Μέσα: Η ζωή (μας) μέσα από τον καθρέφτη του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Το πλέον ώριμο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου αντανακλά την καθημερινότητα της σύγχρονης πόλης, σε μια εξάωρη παράσταση χωρίς αρχή, μέση και τέλος που μας κάνει να σκεφτούμε πως αν "πήραμε τη ζωή μας λάθος" μπορούμε πάντα να "αλλάξουμε ζωή".
Μέσα: Η ζωή (μας) μέσα από τον καθρέφτη του Δημήτρη Παπαϊωάννου
 Οι αναγνώστες που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για την Πέμπτη 5 Μαΐου είναι οι: Ιωάννης Στεργιόπουλος, Δήμητρα Λιβανοπούλου, Σαράντος Συναδινός, Δώρα Αθανασοπούλου, Αθανάσιος Κοσκερίδης, Σοφία Πιπερού, Πελαγία Αρσενικού,  Κατερίνα Μπαράκου. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας. 
 
της Μάνιας Ζούση

Αντιμέτωπους με την οικεία καθημερινότητα μας φέρνει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στην εξάωρης διάρκειας νέα παράστασή του μέσα από μία εναλλαγή σκηνών που μοιάζουν όμοιες και επαναλαμβανόμενες, αλλά δεν είναι.
 
Στο «Μέσα» ο Παπαϊωάννου ανατρέπει τη σκηνική συνθήκη και σπάει τη θεατρική σύμβαση βάζοντάς μας να παρακολουθούμε τον εαυτό μας μέσα από μια σειρά κοινών, όμοιων, απελπιστικά ίδιων καθημερινών κινήσεων. Το εσωτερικό ενός σπιτιού που οριοθετείται από τον ενιαίο χώρο υποδοχής, τμήμα του μπάνιου και της κουζίνας, ενός κρεβατιού, αλλά κυρίως ενός μεγάλου παράθυρου που γίνεται μπαλκόνι από όπου εναλλάσσονται οι ώρες και οι στιγμές της πόλης, ξημέρωμα-πρωί-μεσημέρι- απόγευμα-βράδυ… Στο ίδιο πάντα σκηνικό: τη γνώριμη θέα όπως αυτή εκτείνεται από ένα αθηναϊκό μπαλκόνι έως τη θάλασσα.

Στο «Μέσα» βλέπουμε και παρατηρούμε τον εαυτό μας, διαμέσου των performers που ο καθένας με τη σειρά του, ανοίγει την πόρτα, κρεμάει το σακίδιό του, ανάβει το θερμοσίφωνο, μπαίνει στο μπάνιο, τρώει και ξαπλώνει αλλά και στέκεται απέναντι στο παράθυρο ατενίζοντας την πόλη. Η καταλυτική επίδραση της επαναλαμβανόμενης εικόνας που μοιάζει ίδια αλλά δεν είναι, σε υποβάλλει σε «θεραπεία ψυχής» κάνοντάς σε να σκεφτείς και γιατί όχι, να αλλάξεις ζωή.

Ίσως να πρόκειται για το πλέον ώριμο έργο του Παπαϊωάννου, καθώς μοιάζει να βιώνει την ενηλικίωσή του, επιστρέφοντας στη θαλπωρή, το απάγκιο, τη σιγουριά, την ασφάλεια του οικείου και προσωπικού χώρου, που ο ίδιος αποκαλεί «φωλιά». Και σαν να θέλει να υποστηρίξει και να προτείνει πως όλοι μας πρέπει να δούμε τη ζωή μας ξανά και αλλιώς, εκτιμώντας και αγαπώντας τις μικρές στιγμές της καθημερινότητάς μας μέσα σε μια μέρα.

Ο Παπαϊωάννου καταφέρνει να μας κάνει να σκεφτούμε, να δούμε την ομορφιά της καθημερινότητάς μας, της ζωής μας, της πόλης μας… σαν μέσα από έναν καθρέφτη που αντανακλά, εξωραΐζοντας την πραγματικότητα, λειαίνει τις γωνίες και γλυκαίνει τις στιγμές.
Μας κάνει να σκεφτούμε πως αν «…πήραμε τη ζωή μας λάθος» δεν είναι αργά να «αλλάξουμε ζωή…»

Ταυτότητα
«Μέσα»
Σύλληψη – σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Σκηνικός σχεδιασμός: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Σοφία Ντώνα
Ηχητικός σχεδιασμός: Κ. Βήτα και Κωνσταντίνος Μιχόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου

επί σκηνής
Πάνος Αθανασόπουλος, Θανάσης Ακοκαλίδης, παυλίνα Ανδριοπούλου, Νατάσα Αρέθα, Νίκος Δραγώνας, Βαγγέλης Ζαρκάδας, Μανώλης Θεοδωράκης, Μιχάλης Θεοφάνους, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Ελευθερία Λαγουδάκη, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Γιώργος Ματσκάρης, Σάββας Μπαλτζής, Γιάννης Νικολαΐδης, Ίλια Ντετσάβες – Πόγκα, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπακαμμένος, Σίμος Πατιερίδης, Ηλίας Ραφαηλίδης, Καλλιόπη Σίμου, Διογένης Σκάλτσας, Δρόσος Σκώτης, Συμεών Τσακίρης, Σοφία Τσιαούση, Altin Huta, Tadeu Liesenfeld

Θέατρο Παλλάς
έως 15 Μαΐου
Τετάρτη έως Κυριακή 17:30—23:30
Τιμές εισιτηρίων: 15 (ημέρας/μισή τιμή), 32 (ημέρας), 45 (κάρτα πολλαπλής εισόδου) ευρώ.

Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ.: 210-3213100
Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων:
Δευτέρα έως Σάββατο 09.00 – 20.00 και τις Κυριακές 12.00-20.00
Με πιστωτική κάρτα : 210 81 0 81 81
Κρατήσεις μέσω Internet:
www.ellthea.gr  http://www.mesaproject.gr/  http://www.tickethour.com/ 
 
*Τελευταία παράσταση: 15/05/2011
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v