές τιμές για ανέργους και φοιτητές, με εισιτήρια στα 5€, κάθε Τετάρτη εισιτήριο για όλες τις σκηνές στα 7€ για όλους, προγράμματα και παροχές για άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά, ηλικιωμένους, μαθητές και πάει λέγοντας.

Η Στέγη βγαίνει φέτος έξω περισσότερο από ποτέ, για να γεμίσει την πόλη με τέχνη: Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που ξεχωρίσαμε είναι οι επιτυχημένοι Εικαστικοί Διάλογοι, που φέτος μεταφέρονται από την Ακαδημία Πλάτωνος στον Εθνικό Κήπο, για να προτείνουν μια διαφορετική βόλτα με αφορμή το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, και το No Man’s Land, το θέατρο εκτός των τειχών που προτείνει ο ολλανδός σκηνοθέτης Ντρις Φερχούφεν: Είκοσι θεατές συναντιούνται στο κέντρο της πόλης με είκοσι μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες, τους οποίους ακολουθούν σε μια αποκαλυπτική βόλτα στην δική τους ζωή στην πόλη.

Το… εντός Στέγης πρόγραμμα περιλαμβάνει μετακλήσεις σπουδαίων ονομάτων της παγκόσμιας σκηνής (από επιστήμονες του CERN για τον κύκλο Λέξεις & Σκέψεις μέχρι τον αγαπημένο του ελληνικού κοινού James Thierre με τη νέα του θεατρική παραγωγή και από τους πάντα πρωτοποριακούς Rimini Protokoll μέχρι διεθνούς φήμης τζαζίστες) αλλά και τις καινούριες δουλειές μερικών εκ των καλύτερων ελλήνων καλλιτεχνών: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Έκτορας Λυγίζος, ο Δημήτρης Καραντζάς, ο Σίμος Κακκάλας με την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, η Λένα Κιτσοπούλου, ο Τάκης Μπαρμπέρης, ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Σταύρος Γασπαράτος, οι Baby Guru και βέβαια η Καμεράτα είναι μερικά μόνο από τα ηχηρά ονόματα του φετινού line-up.

Στα φεστιβάλ ξεχωρίζουν το ολοένα και πιο δημοφιλές TedX, που φιλοξενείται φέτος στους χώρους της Στέγης, το ολοκαίνουριο Transitions, που φέρνει στη σκηνή νέους δημιουργούς από τα Βαλκάνια και τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δουλειές τους, το In Mute που παντρεύει τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική με τον βωβό κινηματογράφο των αρχών του προηγούμενου αιώνα, και βέβαια το πάντα ολόφρεσκο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, που συνεχίζει και φέτος τη δυναμική πορεία του.

Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, για να κατεβάσετε το 115 σελίδων (!) πρόγραμμα με όλα όσα θα δούμε φέτος στην Στέγη, ή περιηγηθείτε στο site της, για να δείτε τις παραστάσεις ανά είδος, και ανά μήνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v