«Can we talk about this?»: Ο χορός… σπάει την σιωπή στην Στέγη

Μπορούμε να μιλήσουμε για την μισαλλοδοξία; Για το κάψιμο βιβλίων; Για την σύγχρονη πολυπολιτισμική πραγματικότητα; Η ομάδα DV8 και ο χορογράφος Lloyd Newson απαντούν… χορεύοντας στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
«Can we talk about this?»: Ο χορός… σπάει την σιωπή στην Στέγη
«Θέλω ο χορός να μιλάει για τη ζωή, γι’ αυτό που συμβαίνει μέσα μου και γύρω μου.»
Lloyd Newson

Πώς συνδυάζεται ο χορός και ο προβληματισμός; Την απάντηση θα δώσει η διεθνούς φήμης ομάδα χορού DV8 και ο πολυβραβευμένος χορογράφος Lloyd Newson, που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα με τη νέα τους δουλειά «Can we talk about this?». Η περφόρμανς πραγματεύεται τα θέματα της πολυπολιτισμικότητας και της ελευθερίας της έκφρασης και έρχεται να μας κάνει να σκεφτούμε από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Το πολυαναμενόμενο έργο των DV8 που έκανε πρεμιέρα το περασμένο καλοκαίρι στην Αυστραλία και έρχεται στη Στέγη, αγγίζει ζητήματα επίκαιρα και καυτά. Από το κάψιμο των αντιτύπων του βιβλίου του Σαλμάν Ρούσντι, Σατανικοί Στίχοι, έως τη δολοφονία του σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ και τη μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση που προκάλεσε η δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ το 2005, το «Can we talk about this?» εξετάζει κατά ποιον τρόπο αυτά τα γεγονότα έχουν αντανάκλαση και επίδραση στις πολυπολιτισμικές πολιτικές, στην ελευθερία του Τύπου και στην καλλιτεχνική λογοκρισία. Δεν πρόκειται για μια αμιγώς χορευτική παράσταση αλλά για ένα είδος θεάτρου που απαιτεί την εμπλοκή του θεατή και για να τον κινητοποιήσει χρησιμοποιεί ερεθίσματα από τον κόσμο γύρω του, διάφορες πηγές και νέα μέσα.

Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο Newson στο σημείωμά του, «η παράσταση Can we talk about this? είναι ένα έργο θεάτρου-ντοκουμέντου [verbatim theatre], που διερευνά τα αλληλοσχετιζόμενα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου, της πολυπολιτισμικότητας και του ισλαμισμού όπως αυτός εκδηλώνεται στις δημοκρατίες του Δυτικού κόσμου». Συνεχίζοντας στα επιτυχημένα βήματα της παράστασης To Be Straight With You, αυτή η νέα παραγωγή χοροθεάτρου των DV8, που κινείται στα όρια ντοκυμανταίρ, χρησιμοποιεί πραγματικές συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό. Ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης συγκαταλέγονται μια σειρά από συγγραφείς, ακτιβιστές και πολιτικοί.

Το έργο που έχει επιδείξει ο Λόυντ Νιούσον από το 1986, ως επικεφαλής της ομάδας DV8 Physical Theatre, έχει μια δυναμική επίδραση στο σύγχρονο χοροθέατρο. Οι δουλειές του με την ομάδα DV8, είτε στη σκηνή είτε σε φιλμ (ανάμεσά τους η πρόσφατη με τίτλο The Cost of Living αλλά και το Strange Fish που θα δούμε στην Αθήνα), έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Νιούσον έδειξε ενδιαφέρον για το χορό ενώ σπούδαζε ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Εγκαταστάθηκε λοιπόν στη Βρετανία και σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου. Συνεργάστηκε ως χορευτής και/ή χορογράφος μεδιάφορες ομάδες (Modern Dance Ensemble, Impulse Dance Theatre/New ZealandBallet Company, One Extra Dance Theatre, Extemporary Dance Theatre) προτού αποφασίσει να σχηματίσει τη δική του.

Από νωρίς ο Νιούσον θεώρησε ότι η δουλειά του, λόγω της αφηγηματικής υποδομής της, θα μπορούσε να μεταφερθεί με επιτυχία στην οθόνη. Οι κινηματογραφιστές David Hinton και Clara von Gool ανέλαβαν να μεταφέρουν στην οθόνη τρεις από τις παραστάσεις των DV8, ενώ ο ίδιος ο Νιούσον σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία τους, The Cost of Living (2004-5). Το έργο αυτό έχει αποσπάσει 16 διεθνή βραβεία.

Το έργο του Νιούσον δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί, καθώς πηγάζει πάντα από ένα μείγμα χορού, λόγου, θεάτρου και κινηματογράφου. Τον ενδιαφέρει να παρουσιάζει κάθε φορά μια νέα δουλειά παρά να επανερμηνεύει υπάρχοντα έργα ή να διασκευάζει κλασικά μπαλέτα. Στα τελευταία έργα το ενδιαφέρον του στρέφεται στη σχέση μεταξύ σωματικής κίνησης και κειμένων που προέρχονται από πραγματικές συνεντεύξεις.

Can we talk about this?
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109, Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Lloyd Newson
Ερμηνεύουν: Joy Constantinides, Lee Davern, Kim Jomi Fischer, Ermira Goro, Hannes Langolf, Samir M’Kirech, Christina May, Seeta Patel, Anwar Russell, Ira Mandela Siobhan
Βοηθός Σκηνοθέτη/Διεύθυνση Θιάσου: Elizabeth Mischler
Σκηνικά-Κοστούμια: Anna Fleischle
Φωτισμοί: Beky Stoddart
Βίντεο: Tim Reid
Χορογραφία: Lloyd Newson με τους χορευτές
Συμπαραγωγή: Théâtre de la Ville και Festival d’Automne (Παρίσι), National Theatre(Μεγάλη Βρετανία), Dansens Hus (Στοκχόλμη)
Με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.

Παράλληλες δράσεις

*Σεμινάριο για επαγγελματίες χορευτές από τους DV8
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 14:00-17:30 Αίθουσα χορού
Ο Hannes Langolf και η Ermira Goro της χορευτικής ομάδας DV8 Physical Theatre παραδίδουν για μία μόνο ημέρα ένα σεμινάριο για επαγγελματίες χορευτές. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με κάποιες ενότητες από την τρέχουσα δουλειά των DV8 Can we talk about this? και θα λάβουν ενεργά μέρος σε μια δημιουργική διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, ηχογραφημένες συνεντεύξεις, που αποτελούν τη βάση της δουλειάς της ομάδας, θα χρησιμοποιηθούν για τη διερεύνηση της σύνθεσης κίνησης και λόγου.

*Συζήτηση με τον Lloyd Newson πριν την παράσταση
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος

*Προβολή της ταινίας Strange Fish
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011, 19:00 Μικρή Σκηνή
Στο πλαίσιο των εμφανίσεων της ομάδας DV8 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και των παράλληλων εκδηλώσεων γύρω από αυτήν, θα προβληθεί η ταινία τους Strange Fish.
Eίσοδος Ελεύθερη

Εισιτήρια
15-18-28 € | Φοιτ.-Νεανικό-65+-ΑΜΕΑ: 10-15 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων
της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v