Σκηνές από ένα γάμο: Μπέργκμαν επί σκηνής

Η θρυλική ταινία του Μπέργκμαν ζωντανεύει επί σκηνής, σε μία πρωτοποριακή παράσταση με τρία ζευγάρια να ερμηνεύουν τους δύο γνωστούς ρόλους σε διαφορετικές ηλικίες, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Ίβο Βαν Χόβε.
Σκηνές από ένα γάμο: Μπέργκμαν επί σκηνής
Οι αναγνώστες που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της Πέμπτης 28/4 είναι οι:
ΦΑΣΟΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΝΤΟΒΑ ΜΑΡΙΑ
ΦΟΥΤΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΡΟΥΛΑ
Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας.

Η ταινία-ορόσημο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν "Σκηνές από ένα γάμο" ανεβαίνει σε μια ιδιαίτερη θεατρική μεταφορά από τον εμπνευσμένο σκηνοθέτη Ίβο Βαν Χόβε και το ιστορικό Τονήλγκρουπ, στις 27, 28, 29 και 30 Απριλίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Ο Βέλγος Ίβο Βαν Χόβε, ένας από τους σημαντικότερους σήμερα σκηνοθέτες της παγκόσμιας σκηνής, με πυκνή παρουσία στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι από το 2001 διευθυντής του Toneelgroep (Τονήλγκρουπ) του Άμστερνταμ, του μεγαλύτερου θεάτρου ρεπερτορίου της Ολλανδίας, με το οποίο επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.

Εκτός από την ενασχόλησή του με σημαντικά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (Φαίδρα, Η τριλογία του Παραθερισμού, κ.ά), τα τελευταία χρόνια έχει συστηματικά ασχοληθεί με τη σκηνική απόδοση σημαντικών κινηματογραφικών έργων, ειδικά του νέου κινηματογράφου των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70: Θεώρημα του Παζολίνι, Κραυγές και ψίθυροι του Μπέργκμαν, Νύχτα πρεμιέρας του Κασσαβέτη, Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του του Βισκόντι. Το ανέβασμα των Σκηνών από ένα γάμο (2005) ήταν το πρώτο του εγχείρημα σε σενάριο του Μπέργκμαν.

Ο Βαν Χόβε επιβάλλει στο σεναριακό υλικό μια δραματουργική δομή που λειτουργεί αποκαλυπτικά στη σκηνική του απόδοση. Ο σκηνοθέτης πολλαπλασιάζει τα πρόσωπα και τις αφηγηματικές γραμμές του Μπέργκμαν, υπογραμμίζοντας έτσι το χαρακτήρα μιας αστικής μυθολογίας του έγγαμου βίου μέσα στο έργο. Οι επτά σκηνές του παρουσιάζονται σε τρεις παράλληλες και επάλληλες εκδοχές, από τρία ζευγάρια που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηλικίες του ανθρώπου: νεαρό, μεσήλικο και ηλικιωμένο ζευγάρι.

Ο θεατής τοποθετείται πάνω στη σκηνή ή καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικούς χώρους, όπου η δράση εκτυλίσσεται ταυτόχρονα. Ζει, έτσι, μια μοναδική σκηνική εμπειρία, καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους εξαιρετικούς ηθοποιούς, κυριολεκτικά μέσα στο σκηνικό επινοημένο από τον σταθερό συνεργάτη του Βαν Χόβε, Γιαν Βερσβέυβελντ. Διατάξεις από θεατρικά πατάρια, ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και η καταλυτική παρουσία ενός θιάσου συνόλου αξιώσεων, είναι αρκετά για την κατάδυση στο μπεργκμανικό σύμπαν, που εμποτίζεται ωστόσο με έντονο χιούμορ.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Ο Ίβο Βαν Χόβε ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης το 1981, με έργα που είχε γράψει ο ίδιος. Από το 2001 είναι διευθυντής του Τονήλγκρουπ του Άμστερνταμ. Έχει σκηνοθετήσει για θιάσους όπως το Deutsches Schauspielhaus στο Αμβούργο, το Staatstheater στη Στουτγάρδη και το New York Theatre Workshop. Από το 1998 έως το 2004, ο Ίβο Βαν Χόβε ήταν διευθυντής του Φεστιβάλ της Ολλανδίας, όπου παρουσίαζε κάθε χρόνο μια επιλογή διεθνών παραγωγών θεάτρου, μουσικής, όπερας και χορού. Από το 1984, συμμετέχει στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Τμήματος Δραματικής Τέχνης του Hogeschool της Αμβέρσας.

Ο Βαν Χόβε έχει βραβευθεί επανειλημμένα για το έργο του: βραβείο Ανατολικής Φλάνδρας (1995), βραβείο Φεστιβάλ Θεάτρου (1996) και βραβείο Αρχάγγελος στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1999). Αναγορεύθηκε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και Γραμμάτων στη Γαλλία το 2004. Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Θεατρικών Κριτικών της Ολλανδίας. Το 2008, έλαβε επίσης το Prosceniumprijs, ένα ολλανδικό θεατρικό βραβείο, μαζί με τον Γιαν Βερσβέυβελντ.

***
Παράλληλη δράση:
Συνάντηση-συζήτηση με τον Ivo van Hove
Σάββατο 30 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 17:00-19:00
Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σπουδαστές/ φοιτητές δραματικών σχολών.
Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.
***

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:00

Συντελεστές:
Κείμενο: Ingmar Bergman
Σκηνοθεσία: Ivo van Hove
Μετάφραση (στα ολλανδικά): Karst Woudstra
Δραματουργία: Bart van den Eynde
Σκηνικά: Jan Versweyveld
Ερμηνεύουν: Charlie Chan Dagelet, Roeland Fernhout, Janni Goslinga, Suzanne Grotenhuis, Hugo Koolschijn, Hadewych Minis, Celia Nufaar, Alwin Pulinckx, Leon Voorberg, Jessie Wilms
Συμπαραγωγή: Toneelgroep Amsterdam, Kaaitheater Brussels

Η παράσταση είναι στα ολλανδικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Εισιτήρια: 28 € | Φοιτ. 15 €


Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης. Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων: Επισκεφθείτε την 
ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας. Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v