Γιώργος Κιμούλης: "Τα παιδιά σήμερα δεν έχουν πού να πατήσουν"

Με αφορμή τον μονόλογο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Απλά Περίπλοκος», που μεταφράζει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, ο Γιώργος Κιμούλης μιλά στο in2life για την παράσταση και... την ήττα της ζωής.
Γιώργος Κιμούλης: Τα παιδιά σήμερα δεν έχουν πού να πατήσουν
της Μάνιας Ζούση

Αγνώριστος μέσα στην απόλυτη και πλήρη μεταμόρφωσή του, ένας γέροντας και ξεπεσμένος πρώην διάσημος ηθοποιός, ο Γιώργος Κιμούλης, σέρνει αργά τα βήματά του φορώντας τις φθαρμένες παντόφλες και τις πολυκαιρισμένες πιτζάμες του, κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Με αφορμή τον μονόλογο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Απλά Περίπλοκος», έναν διανοητικό χείμαρρο για τη μοναξιά, τα γηρατειά, τον εγωισμό και τη χαμένη κοινωνική συνείδηση, που οδηγούν στην παραφροσύνη, όπου ο Γιώργος Κιμούλης υπογράφει μετάφραση, σκηνοθεσία και κρατά τον ένα και μοναδικό ρόλο, μιλά στο in2life.

«Πρόκειται για έναν μονόλογο που ο Μπέρνχαρντ έγραψε γύρω στο 1986 και αφιέρωσε σε έναν σπουδαίο ηθοποιό του γερμανικού θεάτρου, τον Μινέττι, ο οποίος και το ερμήνευσε. Για ένα μεγάλο διάστημα, το έργο σταμάτησε να παίζεται, αλλά τα τελευταία χρόνια εμφανίσθηκε και πάλι. Εγώ το είδα τυχαία στη Βιέννη, στο Burgtheater παιγμένο από τον Gert Voss. Εντυπωσιάστηκα και με την παράσταση και με το έργο. Έψαξα, το βρήκα και μελετώντας το, συνάντησα μέσα σε αυτό όλα όσα ήθελα να πω και δεν έβρισκα τον τρόπο.

«Μιλάει για μια πολύ μεγάλη ήττα, την ήττα της ίδιας της ζωής, για την οποία δεν είμαστε αθώοι. Χρειάζεται τεράστια δύναμη από όλους για να μπορέσουμε να ανορθώσουμε την αξία της ζωής σε αυτή την εποχή της απαξίωσης και να την τοποθετήσουμε στο σημείο και το ύψος που της αξίζει. Μακάρι η νεότερη γενιά να αντιμετωπίσει την ζωή, τον κόσμο και τους ανθρώπους με μια άλλη ματιά, αν και έχω την αίσθηση ότι είναι πολύ δύσκολο, καθώς το πρώτο που πρέπει να κάνει η νεότερη γενιά –κατά τη γνώμη μου- είναι να γυρίσει την πλάτη της σε εμάς. Γιατί εμείς είμαστε που έχουμε την ευθύνη για αυτό που όλοι τώρα βιώνουμε.

«Κάθε νέα γενιά πατάει στα χνάρια της παλιάς, για να φτιάξει τα δικά της ίχνη σβήνοντας τα προηγούμενα. Εμείς είμαστε μια γενιά που τα παιδιά δεν έχουν που να πατήσουν. Βρισκόμαστε σε μια πολύ περίεργη καμπή και επειδή περάσαμε πολλά χρόνια κάνοντας πλάκα, ο κίνδυνος της συνεχούς πλάκας δημιούργησε ένα έθνος ανεκδότων, ένα ανεκδοτολογικό έθνος και η οποιαδήποτε σοβαρότητα ένιωθε τρομοκρατημένη μήπως καταλήξει σε σοβαροφάνεια και αυτό-γελοιοποιηθεί».

Η υπόθεση
Ένας ηλικιωμένος ηθοποιός, τελευταίος επιζών της οικογένειας του, ζει κάτω από άθλιες συνθήκες σ' ένα φθαρμένο σπίτι, μισώντας τους πάντες και τα πάντα. Η συνεχώς αυξανόμενη αυτολύπηση, το μίσος και η γεροντική κατάθλιψη τον έχουν μετατρέψει σε μια αλλόκοτη φιγούρα. Το μόνο πρόσωπο που βλέπει είναι η Κατερίνα, ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, που του φέρνει δυο φορές την εβδομάδα ένα μπουκάλι γάλα. Είναι ο μόνος άνθρωπος στον οποίο επιτρέπει να τον πλησιάσει, ο μόνος με τον οποίο μιλά. Της ομολογεί ότι μισεί το γάλα, αλλά το παραγγέλνει μόνο και μόνο για να την βλέπει. "Οι ηθοποιοί είμαστε σαν τα παιδιά, γι' αυτό τα πάμε τόσο καλά οι δυο μας", της εκμυστηρεύεται τρυφερά.

Ταυτότητα
«Απλά Περίπλοκος» του Τόμας Μπέρνχαρντ
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μακιγιάζ: Χάρης Χαραλαμπάκης - Sarah Jordan
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ίρις Αδάμ

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.15
Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20€, Φοιτητικό-ομάδες-Σύλλογοι: 15 €. Νεανικό κάτω των 25 ετών: 10 €.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Υπόγειο 
Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα τηλ. ταμείου 210 3228706
Ώρες ταμείου: Δευτέρα- Κυριακή 10.00- 13.00 & 17.00-22.00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v