Athens Fringe Festival: Η Αθήνα του ανήκει (πλέον) δικαιωματικά

Έχοντας κερδίσει ένα δύσκολο στοίχημα και κατακτήσει ένα ακόμα δυσκολότερο κοινό, το πρώτο αθηναϊκό Fringe Festival δεν τελειώνει εδώ. Κλείνει τον πρώτο κύκλο δραστηριοτήτων του, και... βάζει πλώρη για τον επόμενο, εφοδιασμένο με πείρα και (το κυριότερα) χαμόγελο επιτυχίας.
Athens Fringe Festival: Η Αθήνα του ανήκει (πλέον) δικαιωματικά
Το πλέον εντυπωσιακό κλείσιμο μας επεφύλασσε, το Σάββατο το βράδυ, το Athens Fringe Festival, που παρά τη… βρεφική ηλικία του ενός χρόνου του, απέδειξε ότι κέφι και όρεξη για δουλειά να υπάρχει, και η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Βράδυ Σαββάτου, από την Τεχνόπολη ελευθερώθηκαν για να πετάξουν προς τον ουρανό χίλια φωτισμένα μπαλόνια, το καθένα με τη δική του ευχή και το δικό του φως, και ο αθηναϊκός ουρανός γέμισε αστέρια. Εμείς τι παραπάνω να ευχηθούμε; Μόνο και του χρόνου, ακόμα καλύτερα.

Ήταν δύσκολο το στοίχημα του Fringe. Όχι μόνο γιατί ήταν αμφίβολο αν χωρούσε μία ακόμη διοργάνωση στο ήδη «φορτωμένο» αθηναϊκό καλοκαίρι. Αλλά και γιατί η ιδέα ήταν καινούρια, το στήσιμο εθελοντικό, οι δουλειές φρέσκες. Χωρίς μεγάλα ονόματα, χωρίς επιχορηγήσεις, χωρίς κριτικές επιτροπές. Χωρίς μεμονωμένο promotion του κάθε έργου. Το Φεστιβάλ Αθηνών, όταν του έγινε η πρόταση, φοβήθηκε να το αγκαλιάσει. Δεν το αδικούμε. Ήθελε συγκεκριμένα πράγματα, προτάσεις, ονόματα, έργα, ημερομηνίες, ώρες. Το Fringe παραήταν χαλαρό για τα γούστα του.

Ίσως όμως να ήταν αυτό, τελικά, που κέρδισε το στοίχημα –και τον κόσμο. Ότι η τέχνη βγήκε, επιτέλους, πραγματικά στους δρόμους, έξω από καλούπια και ωράρια. Έδωσε βήμα στους πάντες, ερασιτέχνες, επαγγελματίες και πρωτάρηδες. Εκφράστηκε αυθόρμητα, εξέπληξε, έπιασε περαστικούς απροετοίμαστους. Έγινε «φεστιβάλ» με την παλιά έννοια του όρου, αυτή που αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα που «βγαίνει» όλη μέρα σε όλη την πόλη, και όχι σε μια σειρά παραστάσεων. Και ήρθε να καλύψει ένα κενό: εκείνο που ένιωθε ο κόσμος που ήθελε να δει, να κάνει και να μοιραστεί τέχνη, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο θέατρο μια συγκεκριμένη ώρα, λαχανιασμένος κατ’ ευθείαν από το γραφείο.

Με την καρδιά του Φεστιβάλ να χτυπά στην Τεχνόπολη, ένας «ιστός» πολιτισμού, έμπνευσης και δημιουργίας κάλυψε μια πόλη και κατέδειξε το πόσο ανάγκη υπάρχει για έκφραση και διαρκή αναζήτηση. Μια εβδομάδα γεμάτη δρώμενα, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, πρωτότυπες παρουσιάσεις τέχνης και παραστάσεις, συνέργιες και happenings «πλημμύρισαν» την πόλη βροντοφωνάζοντας «Η Αθήνα μας ανήκει».

Το Athens Fringe Festival παρέχοντας μια πλατφόρμα ανάπτυξης των ιδεών των καλλιτεχνών προκάλεσε ένα υγιή διάλογο σε καθημερινή βάση μεταξύ των πολιτών και των επισκεπτών αυτής της πόλης με τους καλλιτέχνες, δημιουργώντας παράλληλα κι ένα μοναδικό «περίπατο» στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ προσκαλώντας μας να επισκεφτούμε ακόμα και μέρη στη πόλη που είτε αγνοούσαμε είτε ηθελημένα αρνούμαστε να επισκεφτούμε.

Μοντέρνο και νεωτεριστικό, εκφραστικό και ψυχαγωγικό, διασκεδαστικό συνάμα δεν απευθύνθηκε σε κάποιες συγκεκριμένες ηλικίες, πρότεινε κι έτεινε το χέρι του σε μια ανοιχτή πρό(σ)κληση σε όλους όσους διατηρούν την «αγωνία» και την ανάγκη της διαρκούς αναζήτησης μέσα από νέες φόρμες και πέρα από στείρα κατεστημένα που καταλήγουν να μηρυκάζουν και να απομυζούν τις ανάγκες αυτές που είναι οι γενεσιουργές αιτίες ενός καλύτερου σήμερα, αλλά κι ενός πολύ καλύτερου αύριο.

Το Athens Fringe Festival ολοκλήρωσε ένα κύκλο δραστηριοτήτων, δεν «τελείωσε».
Το αντίθετο μάλιστα. Η επιτυχία και τα χαμόγελα των συμμετεχόντων, των επισκεπτών, των εθελοντών και όσων εργάστηκαν συνολικά για το Φεστιβάλ αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι διοργανωτές μας υποσχέθηκαν ότι από την επόμενη κιόλας μέρα σηκώνουν τα μανίκια πιάνουν δουλειά για το επόμενο Athens Fringe, έχοντας κρατήσει την εικόνα και το χαμόγελο από κάτι που άλλαξε τη ροή της καθημερινότητας κι έγινε εφαλτήριο δράσης και σκέψης για όλους μας.

Πάντα τέτοια!

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v