Πλεύσις: Το ελληνικό σωματικό θέατρο «πλέει» διεθνώς

Στο επίσημο τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μιμικής της Γαλλίας εντάχθηκε η ελληνική ομάδα Πλεύσις, η οποία επιλέχθηκε να συμμετάσχει στον σημαντικό θεσμό με δύο παραστάσεις της, την «Μπλε Γραμμή» και το «Prêt-a-porter».
Πλεύσις: Το ελληνικό σωματικό θέατρο «πλέει» διεθνώς
Από την Ελλάδα στην Γαλλία θα ταξιδέψει το ελληνικό σωματικό θέατρο, καθώς η ομάδα Πλεύσις θα παρουσιάσει τον Αύγουστο του 2011 τις παραστάσεις «Η Μπλε Γραμμή» και «Prêt-a-porter» στο επίσημο τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μιμικής Mimos, που πραγματοποιείται στην πόλη Périgueux της Γαλλίας. Στον τομέα του σωματικού θεάτρου και της μιμικής, το φεστιβάλ του Périgueux έχει καθιερωθεί ως η σημαντικότερη διοργάνωση στη Γαλλία και μία από τις σημαντικότερες διεθνώς.

Ξεκινώντας το 1983, το Φεστιβάλ MIMOS ήταν το πρώτο διεθνώς που εστίασε στον τομέα του σωματικού θεάτρου και συγκεκριμένα σε παραστάσεις των οποίων η δραματουργία στηρίζεται στην κίνηση, προερχόμενες από τις περιοχές της μιμικής, του τσίρκου, της παντομίμας, του χορού, του κουκλοθεάτρου και των εικαστικών τεχνών.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο η ιστορία του φεστιβάλ όσο η ικανότητά του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει καλλιτέχνες και ομάδες που το έχουν καθιερώσει ως εξέχουσα διοργάνωση διεθνώς. Το φεστιβάλ απονέμει κάθε χρόνο το Grand Prix στην καλύτερη παράσταση του επίσημου τμήματος. Χαρακτηριστικό της ικανότητάς του να αναδεικνύει σημαντικούς καλλιτέχνες είναι το γεγονός ότι στους νικητές περιλαμβάνονται άνθρωποι του χώρου όπως ο Joseph Nadj, ο οποίος κέρδισε το βραβείο το 1995 –11 χρόνια πριν γίνει o artist associate στο Festival d’ Avignon – οι Derevo τo 1992 και οι Zimmerman & de Perrot το 2007.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Patrick Roger επισκέφθηκε το Φεβρουάριο την Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει παραστάσεις της ομάδας «Πλεύσις» και τελικά επέλεξε να εντάξει στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ δύο παραγωγές: τη «Μπλε Γραμμή» (2008) και το “Prêt-a-porter” (2007). Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Πλεύσις συνεργάζεται σε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας με το εξωτερικό με το δίκτυο busart.

Η «Μπλε Γραμμή» είναι μία παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Χ. Λ. Μπόρχες. Έννοιες που σημασιοδοτούν το έργο του Μπόρχες όπως οι μυθοπλασίες, τα όνειρα και οι εφιάλτες, ο καθρέφτης, ο ονειρευτής, ο άλλος μας εαυτός, οι λαβύρινθοι δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία μίας σύνθεσης που βασίζεται στην πολυεπίπεδη σχέση του ονείρου με την πραγματικότητα.

Το “Prêt-a-porter” είναι ένα θέαμα ανοιχτού χώρου με θέμα την αμφίεση, την εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων όπως γίνεται αντιληπτή μέσα από τη φευγαλέα ματιά ενός περαστικού στο δρόμο τόσο σε πραγματικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο. Το δρώμενο, με την ιδιαίτερη αισθητική του, διαμορφώνει ένα εικαστικό θέαμα 60 κοστουμιών, ένα ελκυστικό παιχνίδι μεταμόρφωσης μέσω των υφασμάτων και των υλικών. Οι ερμηνευτές μεταμορφώνονται σε ανθρώπινες φιγούρες που το ντύσιμο τους εμπνέεται από τη φύση, από τις καθημερινές συνήθειες, από το παράλογο του κόσμου στον οποίο ζούμε, από την ταχύτητα του ρυθμού ζωής μας, από την εσωτερική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και από τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους.

Για αναλυτικές πληροφορίες καθώς και βίντεο από τις παραστάσεις μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ομάδας «Πλεύσις» καθώς και το «κανάλι» της στο YouTube.

Αυτήν την περίοδο η «Πλεύσις» παρουσιάζει την παράσταση
«ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΒΟΫΤΣΕΚ»
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΗΣ ΔΑΒΗΣ - ΑΛΚΜΗΝΗ
ΑΛΚΜΗΝΗΣ 12 Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΤΗΛ. 2103428650 (ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
ΕΩΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ 9.30΄Μ.Μ. ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 7.30΄Μ.Μ.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 15 ΕΥΡΩ, 10 ΕΥΡΩ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v