Τρεις Σονάτες για τσέλο και πιάνο στο Μέγαρο

Η τσελίστα Λουκία Λουλάκη και ο πιανίστας Γιώργος Φράγκος, ερμηνεύουν μερικές από τις πιο όμορφες παρτιτούρες μουσικής δωματίου.
Τρεις Σονάτες για τσέλο και πιάνο στο Μέγαρο
Ένα ρεσιτάλ με 3 Σονάτες για τσέλο και πιάνο των Μπετόβεν, Μπραμςκαι Σοπέν στο πλαίσιο του νέου κύκλου Για τσέλα και γκάμπες στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου (20:30).

Το πρόγραμμα

Ludwig van Beethoven Σονάτα αρ. 2 σε σολ ελάσσονα, έργο 5, αρ. 2 (1796)
Johannes Brahms Σονάτα αρ. 2 σε φα μείζονα, έργο 99 (1886)
Frédéric Chopin Σονάτα σε σολ ελάσσονα, έργο 65 (1846)

Ο Λούντιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), αξιοποιώντας την πολύτιμη παρακαταθήκη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μέσα από τις περίφημες σουίτες του για βιολοντσέλο, γοητεύτηκε, ήδη σε νεαρή ηλικία, από το έγχορδο αυτό και έγραψε στα τις δύο Σονάτες για τσέλο και πιάνο, έργο 5, από τις οποίες οι Λουλάκη και Φράγκος επέλεξαν να παρουσιάσουν στο ρεσιτάλ τους τη δεύτερη σε σολ ελάσσονα.

Λαμπροί εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού όπως ο Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897) και ο Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849) δημιούργησαν τον 19ο αιώνα μερικές από τις ωραιότερες συνθέσεις μουσικής δωματίου, δίνοντας εξαιρετικά δείγματα της κομψότητας της τέχνης τους μέσα από έργα για τσέλο και πιάνο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Σονάτα αρ. 2 σε φα μείζονα, έργο 99 (1886) του Μπραμς και η Σονάτα σε σολ ελάσσονα, έργο 65 (1846) του Σοπέν που θα ακουστούν στις 22 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Λουκία Λουλάκη (βιολοντσέλο)
Άρχισε βιολοντσέλο στα εφτά της χρόνια. Την περίοδο 2007-2011 ήταν μαθήτρια της Nατάλια Γκούτμαν στη Μουσική Ακαδημία του Φιέζολε στη Φλωρεντία. Το 2008 απέσπασε το βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ σε διαγωνισμό του ΜΜΑ με πρόεδρο της επιτροπής τον βιολοντσελίστα Χάινριχ Σιφ. Το 2012 απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Σουζούκι, ενώ ήταν νικήτρια του διαγωνισμού Φιντέλιο.

Έκανε το ντεμπούτο της στο ευρύ κοινό στα δεκαέξι της με το Κοντσέρτο αρ. 1, έργο 107 του Σοστακόβιτς (ΚΟΑ / Σ. Τσιαλής). Έχει συμπράξει με τις μεγαλύτερες ελληνικές ορχήστρες καθώς και με σχήματα μουσικής δωματίου και έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στη Musikverein και έχει ηχογραφήσει για το ραδιοφωνικό σταθμό ΟRF (RadioKulturhaus Wien).

Το 2012 δημιούργησε το σύνολο Τρίο 92 που κέρδισε α΄ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Alpe Adria στην Ιταλία και γ΄ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στην Αλκομπάσα της Πορτογαλίας.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Selini, το οποίο έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες αίθουσες της Βιέννης και έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της αυστριακής Tηλεόρασης. Το σχήμα έχει επίσης δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και στη Γαλλία, ενώ έχει λάβει μέρος και στην ακαδημία του Κουαρτέτου Διοτίμα, στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη το Κουαρτέτο του γάλλου συνθέτη Μπαστιάν Νταβίντ.

Γιώργος Φράγκος (πιάνο)
Σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία της Σαλαμάνκας με τον Κλάουντιο Μαρτίνεθ Μένερ και στη Μουσική Ακαδημία «Βασίλισσα Σοφία» της Μαδρίτης με τον Ραλφ Γκοτόνι και τον Έλνταρ Νεμπόλσιν. Σημαντικοί μέντορές του ήταν οι πιανίστες Φέρεντς Ράντος και Μαρία Ζουάου Πίρες.

Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2010 κέρδισε στη Βαρκελώνη α΄ βραβείο στο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου «Μονσεράτ Αλαβέδρα» και β΄ βραβείο στο διαγωνισμό Primer Palau –βραβείο χάρη στο οποίο έκανε περιοδεία σε όλη την Ισπανία με την οργάνωση Juventudes Musicales. Το 2012 ήταν φιναλίστ στο Διαγωνισμό «Φιντέλιο» στη Βιέννη.

Το 2010 ερμήνευσε στο Φεστιβάλ του Σανταντέρ το Κοντσέρτο για πιάνο του Γκέργκυ Λίγκετι, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Ως σολίστ έκανε το ντεμπούτο του με τη Συμφωνική της Βαλένθιας και έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ του Σανταντέρ και τη Sinfonietta ES MRS.

Είναι τακτικός προσκεκλημένος του συνόλου σύγχρονης μουσικής Plural Ensemble της Μαδρίτης. Έχει δώσει συναυλίες μουσικής δωματίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπράττοντας με ονομαστούς μουσικούς όπως ο κλαρινετίστας Μάτε Μπεκάβατς και η φλαουτίστα Τζάσμιν Τσόι.

Info:

Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος
Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
22 Νοεμβρίου 2017/20:30
Προπώληση από:
1 Νοεμβρίου 2017
Τιμές:
Φοιτητές, νέοι: € 7
Ζώνη Β: € 10
Ζώνη Α: € 15

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v