«Να τα πούμε;»: Παλιά και καινούρια κάλαντα στη Στέγη

Κάλαντα παλιά και καινούργια, σε μια συναυλία σαν θεατρική παράσταση, σαν παραμύθι για μια πολύ παλιά ιστορία που «γεννήθηκε» πριν από 2017 χρόνια.
«Να τα πούμε;»: Παλιά και καινούρια κάλαντα στη Στέγη
Μικρά και μεγάλα παιδιά, ερμηνευτές, πέντε συνθέτες, ένας συγγραφέας, ένας σκηνοθέτης και ένας αφηγητής θα μας πούνε τα κάλαντα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κάλαντα παλιά και καινούργια…

Τραγούδια, προάγγελοι χαρμόσυνων νέων, γιορτών και διακοπών, τα κάλαντα αποτελούν έθιμο ριζωμένο βαθιά στην πολιτισμική μας συνείδηση. Μετά το «Μύθοι του κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά», το Ελληνικό Σχέδιο προσκαλεί σε μια ακόμη ιδιαίτερη συναυλία με στοιχεία θεατρικής παράστασης. Οι συνθέτες θα γράψουν νέα κάλαντα, θα «πειράξουν» τα παλιά, θα τραγουδήσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όπως στο παρελθόν, αλλά και όπως αυτοί βλέπουν το ιδιαίτερο αυτό είδος τραγουδιού στο παρόν.

Τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων διηγούνται κυρίως μια παλιά ιστορία για τη γέννηση του Χριστού. Όμως, τα κάλαντα έχουν τις ρίζες τους σε αρχαιότερες αφετηρίες, με αναφορές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, λένε ιστορίες χαράς, περιγράφουν συνήθειες, ενώ δεν λείπουν τα κάλαντα που σχολιάζουν με τρόπο σκωπτικό την ιστορία του κάθε νοικοκύρη. Μιλούν δηλαδή για τη ζωή, με κέντρο τη γέννηση του Χριστού και τον ερχομό του Άη Βασίλη. Έτσι, και τα νέα κάλαντα θα «μας πουν» τις δικές τους ξεχωριστές εκδοχές, μέσα σε μια αφήγηση, ένα παραμύθι που γράφεται με αφορμή αυτή την πολύ παλιά ιστορία γέννησης, πριν από 2017 χρόνια.

Συντελεστές:
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς
Συνθέτες: Άγγελος Αγγέλου, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Νεφέλη Λιούτα, Γιώργος Χατζηπιερής, Φένια Χρήστου
Κείμενο/ιστορία: Γιώργος Κοροπούλης
Σκηνοθετική επιμέλεια & Σκηνογραφία: Ηλίας Καρελλάς
Αφηγητής: Μανώλης Μαυροματάκης
Ερμηνευτές: Χάρης Ανδριανός, Νεφέλη Λιούτα, Φοίβος Ριμένας, Φένια Χρήστου
Συμμετέχουν μέλη της χορωδίας του ΕΜΠ Αθηνών
Φιλική συμμετοχή της παιδικής και νεανικής χορωδίας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας

Info:
Να τα πούμε;
22-23/12 στις 18.00
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107, τηλ: 210 900 5 800
Κεντρική Σκηνή
Εισιτήρια: Κανονικό 5, 10€
Παιδικό (έως 15 ετών), Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 3, 8 €
Παρέα 10+ άτομα: 2, 7 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεΑ & Συνοδός ΑμεΑ: 3 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v