Αυτή είναι η αιματοβαμμένη ιστορία πίσω από το Zombie

Είκοσι τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Zombie”, η φωνή των Cranberries φεύγει από τη ζωή και ένας πατέρας μαθαίνει ότι το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε για το γιο του.
Αυτή είναι η αιματοβαμμένη ιστορία πίσω από το Zombie
Πρόκειται για το πιο γνωστό κομμάτι των Cranberries, που έκανε το συγκρότημα γνωστό σε όλο τον κόσμο το 1994 και έκτοτε έγινε σταθερός «επίλογος» κάθε συναυλίας τους.

Στις 15 Ιανουαρίου, η 46χρονη τραγουδίστρια της μπάντας, Dolores O’Riordan, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιο του λονδρέζικου ξενοδοχείου, όπου βρισκόταν για τις ανάγκες μιας ηχογράφησης. Η καλλιτέχνιδα αντιμετώπιζε σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα, καθώς μεταξύ άλλων έπασχε από μανιοκατάθλιψη, διπολική διαταραχή, είχε υποστεί κακοποίηση στην παιδική της ηλικία, ενώ τον τελευταίο καιρό παραπονιόταν και για σωματικές ενοχλήσεις, κυρίως στη μέση της.

Μετά τον θάνατό της, εξαιτίας των αφιερωμάτων και των δημοσιευμάτων για την ιρλανδή τραγουδίστρια, ένας βρετανός, ο Colin Parry, έμαθε για πρώτη φορά ότι το τραγούδι “Zombie” γράφτηκε με αφορμή τον θάνατο του γιου του, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια επίθεση του IRA στο Warrington το 1993.

Ο Tim Parry ήταν τότε 12 ετών. Τον Μάρτιο του 1993, μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών στο κέντρο του Warrington εξερράγη και σκότωσε τον Tim καθώς και ένα ακόμα τρίχρονο αγοράκι, τον Jonathan Ball. Το τραγικό συμβάν σόκαρε τότε το Ηνωμένο Βασιλείο, την Ιρλανδία, αλλά και την O’Riordan, η οποία λίγους μήνες μετά τραγούδησε για πρώτη φορά το “Zombie”, ένα αντιπολεμικό κομμάτι ενάντια στα βίαια περιστατικά που διαδραματίζονταν τότε στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το video clip του τραγουδιού περιλάμβανε εικόνες στρατιωτικών επιχειρήσεων και λογοκρίθηκε από το BBC, ενώ με τα χρόνια έγινε το 210ο δημοφιλέστερο βίντεο όλων των εποχών στο Youtube.

Η O’Riordan είχε δηλώσει πως είναι περήφανη για το τραγούδι και παρ’ ότι είναι Ιρλανδή, δεν δίστασε να πάρει θέση, όχι ενάντια στην Ιρλανδία για το περιστατικό στην αγγλική πόλη, αλλά ενάντια στη βία εν γένει. «Η βία δεν επιλέγει πλευρά. Είναι ένα ανθρώπινο τραγούδι», είχε πει.

Ο Colin Parry δήλωσε ότι είναι παρήγορο, έστω και τόσα χρόνια μετά, που έμαθε πως οι στίχοι αναφέρονται στο συμβάν με τον θάνατο του γιου του. Χαρακτηριστικός είναι ο στίχος του κομματιού:

Another head hangs lowly
Child is slowly taken
And the violence, caused such silence
Who are we mistaken?

Δείτε το βίντεο:


Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v