Tinos World Music Festival: Προ-φεστιβαλικό live στη Στέγη

Μία μέρα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ στην Τήνο, μια προ-φεστιβαλική συναυλία στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
Tinos World Music Festival: Προ-φεστιβαλικό live στη Στέγη

Μία μέρα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών προ-φεστιβαλική συναυλία με τη συμμετοχή του Περικλή Παπαπετρόπουλου (σάζι), του Cihan Turkoglu (σάζι, φωνή), του Στρατή Ψαραδέλλη (πολίτικη λύρα), του ντούο του Γιώργη Μανωλάκη και του κουαρτέτου του Αλέξανδρου Παπαδημητράκη.

Στο λαούτο, το έγχορδο μουσικό όργανο που κυριαρχεί αιώνες τώρα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζει φέτος το Tinos World Music Festival. Το λαούτο, στεριανό ή νησιώτικο, που συγγενεύει με τον ταμπουρά, τη λάφτα, το σάζι και το ούτι, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μουσικής παράδοσης αιώνων, βαθιά ριζωμένης στους λαούς που βρέχονται από τη Μεσόγειο – και όχι μόνο. Διαδραματίζοντας ρόλο πρωταγωνιστικό ή συνοδευτικό, το λαούτο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας διαφορετικών μουσικών ειδών που γεννήθηκαν στις περιοχές αυτές και πολλές φορές ανάγεται ακόμα και σε πολιτιστικό τους σύμβολο.

Καλεσμένοι του 3ου Tinos World Music Festival, που θα πραγματοποιηθεί όπως και πέρυσι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα της Τήνου (Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαΐου 2015), είναι σολίστες και δεξιοτέχνες του λαούτου από την Ελλάδα και την Τουρκία που θα συμπράξουν επί σκηνής για να παρουσιάσουν ποικίλα ρεπερτόρια και διαφορετικές εκδοχές του λαούτου, αναδεικνύοντας τις συγγένειες αλλά και τη διαφορετικότητα των οργάνων και των μουσικών ειδών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ μέρος: Γιώργης Μανωλάκης Duo
Γιώργης Μανωλάκης: λαούτο
Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο

Μυημένος στην τέχνη του λαούτου από την ηλικία των οχτώ ετών, με δάσκαλο τον πατέρα του, Κώστα Μανωλάκη, έναν από τους σημαντικότερους λαουτίστες της γενιάς του, ο Γιώργης Μανωλάκης έχει εξελιχθεί σε σημαντικό δεξιοτέχνη του κρητικού λαούτου. Συνεπής απέναντι στην παραδοσιακή μουσική, πιάνει τον παλμό της και την ακολουθεί στην εξέλιξή της. Στη σύμπραξή του με τον κοντραμπασίστα Παύλο Σπυρόπουλο αυτοσχεδιάζουν έχοντας ως αφετηρία συνθέσεις από τους δύο προσωπικούς δίσκους του Γιώργη Μανωλάκη (Το σπαθί και Διττό: ο καύκος και η μέδουσα), καθώς και άλλες μουσικές φόρμες και παραδόσεις.

Β’ μέρος: Αλέξανδρος Παπαδημητράκης Quartet
Αλέξανδρος Παπαδημητράκης: ούτι
Νίκος Παραουλάκης: νέυ
Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά
Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο

Χάρη στη μοναδική τεχνική που έχει αναπτύξει και την ιδιαίτερη αισθητική με την οποία προσεγγίζει το ούτι, ο Αλέξανδρος Παπαδημητράκης έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καταξιωμένους δεξιοτέχνες της γενιάς του. Πλαισιωμένος από τον Νίκο Παραουλάκη στο νέυ, τον Μανούσο Κλαπάκη στα κρουστά και τον Παύλο Σπυρόπουλο στο κοντραμπάσο, δημιουργούν ένα μουσικό σύνολο που αφομοιώνει ποικίλα παραδοσιακά ηχοχρώματα της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής, παρουσιάζοντας νέες συνθέσεις, αλλά και διασκευές. Διαφορετικές μουσικές φόρμες από τη Μικρά Ασία, τη Μαύρη Θάλασσα, τουρκικά και αραβικά μακάμ, φιλτράρονται μέσα από μια σύγχρονη, μινιμαλιστική, αυτοσχεδιαστική και πειραματική διάθεση δημιουργώντας ένα εξωτικό και άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Γ’ μέρος: "Μουχαμπέτ"
Περικλής Παπαπετρόπουλος: σάζι, λάφτα, φωνή
Cihan Turkoglu: σάζι, φωνή
Στρατής Ψαραδέλλης: πολίτικη λύρα

Ο Τζιχάν Τούρκογλου, που κατάγεται από το σταυροδρόμι πολιτισμών της Ανατολίας, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσά τους και αναζητά τη μουσική του ταυτότητα, έχοντας πάντα τη διάθεση του ταξιδιώτη που θέλει να γυρίσει όλο τον κόσμο. Η συνάντησή του με τον δεξιοτέχνη Περικλή Παπαπετρόπουλο, έναν μουσικό που αποτελεί εγγύηση για κάθε αυθεντική παραδοσιακή μουσική σύμπραξη, έγινε στο Λαβύρινθο του Ross Daly και σήμανε την απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας που αποδίδει μοναδικούς και ενδιαφέροντες καρπούς, όπως το Μουχαμπέτ, που σημαίνει «αντάμωμα». Σε μια δυναμική σύμπραξη επί σκηνής με τον Στρατή Ψαραδέλλη στην πολίτικη λύρα, θα ξεδιπλώσουν το απόσταγμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρει ο καθένας ξεχωριστά και θα αναζητήσουν τους δρόμους και τους τρόπους συνύπαρξης του νέου με το παλιό, του παραδοσιακού με το σύγχρονο, της ελληνικής με την τουρκική μουσική παράδοση.

Info:

28 Μαΐ 2015
21:00Μικρή Σκηνή
18 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v