Cock: Η Κ. Ευαγγελάτου σκηνοθετεί ένα έργο για την σεξουαλική ταυτότητα

Έξυπνο, τρυφερό και με χιούμορ, το έργο του τριαντάχρονου Μάικ Μπάρτλετ για την σεξουαλική ταυτότητα και τις σύγχρονες σχέσεις ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.
Cock: Η Κ. Ευαγγελάτου σκηνοθετεί ένα έργο για την σεξουαλική ταυτότητα
της Μάνιας Ζούση

«Δεν ξέρω τι είμαι. Θέλω απλά να είμαι ευτυχισμένος», μονολογεί σε ένα σπαρακτικό φινάλε ο Τζων, πρωταγωνιστής του έργου «Cock» που έγραψε ο τριαντάχρονος Μάικ Μπάρτλετ και ανεβαίνει στο θέατρο «Θησείον» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Ακολουθώντας τις οδηγίες και τους περιορισμούς που θέτει από την αρχή ο συγγραφέας, η Ευαγγελάτου προχωρά σε ένα «γυμνό ανέβασμα», χωρίς σκηνικά, έπιπλα και αντικείμενα, με τον λόγο και τα σώματα των ηθοποιών Δημήτρη Μοθωναίου, Μάκη Παπαδημητρίου, Ιωάννας Παππά και Γιώργου Κοτανίδη, να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Το έργο μέσα από μια ενδιαφέρουσα δομή που ξεδιπλώνεται σε σύντομες σκηνές, προσεγγίζει με χιούμορ το θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας και αναρωτιέται "τελικά τι είδους σύντροφο θέλουμε να έχουμε;" αποτελώντας την ίδια ώρα ένα αιχμηρό σχόλιο για τη στάση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το «Cock» περιγράφει ανοιχτά και με τολμηρό τρόπο που περιέχει ξεκαρδιστικό, και έξυπνο χιούμορ, την σχέση δυο νέων ανδρών που βρίσκεται σε κρίση. Διάλογοι σπαρακτικοί, παθιασμένοι, τρυφεροί, βασανιστικοί: «Γιατί σου φέρομαι τόσο άσχημα; Γιατί είσαι σαν αδερφή μου». Ανάμεσα σε εντάσεις, ξεσπάσματα, τσακωμούς, ερωτήματα και καυγάδες, ο ένας εραστής απευθύνεται στον σύντροφό του με φράσεις όπως: «μου έλειψες σήμερα, σε αγαπώ, είμαι σαν κουτάβι».

Πρόκειται για δυο ανθρώπους που έχουν βουλιάξει στη συνήθεια της συνύπαρξης και που διαπιστώνουν το τέλμα και την κρίση που βιώνουν, όταν μια γυναίκα μπαίνει στη ζωή του ενός από τους δύο. Και τότε δεν διστάζουν να ομολογήσουν ο ένας στον άλλο το πόσο «θεμελιωδώς διαφορετικοί άνθρωποι είμαστε» σαρκάζοντας «εγώ είμαι αυγά και εσύ είσαι τυρί». Με καυστικό χιούμορ αναλύουν το χάσμα ανάμεσά τους: «εσένα σε χτυπάει αυτοκίνητο και είσαι καλύτερα». Παραδέχονται πως «μεταξύ μας βουλιάζουμε» και πως «δεν είμαστε πάντα ευτυχισμένοι». Ο ένας απόλυτος, σαρωτικός και κυρίαρχος αναφωνεί «Είσαι ρυάκι, κι εγώ θέλω ποταμό».

Μετέωρος ως το τέλος ο διχασμός που βιώνει ο ένας εκ των δυο ανάμεσα στον άνδρα εραστή του και τη γυναίκα που μπαίνει στη ζωή του. «Υποθέτω ότι μου αρέσουν και τα δυο. Δεν είναι κακό, ε;» αναρωτιέται, για να πάρει την απάντηση: « Δεν είναι κακό αλλά όχι ταυτόχρονα. Εγώ ποτέ δεν έβρισκα τις γυναίκες ελκυστικές. Είναι σαν το νερό όταν θέλεις μπύρα».
 
Μια διελκυστίνδα συναισθημάτων που διαδέχεται το ένα το άλλο με αποκορύφωμα ένα καθοριστικό δείπνο στο οποίο παρίστανται όλοι, η γυναίκα, οι δυο άνδρες και ο πατέρας του ενός, που επεμβαίνει με σκοπό να βγάλει την γυναίκα από τη μέση και να επανενώσει το ζευγάρι. Σκηνές ζηλοτυπίας και εκρήξεων εκτυλίσσονται : «Γιατί δεν σε χωρίζει;». « Γιατί δεν με χωρίζεις εσύ». «Και εγώ μπορώ να γίνω πολύ θηλυκός» ή «Να παίξουμε κανένα παιχνιδάκι; Δολοφόνο ίσως;». Ερωτικοί όρκοι ανταλλάσσονται μεταξύ των δυο ανδρών : «Σε αγαπώ ολόκληρο» «και εγώ σε αγαπώ αλλά με αυτήν είναι αλλιώς. Με κάνει να νιώθω έξυπνος».

Διάλογοι έντονοι, καταιγιστικοί, που ξεγυμνώνουν τους χαρακτήρες σε μια εκ βάθους εξομολόγηση και ακτινογραφία ψυχής και προσωπικότητας «Δεν είχα αυτοπεποίθηση, ήμουν πάντα μικρός και τώρα είμαι στη μέση»
«Πρέπει να αποφασίσεις τι είσαι»
«Δεν ξέρω τι είμαι, θέλω απλά να είμαι ευτυχισμένος»

Info:
«Cock» του Μάικ Μπάρτλετ στο θέατρο «Θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες»
Τουρναβίτου 7 Τηλ. 210 3255444

Συντελεστές
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικός χώρος-Κοστούμια: Βικτωρία Καρβούνη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Διανομή
Τζων: Δημήτρης Μοθωναίος
Α: Μάκης Παπαδημητρίου
Γ: Ιωάννα Παππά
Π: Γιώργος Κοτανίδης
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – Highway ProductionsΗμέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Παρασκευή 9 μ.μ., Σάββατο 9.30 μ.μ. και Κυριακή 7 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 21 ευρώ, φοιτητικό 15 ευρώ

Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v