Η συνταρακτική Συμφωνία των Θρήνων στο Μέγαρο

Στο πλαίσιο της documenta 14, δίνεται η πρώτη συναυλία του  Κύκλου συναυλιών «Adagio – Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η συνταρακτική Συμφωνία των Θρήνων στο Μέγαρο

Η documenta 14, παρουσιάζεται κάθε 5 χρόνια και φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα (8/4-16/7). Την ημέρα των εγκαινίων της, Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου, στις 20:30, θα ακουστεί η συγκλονιστική Τρίτη Συμφωνία (op 36) του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Γκουρέτσκι (1933-2010), πιο γνωστή ως «Συμφωνία των Θρήνων».

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της documenta 14.

«Η Συμφωνία των Θρήνων», έργο 36 (1976)
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ των καλλιτεχνών της documenta 14, Ross Birrell [Ρος Μπίρρελ] και David Harding [Ντέιβιντ Χάρντινγκ], το οποίο βασίζεται στη διάσημη «Τρίτη Συμφωνία» του πολωνού συνθέτη Χένρυκ Γκουρέτσκι (Henryk Gόrecki, 1933-2010), η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως «Συμφωνία των Θρήνων» («Symphony of Sorrowful Songs»). Το έργο είναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο σε τρεις πράξεις, η καθεμία από τις οποίες εστιάζει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνουν γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Τα σολιστικά μέρη αποδίδει η σύρια σοπράνο Racha Rizk [Ράτσα Ριζκ]. Το έργο ερμηνεύουν οι μουσικοί της ΚΟΑ καθώς και μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων (Syrian Expat Philharmonic Orchestra-SEPO) υπό τη διεύθυνση του Daniel Raiskin [Ντάνιελ Ράισκιν].

Tη συναυλία ανοίγει το έργο «Fugue» των Birrell [Μπίρελ] και Μoraly [Μόραλυ], ένα «τετράστιχο» για σόλο βιολί, βασισμένο στο γνωστό ποίημα «Η φούγκα του θανάτου» του Paul Celan [Πάουλ Τσέλαν]. Στο βιολί, ο Ali Moraly.

Info:

8 Απριλίου στις 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Ζώνη Γ), 22 € (Ζώνη Β), 32 € (Ζώνη Α), 45 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 7 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9 € (Πολύτεκνοι, 65+)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v