ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Θοδωρής Τζοβανάκης: Ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο

Με τίτλο «Η μεγάλη τέχνη της μικρής φόρμας» το ρεσιτάλ του Θοδωρή Τζοβανάκη περιλαμβάνει έργα των Τσαϊκόφσκι, Λιαπουνόφ, Μέτνερ και Προκόφιεφ.

Θοδωρής Τζοβανάκης: Ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο

H Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας χώρος με εξαιρετική ακουστική, ανοιχτός στη μουσική δημιουργία από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας, υποδέχεται το βράδυ (8:30 μ.μ.) της Δευτέρας 27 Μαρτίου τον πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη. Ο γνωστός σολίστ, o oποίος έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα και έχει ηχογραφήσει αλλά και ερμηνεύσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση συνθέσεις Μητρόπουλου και Ριάδη, προτείνει στους μουσικόφιλους ένα γοητευτικό πανόραμα από πιανιστικές μινιατούρες ρώσων μουσουργών. Το ρεσιτάλ του τιτλοφορείται «Η μεγάλη τέχνη της μικρής φόρμας» και περιλαμβάνει μικρά κομψοτεχνήματα των Αλεξάντρ και Γιούλιαν Σκριάμπιν, Τσαϊκόφσκι, Λιαπουνόφ, Μέτνερ και Προκόφιεφ.

Ο Θ. Τζοβανάκης εμφανίζεται στο Μέγαρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου Μουσική Δωματίου-Πιανόραμα-Από τη Ρωσία με αγάπη.

«Η πατρίδα του Σκριάμπιν και του Προκόφιεφ»…
όπως γράφει στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της βραδιάς ο Χάρης Ξανθουδάκης, επιστημονικός σύμβουλος του Μεγάρου, «συνέβαλε τα μέγιστα στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου ενός οργάνου που, αν και μεσουράνησε, στον 19ο αιώνα, διατήρησε ακμή και ενέργεια στον 20ό. Ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893) είχε μια σημαντική, αν και λιγότερο γνωστή, παραγωγή πιανιστικών έργων, όπως η «χωριάτικη ρωσική σκηνή», Ντούμκα. Ανάλογα κομμάτια συνέθεσαν ρώσοι ρομαντικοί, εθνικιστές ή πρώιμοι μοντερνιστές, όπως ο Σεργκέι Λιαπουνόφ (1859-1924), ο Αλεξάντρ Σκριάμπιν (1872-1915) και ο γιος του Γιούλιαν (1908-1919) που πέθανε σε ηλικία μόλις 11 ετών και ο Νικολάι Μέτνερ (1880-1951).»

Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ του Θοδωρή Τζοβανάκη περιλαμβάνει τα 4 πρελούδια (1918) του Γιούλιαν Σκριάμπιν, την Ντούμκα (1886) του Τσαϊκόφσκι, το Βραδινό ονειροπόλημα (αναθεώρ. 1903), έργο 3 του Λιαπουνόφ, αποσπάσματα από τα Έξι παραμύθια, έργο 51 (1928) του Μέτνερ, την Πρώτη Σονάτα του Προκόφιεφ (1891-1953) στην αναθεωρημένη της εκδοχή του 1909 και τα 24 Πρελούδια, έργο 11 του Αλεξάντρ Σκριάμπιν, τα οποία ο συνθέτης επεξεργαζόταν επί σχεδόν τριάντα χρόνια, από το 1888 έως το 1915.


Νικητές:

Παναγιώτης Μπασακίδης
Ναταλία Κοζλόβα

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ο πιο πλούσιος είναι οι οικονόμος, ο πιο φτωχός είναι ο φιλάργυρος."

Νικολά Σαμφόρ, συγγραφέας

  • 1821 - Ελληνική Επανάσταση: Κηρύσσεται η έναρξη της επανάστασης στην Στερεά Ελλάδα κοντά στη Λιβαδειά, με παρόντες τους οπλαρχηγούς Αθανάσιο Διάκο και Βασίλη Μπούσγο και προκρίτους της περιοχής. Την ίδια μέρα τα Σάλωνα περνούν στον έλεγχο των Ελλήνων επαναστατών. Επίσης την μέρα αυτή μπαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με τον στρατό του στο Βουκουρέστι.
    1958 - Ο Νικήτα Χρουστσώφ εκλέγεται Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης, αντικαθιστώντας τον Γκεόργκι Μαλένκοφ.
    1977 - Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία: 583 άνθρωποι σκοτώνονται σε σύγκρουση δύο αεροσκαφών τύπου Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Τενερίφης, στα Κανάρια νησιά, της Ισπανίας.

© 2002-2017 MEDIA2DAY