Wonderland: Ένα... πληκτικό ταξίδι στην χώρα των θαυμάτων

Παρά τις δυνατές ερμηνείες και τις ευρηματικές σκηνοθετικές ιδέες της, η θεατρική εκδοχή της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, δια χειρός Άντζελας Μπρούσκου, δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιουργεί.
Wonderland: Ένα... πληκτικό ταξίδι στην χώρα των θαυμάτων
της Κατερίνας Σφοντούρη

Μια αντισυμβατική προσέγγιση στα παραμύθια του Λιούις Κάρολ -«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και «Μέσα από τον καθρέφτη»- επιχειρεί η Άντζελα Μπρούσκου, ανεβάζοντας το «Wonderland» στο Παλλάς.

Η ενήλικη Αλίκη ξαναγίνεται παιδί
Ιδιαίτερη καλλιτεχνική φυσιογνωμία, η Α. Μπρούσκου «ξαναδιαβάζει» τα παραμύθια του Λιούις Κάρολ, που ακόμη και σήμερα συγκινούν μικρούς και μεγάλους, και μάς παρουσιάζει τη δική της εκδοχή. Εδώ η μικρή και αθώα Αλίκη είναι ενήλικη, και αφορμή για το ταξίδι της στη Χώρα των Θαυμάτων είναι το διαδίκτυο και η πληθώρα πληροφοριών με την οποία μπορεί κανείς -με το πάτημα ενός κουμπιού- να έρθει σε επαφή.

Πάντα επίκαιρα τα παραμύθια του Λ. Κάρολ, προσφέρουν ιδέες για πρωτότυπη σκηνική μεταφορά. Θαυμάσια η ιδέα της Α. Μπρούσκου για την επιστροφή της Αλίκης στην παιδική ηλικία μπαίνοντας μέσα σε μια τεράστια οθόνη υπολογιστή. Πριν χαθεί στο σκοτεινό δάσος, περιηγείται στο Google κι έπειτα στο Facebook, που αποτελεί έναν μοντέρνο χώρο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και απομόνωσης.

Στο ταξίδι της Αλίκης, το παρόν δίνει και ο ίδιος ο συγγραφέας, που την ακολουθεί σε όλες τις περιπέτειές της, σαν ένας πιστός υπηρέτης των αναζητήσεών της. Η Αλίκη ψάχνει να βρει την ταυτότητά της, κάνοντας μια «βουτιά» προς τα πίσω, στο παρελθόν, στην παιδική ηλικία που έφυγε και μάλλον δεν ξανάρχεται.

Μια κουραστική παράσταση με άξιους ηθοποιούς
Ξεκάθαρος ο σουρεαλισμός σε όλες σχεδόν τις σκηνές, υπογραμμίζει την έλλειψη νόηματος του κόσμου μας. Στο «παιχνίδι» αυτό μπαίνουν οι Όλια Λαζαρίδου ως Αλίκη και Μάξιμος Μουμούρης ως Λ. Κάρολ. Υπηρετούν πιστά το όραμα της Α. Μπρούσκου, όμως αυτό από μόνο του μάλλον δεν αρκεί. Η παράσταση ήταν από τις πιο κουραστικές που έχουμε δει. Διάλογοι εκτενείς, μεγάλη και σε διάρκεια η παράσταση -2 ώρες και ένα τέταρτο χωρίς διάλειμμα (!)- όλα συντελούν στην πλήξη του θεατή που εύκολα χάνει το ενδιαφέρον του και σε πολλές περιπτώσεις αποχωρεί πριν από τη λήξη..

Εκτός από τους ηθοποιούς, μάς άρεσε η live μουσική από το νεαρό συνθέτη Απόλλωνα Ρέτσο, ο οποίος έντυσε το «Wonderland» με πρωτότυπες συνθέσεις ειδικά για το έργο αλλά και διασκευές γνωστών τραγουδιών.

Αξίζει να αναφερθούμε στα σκηνικά του Guy Στεφάνου. Ένα κουτί που περιστρέφεται και μέσα σε αυτό κάθε φορά βρίσκονται τα παράξενα πλάσματα της χώρας των θαυμάτων. Πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν και καθρέφτες που αντανακλούν τις περιπέτειες της Αλίκης, δημιουργούν μιαν ατμόσφαιρα απόκοσμη, εκεί που η πραγματικότητα συναντά τη φαντασία.

Εν τέλει, μια παράσταση με αρκετές ευρηματικές ιδέες που ίσως χρειάζονταν περισσότερη επεξεργασία.

INFO:
Wonderland της Άντζελας Μπρούσκου
Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ: 210-3213100
Παραστάσεις: 11, 15, 16, 17, 18 Φεβρουαρίου, ώρα έναρξης 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 35, 30 €, φοιτητικό 25 €

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v