Αποστολή: Το νέο ελληνικό θέατρο «επαναστατεί» στην Στέγη

Το βαθιά ποιητικό έργο του Χάινερ Μύλλερ μετατρέπεται σε ένα τολμηρό θεατρικό εγχείρημα από τον νεαρό σκηνοθέτη Ανέστη Αζά. Η νέα γενιά έχει ως «Αποστολή» να ψάξει το νόημα της επανάστασης, από την σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Αποστολή: Το νέο ελληνικό θέατρο «επαναστατεί» στην Στέγη
Οι αναγνώστες που κερδίζουν από μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση της Παρασκευής 4/3 είναι οι: Ειρήνη Παπακαλοδουκά, Aναστασία Ταλάντη, Καρδασιλάρη Μαρία, Ουρανία Καρύγιαννη, Ελισάβετ Μαζαράκη. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας. 

Η επανάσταση είναι μια έννοια πολύ επίκαιρη, σε μια κοινωνία που μπορεί να βρει αρκετούς λόγους να επαναπροσδιορίσει την σημασία της. Ένας θίασος νέων αναλαμβάνει να το επιχειρήσει θεατρικά, δουλεύοντας πάνω στο σπουδαίο κείμενο της «Αποστολής» του Μύλλερ και παρουσιάζοντάς το στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 3 Μαρτίου και για λίγες παραστάσεις.

Στην Αποστολή του Γερμανού Χάινερ Μύλλερ, τρεις νέοι Γάλλοι πολίτες καταφθάνουν στην Τζαμάικα γύρω στο 1800 με την αποστολή να οργανώσουν τις εξεγέρσεις των σκλάβων. Στόχος τους είναι να εγκαθιδρύσουν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης στο πρότυπο της Γαλλικής Επανάστασης. Ωστόσο, η αναρρίχηση του Ναπολέοντα στο γαλλικό θρόνο φέρνει απρόσμενη ανατροπή στην αποστολή.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, βαθιά ποιητικό κείμενο, για την πίστη, τη φιλία, τον έρωτα, την προδοσία, την ιδεολογία και την εξουσία, που φέρει τα χαρακτηριστικά των όψιμων έργων του Μύλλερ: κολλάζ ετερόκλητων «υλικών», αποσπασματική αφήγηση, ποικιλία ύφους, περίτεχνη διαπλοκή του ιστορικού παρελθόντος με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με την Αποστολή ο Μύλλερ –αν και φαινομενικά μιλάει για τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό– στην ουσία υψώνει ένα μνημείο λόγου για την αποτυχία των επαναστάσεων.

Γραμμένο το 1979 στην Ανατολική Γερμανία, το κείμενο συχνά ερμηνεύεται, όπως και το υπόλοιπο έργο του Γερμανού δραματουργού, ως κριτικό σχόλιο στο σοσιαλιστικό καθεστώς. Ωστόσο, καθώς εξετάζει τις ιδέες που κληροδότησε στο σύγχρονο κόσμο η Γαλλική Επανάσταση, δίνει πρόσφορο έδαφος για ένα ανέβασμα στην Ελλάδα, χώρα που επίσης γεννήθηκε από μια επανάσταση εμπνευσμένη από τις ιδέες του Διαφωτισμού.

Αντλώντας υλικό από την προσωπική βιογραφία και τη συλλογική εμπειρία, ο νεαρός σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς με ένα θίασο επίσης νέων ηθοποιών επιχειρούν, στην πρώτη αυτή παράσταση της Αποστολής στη χώρα μας, να διερευνήσουν μέσα από το κείμενο του Μύλλερ την έννοια της επανάστασης σήμερα, σε μια διαρκώς μεταλλασσόμενη ελληνική κοινωνία.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107-109, τηλ: 2109005800
3 - 6, 8 - 13 & 15 - 19 Μαρτίου 2011 21:00 Μικρή Σκηνή
Εισιτήρια: 22 ευρώ, φοιτητικά: 12 ευρώ

Κείμενο: Heiner Müller
Τίτλος πρωτοτύπου: Der Auftrag: Erinnerungen an eine Revolution

Μετάφραση από τα γερμανικά: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
Σκηνογραφία-Κοστούμια: Βασίλης Νούλας, Σοφία Σιμάκη
Επιμέλεια κίνησης-Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τζάκου
Διεύθυνση φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης
Δραματαολογική συνεργασία: Αντριάνα Αλεξίου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Βούλα Παλαιολόγου
Ερμηνεύουν: Αντριάνα Αλεξίου, Σύρμω Κεκέ, Στάθης Κόκκορης, Κώστας Κουτσολέλος, Νατάσα Μαρματάκη

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Προτζέκτορ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v