Συναυλία του εργαστηρίου Σύνθεσης στο Μέγαρο

Η συναυλία του Εργαστηρίου Σύνθεσης Νέων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής θα μας ταξιδέψει στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη το Σάββατο 13 Μαΐου.
Συναυλία του εργαστηρίου Σύνθεσης στο Μέγαρο
Το φετινό Εργαστήριο Σύνθεσης Νέων Συνθετών (8-13/5) ολοκληρώνεται το Σάββατο 13 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, με την καθιερωμένη πλέον συναυλία του Εργαστηρίου, στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα των νεαρών δημιουργών (έως 30 ετών) που έλαβαν μέρος σε αυτή την πολύμηνη δημιουργική διεργασία.

Συγκεκριμένα, θα ακουστούν συνθέσεις της Ξένιας Κωνσταντινίδου, του Γιώργου Παπαοικονόμου και του Κωνσταντίνου Χαλιάσα, εμπνευσμένες από αποσπάσματα έργων του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957), στον οποίο είναι αφιερωμένο το φετινό Εργαστήριο Νέων Συνθετών, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Πολύτιμη είναι, σε αυτό το σημείο, η συνεργασία του Μεγάρου με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και τον επιστημονικό τους υπεύθυνο Δρ Νίκο Μαθιουδάκη, που συμμετέχει συμβουλευτικά στη διαδικασία.

Τα σολιστικά μέρη των έργων ερμηνεύει ο μπάσος Τάσος Αποστόλου (αφήγηση, τραγούδι). Η προετοιμασία και η παρουσίαση των συνθέσεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη μουσική διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου.

Εργαστήριο Σύνθεσης, ένας θεσμός-σταθμός για τους νέους δημιουργούς
Ο διακεκριμένος συνθέτης, μαέστρος και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου, ήδη από το 1997, καθιέρωσε τη σειρά εργαστηρίων νεαρών ελλήνων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με σκοπό την ανάπτυξη μιας δημιουργικής-εκπαιδευτικής διάδρασης ανάμεσα στον μαέστρο, τον νέο συνθέτη και τους μουσικούς. Η ιδέα, που αγκαλιάστηκε με πολλή θέρμη από το Μέγαρο και υλοποιείται κάθε χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να την τελειοποιήσουν μέσα στο πλαίσιο των μουσικών δοκιμών και της αγαστής συνεργασίας.

Έργα
Ξένιας Κωνσταντινίδου,
Γιώργου Παπαοικονόμου
Κωνσταντίνου Χαλιάσα
Αφήγηση, τραγούδι Τάσος Αποστόλου, μπάσος
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Μουσική διεύθυνση Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Info:
Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ώρα 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Β. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ: 210 72 82 333
Τιμές: 10€ γενική είσοδος, 5€ φοιτητικό
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v