Μέγας Προφητικός Καζαμίας: Το (θεατρικό) ροκ του μέλλοντός μας

Τρεις σύγχρονοι προφήτες παραδίδουν μαθήματα… επιβίωσης στη σκηνή του Θεάτρου Eliart. Ένας εξ αυτών μιλά στο in2life για την παράσταση και τον λόγο για τον οποίο κανένας προφήτης δεν είπε ποτέ τίποτα χαρούμενο.
Μέγας Προφητικός Καζαμίας: Το (θεατρικό) ροκ του μέλλοντός μας
Οι νικητές του διαγωνισμού για τις 19/3 είναι οι: Μόνικα Καραπάτη, Δέσποινα Γαβρίδου, Χριστίνα Τσελίκη. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας.
***
Κάτι… μεταφυσικό συμβαίνει στην σκηνή του Θεάτρου Eliart κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ακριβώς στις 21.00 το βράδυ. Οι ηθοποιοί της ομάδας Per-Theater-Formance εμπνέονται από τους προφήτες, την πρόβλεψη του μέλλοντος, τα εκστατικά φαινόμενα αλλά και τις Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ και συνθέτουν τις δικές τους προφητείες για το μέλλον του κόσμου. Αναζητώντας ένα άλλο παρόν, «προφητεύουν» και παρουσιάζουν ένα νέο, διαφορετικό Καζαμία επί σκηνής, υπό τους ήχους ζωντανής ροκ μουσικής.

«Το κείμενο είναι αλληγορικό» εξηγεί ο Σωκράτης Ράτσης, ένας από τους τρεις πρωταγωνιστές της παράστασης. «Μιλά σε πρώτο επίπεδο για τους προφήτες και τους μάντεις, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας ως τις μέρες μας. Σε δεύτερο επίπεδο, μιλά για τους ηθοποιούς και το θέατρο. Όπως ο προφήτης έτσι και ο ηθοποιός βουτά στο μεταφυσικό και εμφανίζει κάτι που δεν είναι αληθινό, κάτι αόρατο μπροστά στα μάτια του θεατή».

Η ομάδα μελέτησε επί πέντε μήνες τις ζωές και το έργο πολλών προφητών από την αρχαιότητα μέχρι τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, τον Νοστράδαμο και τον Ιωάννη. «Σε όλους υπάρχει κάτι κοινό: οι προφητείες τους ήταν σκοτεινές. Κανείς δεν προφήτευε κάτι καλό» λέει ο Σωκράτης. «Ο Κικέρωνας λέει πως οι προφητείες είναι σκοτεινές ώστε να προειδοποιούν τους ανθρώπους, προκειμένου να αποφευχθεί το κακό. Το έργο πραγματεύεται όλες τις επιλογές που έχουμε για να μην εκπληρωθούν οι κακές προφητείες».

Οι πρόβες για την παράσταση διήρκεσαν πέντε μήνες, επί πέντε ώρες την ημέρα. «Για να συνθέσουμε το κείμενο χρησιμοποιήσαμε τον αυτοσχεδιασμό, και την τεχνική που ονομάζεται authentic movement, η οποία σε φέρνει σε κατάσταση ημι-έκστασης έτσι ώστε να βγαίνει κείμενο χωρίς καμία λογοκρισία. Οπότε μπορείς να πεις πως κατά μία έννοια προφητεύσαμε κι εμείς. Πέντε από τις σαράντα πέντε «προφητείες» που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των αυτοσχεδιασμών τις παρουσιάζουμε στην παράσταση» λέει ο Σωκράτης.

Η ροκ μουσική, που ερμηνεύεται ζωντανά κατά την διάρκεια της παράστασης, αποτελείται από πρωτότυπα κομμάτια που γράφτηκαν ειδικά για τον Μέγα Προφητικό Καζαμία, με την εξαίρεση του Slow Train του Bob Dylan.

Στην ερώτησή μου για ποιο λόγο να δει κανείς την παράσταση, ο Σωκράτης απαντά «γιατί πίσω από το μύθο των προφητών κάτι, ύποπτα, κλείνει το μάτι στη ζωή μας σήμερα, στις επιλογές και στις ευθύνες μας. Γιατί η αθωότητα και ο αυτοσαρκασμός είναι ο πιο ταπεινός τρόπος να προσεγγίσουμε αυτό που βλέπουμε και αυτό που δεν βλέπουμε. Γιατί μπορεί να υπάρξει θέατρο ουσίας χωρίς στόμφο και διασκέδαση χωρίς ρηχό χιούμορ».

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Info:
Μέγας Προφητικός Καζαμίας
Θέατρο ELIART, Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, 210 3477677
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00, έως και 20 Μαρτίου 2011
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Διάρκεια: 80 λεπτά

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιάμης
Δραματουργία: Per-Theater-Formance
Σύμβουλος δραματουργίας/βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαμπράκη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασσιμάτης
Video/φωτογραφίες: Σήφης Λυκάκης
Κοστούμια: Αλίκη Κυλικά
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Δημήτρης Καρτέρης
Τεχνική υποστήριξη: Παρασκευή Καλογεράκη
Σύνθεση τραγουδιών: Δημήτρης Τσιάμης, Παναγιώτης Γιαννιός, Mother Shipton
Ενορχήστρωση: Mother Shipton

Η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά από διαφορετική, σε κάθε παράσταση, σύνθεση μελών των Mother Shipton (Παναγιώτης Γιαννιός, Δήμος Μπάλος, Βαγγέλης Ξυπόλυτος, Κώστας Πέγιος, Ιάκωβος Σιαπαρίνας, Δημήτρης Τσιάμης)

Παίζουν: Σωκράτης Ράτσης, Θοδωρής Σμέρος, Δημήτρης Τσιάμης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v