Πέτρος Μάλαμας: «Κοιτάσματα» στο νέο ελληνικό τραγούδι

Ο Πέτρος Μάλαμας, με νέο άλμπουμ ανά χείρας, μιλά στο In2ilfe για το λαϊκό τραγούδι, τα ρεμπέτικα και το… προπό.
Πέτρος Μάλαμας: «Κοιτάσματα» στο νέο ελληνικό τραγούδι
Τον γνωρίσαμε σε μικρούς χώρους, τον απολαύσαμε στο πλάι της Μελίνας Κανά και του Γόη του Θησείου και τον διακρίναμε για το προσωπικό του, ιδιαίτερο ύφος, το οποίο εκφράστηκε μοναδικά στον πρώτο του δίσκο «Καναδέζα».

Με σπουδές στο θέατρο, αλλά μεγάλη αγάπη για τη μουσική (η οποία εν τέλει κέρδισε κατά κράτος), ο Πέτρος Μάλαμας δηλώνει έτοιμος να υποδεχτεί την άνοιξη με τα «Κοιτάσματα», τον δεύτερό του δίσκο με έντεκα νέα τραγούδια τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος.

Σε ένα εξ’ αυτών συμμετέχει ο Λεωνίδας Μπαλάφας, στον οποίο μάλιστα ανήκει η μουσική των τραγουδιών, ενώ τους στίχους έχει επιμεληθεί ο Πάνος Δημητρόπουλος. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Άρτυς.

Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης: «Εδώ και πάλι εκτεθειμένοι· απ' το αυτί σας ως εκεί που φτάνει ο νους του ανθρώπου· ευχή μας είναι να εξορύσσουμε υλικά ώστε να φτιάχνουμε τραγούδια από καρδιάς, για έναν κοινό τόπο· εξού και ονομάσαμε τον δίσκο αυτόν Κοιτάσματα».

Δείτε το πρώτο τραγούδι του δίσκου «Έργο είναι η ζωή»:



Ο ίδιος, μίλησε στο In2life για το λαϊκό τραγούδι, τα ρεμπέτικα και το… προπό.

Θα λέγατε ότι τραγουδάτε λαϊκό τραγούδι; Πού είναι σήμερα το ελληνικό λαϊκό τραγούδι;

Τα τραγούδια μας είναι προπόπ· δηλαδή δεν είναι ακόμη ποπ και έχουν μία πρόβλεψη και μία τύχη όπως το προπό. Από την άλλη οι λαϊκοί άνθρωποι σήμερα μπορεί να μεγάλωσαν και με Michael Jackson εκτός από μπουζούκια, οπότε έρχεται όλο αυτό στα αυτιά μας φιλτραρισμένο, πάντα από τον κάθε δημιουργό.

Τι είναι για εσάς τα ρεμπέτικα;

Είναι το πρώτο μυθικό κεφάλαιο στην εγχώρια δισκογραφία· η κληρονομιά που κλείνει το μάτι στην αιωνιότητα.

Την εποχή της λίστας στα ραδιόφωνα και των μηδενικών πωλήσεων "δίσκων", τι σημαίνει να ξεκινά κανείς σε αυτό το χώρο;

Σημαίνει λιγότερες ψευδαισθήσεις, περισσότερη προσπάθεια με θαυμαστά αποτελέσματα και ένας νέος τρόπος που φαίνεται να χαράζει· αυτό-παραγωγή, αυτο-διάθεση και αυτό-οργάνωση· κάθε εποχή έχει τα εμπόδιά της και είναι αυτά που τελικά της βγαίνουν σε καλό· το μηδέν μας φέρνει πιο κοντά στον αληθινό μας εαυτό.

Έχει διαφορά ένα live στον Βορρά σε σχέση με την Αθήνα; Eίναι αλλιώς το κοινό;

Έχει διαφορά για μένα που είμαι από τον Βορρά αφού έχω συμμαθητές, συμφοιτητές, συγγενείς περισσότερο εκεί απ' οπουδήποτε  οπότε είναι σαν να επιστρέφω σπίτι μου κι ισχύει το δίπολο: η επιστροφή του ασώτου αλλά και ουδείς προφήτης στον τόπο του.

Info:

Ο δίσκος είναι διαθέσιμος ψηφιακά στα:

iTunes 

Spotify

Google Play

Apple Music

Deezer  

YouTube
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v