Φεστιβάλ Χορού Αθήνας: Έβδομο και θαυματουργό

Με πολλά σημαντικά ονόματα του παγκόσμιου χορευτικού στερεώματος να παρουσιάζουν τις καινούριες δουλειές τους και να διδάσκουν σε master classes, καθώς και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ Χορού υπόσχεται να πλημμυρίσει την πόλη με... άρωμα χορού, μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Φεστιβάλ Χορού Αθήνας: Έβδομο και θαυματουργό
Η Δυναμική του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού του Δήμου Αθηναίων είναι πια γνωστή. Κάθε χρόνο, από 1 εώς και 15 Ιουλίου, στην «Τεχνόπολις» φιλοξενούνται οι πιο ενδιαφέρουσες και καταξιωμένες ομάδες χορού από την Ευρώπη, την Αμερική, αλλά και την Ελλάδα. Τάσεις, δημιουργίες και ρεύματα, όλα παρουσιάζονται με στόχο την ανάδειξη της τέχνης του χορού στο αθηναϊκό κοινό.

Φέτος, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει ένα δυναμικό πρόγραμμα, με μεγάλα ονόματα όπως οι Käfig, ο Rasta Thomas, ο Χάρης Μανταφούνης, ο Wim Vandekeybus και άλλοι, ενώ επεκτείνει τα όρια του Φεστιβάλ, διοργανώνοντας ακόμη, έκθεση φωτογραφίας, master classes, παράσταση από το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ και θερινό σινεμά με προβολές ταινιών χορού.

Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει η Μαργκώ Περδίκη.

Πιο συγκεκριμένα:
Την 1η μέρα του Ιουλίου, το 7ο Φεστιβάλ ανοίγει με το συγκρότημα Scapino Ballet Rotterdam. Πρόκειται για τη μόνιμη ομάδα χορού της πόλης του Rotterdam και από τις σημαντικότερες στην Ολλανδία. Κάθε χρόνο παρουσιάζει 4 παραγωγές με την ευθύνη του Ed Wubbe Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ομάδας. Οι χορογραφίες τους χαρακτηρίζονται από καινοτομία, κάτι που τους έχει διεθνώς καταξιώσει. «The Green» και «Nicht zu treffendes streichen» σε χορογραφία Ed Wubbe, «Matter for a poem» σε χορογραφία Georg Reischl και «Der Rest ist Schweigen» σε χορογραφία Marko Geocke, θα δούμε από τους Scapino 1-2 Ιουλίου.

Μετά την περσινή επιτυχημένη παρουσίαση των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού Χορογραφίας του Ανόβερο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe θα παρουσιαστούν τα πρώτα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνισμού Χορογραφίας της Στουτγάρδης στις 4 Ιουλίου. Το πρόγραμμα των βραβείων της Στουτγάρδης περιλαμβάνει αποκλειστικά δημιουργίες solo. Η ίδια βραδιά θα κλείσει με τη νέα παράσταση «Duetti» του Χάρη Μανταφούνη και της «Ομάδας Σύγχρονου Χορού» του. Πρόκειται για μία έρευνα πάνω σε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης ενός ντουέτου και πηγή έμπνευσης τη μουσική.
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας

Η ομάδα του Rasta Thomas είναι μία ομάδα «υψηλής ενέργειας» από τις Η.Π.Α., που παρουσιάζει πάντα ένα απαράμιλλο θέαμα συνδυάζοντας την άρτια κλασσική τεχνική, τον δυναμισμό του σύγχρονου χορού, με τον απογειωτικό χαρακτήρα του μιούζικαλ. Ο Rasta Thomas και οι Bad Boys of Dance έχουν καταφέρει να έλκουν στις παραστάσεις τους κοινό από όλες τις ηλικίες, εφήβους έως και τους γηραιότερους. Είναι χαρακτηριστική η κριτική που γράφτηκε γι’αυτούς στην «Entertainment Tonight»: Τι θα προέκυπτε εάν διάλεγε κανείς τα καλύτερα στοιχεία του Baryshnikov, του Bruce Lee και του Michael Jackson; Σίγουρα ο Rasta Thomas. Στις 6 και 7 Ιουλίου.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Όμως φέτος, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας, φιλοξενεί και δουλειές νέων Ελλήνων Χορογράφων. Στις 9 Ιουλίου, στο Γκάζι, τελειόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, παρουσιάζουν τις εργασίες τους στο πρώτο μέρος της βραδιάς, αλλά και μία ολοκληρωμένη παράσταση από την Hellenic Dance Company που γεννήθηκε στους κόλπους της Κ.Σ.Ο.Τ. το 2002 στο δεύτερο μέρος.

