ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στον Arvo Pärt στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο ετήσιος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, κορυφώνεται με το αφιέρωμα στον Arvo Pärt από το σύνολο Ergon Ensemble.

Αφιέρωμα στον Arvo Pärt στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μινιμαλιστής δημιουργός από τους σπουδαιότερους της εποχής μας, ο Εσθονός Παιρτ έχει συνθέσει πλήθος έργων θρησκευτικής αλλά και κοσμικής μουσικής που παίζονται συχνά σε συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Από την πλούσια εργογραφία του επιλέχθηκαν, για το πρόγραμμα της συναυλίας της Μεγάλης Δευτέρας στο Μέγαρο, οι συνθέσεις του «Mozart-Adagio», «Spiegel im Spiegel», «Summa», «My Heart ’s in the Highlands», «Fratres» και «Stabat Mater».

Τα σολιστικά φωνητικά μέρη των έργων ερμηνεύουν η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης και ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας. Μαζί τους, το Εrgon Ensemble. Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Τσούχλος.

Συμμετέχουν οι σολίστ: Κώστας Παναγιωτίδης και Μόρφω Παπαδημητρίου (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο) και Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο). Συμπράττει η οργανίστα Ελένη Κεβεντζίδου.

Τα έργα «My Heart ’s in the Highlands» και «Stabat Mater» παρουσιάζονται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Το Αφιέρωμα στον Arvo Pärt (γενν. 1935) καλύπτει ένα χρονικό φάσμα σχεδόν 40 ετών και περιλαμβάνει έργα από τη λεγόμενη «δεύτερη περίοδο» του συνθέτη, όταν ο Παιρτ άρχισε να αναδιφά στην παλαιά μουσική και να εξερευνά σε βάθος τις ρίζες της δυτικής μουσικής, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στο γρηγοριανό μέλος και στην ευρωπαϊκή πολυφωνία της Αναγέννησης.

Το πρόγραμμα αρχίζει με το «Mozart-Adagio» (1992/2005) για βιολί, τσέλο και πιάνο, που θα παρουσιάσουν ο Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), ο Δημήτρης Τραυλός (τσέλο) και ο Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο). Στη συνέχεια, θα ακουστεί το έργο «Spiegel im Spiegel» (1978), με την Αγγέλα Γιαννάκη στη βιόλα και τον Χρ. Σακελλαρίδη στο πιάνο. Ακολουθεί η «Summa» (1977/1991) για κουαρτέτο εγχόρδων. Στη συνέχεια, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης και η Ελένη Κεβεντζίδου στο εκκλησιαστικό όργανο θα ερμηνεύσουν το έργο «My Heart ’s in the Highlands» («Στα Χάιλαντς είναι η καρδιά μου» 2000/2013). Ο επίλογος του πρώτου μέρους ανήκει σε μια από τις διασημότερες συνθέσεις του Παιρτ, το «Fratres» (1977/1985/1989), που θα παρουσιαστεί στην εκδοχή του για κουαρτέτο εγχόρδων.

Στη δεύτερη ενότητα του Αφιερώματος στον Άρβο Παιρτ θα ακουστεί το «Stabat Mater», έργο του 1985 που γράφτηκε από τον συνθέτη κατόπιν παραγγελίας του Ιδρύματος Άλμπαν Μπεργκ. Με αυτή τη θρησκευτική του σύνθεση, ο Παιρτ συνεχίζει την παράδοση της δυτικής μουσικής και υμνογραφίας με δημιουργίες που περιγράφουν τον πόνο της Παναγίας μπροστά στον Σταυρωμένο Γιο της («Stabat Mater dolorosa», «Ορθή στέκει η μητέρα η πονεμένη»), μια παράδοση που εμφανίστηκε την εποχή του Παλεστρίνα και φτάνει έως τον 20ό και 21ο αιώνα. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν η Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο), ο Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος) και ο Βασίλης Καβάγιας (τενόρος). Τους πλαισιώνουν ο βιολονίστας Κώστας Παναγιωτίδης, η βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη και ο τσελίστας Δημήτρης Τραυλός.

SPONSORED LINKS

"Η ομορφιά έχει να πει ακόμα πιο λίγα και από την ευτυχία."

Σιμόν ντε Μποβουάρ

  • 356 π.Χ. - Γεννιέται ο Μακεδόνας βασιλιάς και μέγας στρατηλάτης, Αλέξανδρος.
    1913 - Μετά την άρνηση των βουλγαρικών δυνάμεων να αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν στρατοπεδεύσει, η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).
    1929 - Πεθαίνει ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και μεγάλος εθνικός ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης.
    2007 - Τελειώνει η επιτυχημένη ελληνική σειρά του Mega Ευτυχισμένοι μαζί.

© 2002-2018 MEDIA2DAY