Η Διάσημη ανά τον κόσμο Γαλλική ομάδα χορού hip-hop Compagnie Käfig, με τις 1000 και πλέον παραστάσεις στο ενεργητικό της, παρουσιάζει στο Αθηναϊκό κοινό στις 11 και 12 Ιουλίου τη νέα παραγωγή της Tricoté (Knit One, Purl One). Πρόκειται για τη νέα δημιουργία του Mourad Merzouki χορογράφου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Käfig, που κινείται πάνω σ’ένα περίεργο άξονα. Δείχνει πώς συναρμολογείται μία παράσταση, ξεκινώντας πίσω από την αυλαία, από το αθέατο, πώς διαλέγεις μουσική και χορευτές, πώς «απαντάς» στις «ερωτήσεις» των θεατών. Οι Käfig έχουν χειροκροτηθεί από 700.000 θεατές σε 250 πόλεις από 40 χώρες.
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας

Το κυρίως πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας θα κλείσει ο περίφημος Wim Vandekeybus με την ομάδα του Ultima Vez. Ο σπουδαίος Βέλγος χορογράφος θα παρουσιάσει σε πανελλήνια πρώτη το έργο του nieuwZwart, στις 14 και 15 Ιουλίου. Στη καινούργια αυτή δημιουργία ο Vandekeybus χρησιμοποιεί για μια ακόμη φορά το video/film. Με τους performers και τον ροκ μουσικό Mauro Pawlowski, που συνέθεσε πρωτότυπη μουσική ειδικά για την παράσταση, εξερευνεί το αίσθημα εκείνο που μέσω του χορού οδηγεί το κοινό σ’έναν κόσμο άγριας και αδάμαστης ενέργειας. Ο Wim Vandekeybus εκτός από τη παρουσίαση του nieuwZwart θα διδάξει και σε σεμινάρια χορού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Όμως στο Φεστιβάλ, δεν θα είναι μόνο οι Scapino Ballet Rotterdam, οι βραβευθέντες στη Στουτγάρδη, ο Χάρης Μανταφούνης, ο Rasta Thomas, οι τελειόφοιτοι της Κρατικής Σχολής, οι Käfig, ο Wim Vandekeybus…

Το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρήγου, θα παρουσιάσει στην αίθουσα Δ9 της «Τεχνόπολις» τη νέα του παραγωγή με τίτλο “The son”. Πρόκειται για μια performance με τρεις ερμηνευτές σε χορογραφία Παναγιώτη Κοντονή.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας το κοινό ακόμη θα μπορεί:
- να επισκέπτεται τη μεγάλη επετειακή έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και τίτλο «30 χρόνια Σύγχρονος Γερμανικός χορός»
- να παρακολουθεί ταινίες χορού σε εξωτερικό χώρο της «Τεχνόπολις»
- τέλος οι επαγγελματίες του χορού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν master classes, όπου θα διδάξουν ο Wim Vandekeybus/ Ultima Vez και μέλη της ομάδας Käfig.

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας
1-15 Ιουλίου 2009, «Τεχνόπολις», Πειραιώς 100

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€(φοιτ.)
Προπώληση Εισιτηρίων από 15/6: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, τηλ.: 210 3612920, 10.00π.μ. -2.00μ.μ. και «Τεχνόπολις», τηλ.: 210 3235353, 6.00μ.μ.-9.00μ.μ.
www.cityofathens.gr  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v