Οι Arditti Quartet... παρτάρουν με έγχορδα στη Στέγη

To μουσικό σύνολο Arditti Quartet ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σύγχρονα έργα για έγχορδα του Harrison Birtwistle και της Jennifer Walshe.
Οι Arditti Quartet... παρτάρουν με έγχορδα στη Στέγη
Ανασκαφή στο Παρελθόν; Όχι! Επιδρομή στο Μέλλον από το μουσικό σύνολο Arditti Quartet το οποίο ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σύγχρονα έργα για έγχορδα του Harrison Birtwistle και της Jennifer Walshe.

Το Arditti Quartet, το σύνολο που αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στο χώρο της σύγχρονης μουσικής, έρχεται για μία μόνο εμφάνιση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 14 Μαρτίου. Από το 1974 που ιδρύθηκε, έχει παρουσιάσει εκατοντάδες έργα για κουαρτέτο εγχόρδων και μουσική δωματίου, σε εκτελέσεις που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη μουσικότητα και την τεχνική τους αρτιότητα. Σημαντικό στοιχείο της προσέγγισής τους είναι η στενή συνεργασία με τους συνθέτες των έργων – όσο αυτό είναι δυνατόν.

Η εκτεταμένη δισκογραφία των Arditti Quartet υπερβαίνει τα 200 άλμπουμ, πολλά από τα οποία αποτελούν μονογραφίες. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις. Το κουαρτέτο έχει επίσης εκτεταμένο εκπαιδευτικό έργο με masterclasses και workshops για νέους εκτελεστές και συνθέτες σε όλο τον κόσμο.

Το Tree of Strings του 2007 είναι μόλις το δεύτερο έργο για κουαρτέτο εγχόρδων του Harrison Birtwistle (γενν. 1934). Εναλλάσσοντας μέρη απόλυτης ακινησίας με περάσματα μεγάλης ρυθμικής ενέργειας ή εκτεταμένες, συνεχώς εξελισσόμενες μελωδικές γραμμές, είναι ένα από τα πιο εκφραστικά πρόσφατα έργα του. Μια αίσθηση ερήμωσης μεταφέρεται στη μουσική, καθώς προς το τέλος του έργου οι τέσσερις εκτελεστές απομακρύνονται σταδιακά έως ότου στη σκηνή παραμένει μόνος του ο τσελίστας για να ολοκληρώσει το έργο.

Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, λίγα πράγματα ήταν γνωστά σχετικά με το πιο πρόσφατο κουαρτέτο εγχόρδων της Jennifer Walshe (γενν. 1974). Το έργο, μια συμπαραγωγή του Internationalen Ferienkursen für Neue Musik 2016, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Wundergrund Festival, November Music και του Huddersfield Contemporary Music Festival, παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στις 2 Αυγούστου 2016 και είναι στην πραγματικότητα ένα κουιντέτο, καθώς συμμετέχει η ίδια η συνθέτρια στα φωνητικά. Όπως συμβαίνει συνήθως στα έργα της, η περφόρμανς του Everything is Important περιλαμβάνει επίσης ηλεκτρονικά και βίνετο. Ανάμεσα στα θέματα του έργου είναι η διερεύνηση της έννοιας της φύσης στη σημερινή τεχνολογική εποχή.

Συντελεστές
Πρόγραμμα
Harrison Birtwistle, Tree of Strings (2007)
Jennifer Walshe, Everything is Important (2016)

Irvine Arditti: βιολί
Ashot Sarkissjan: βιολί
Ralf Ehlers: βιόλα
Lucas Fels: τσέλο

Η συνθέτρια Jennifer Walshe συμμετέχει στα φωνητικά του έργου της Everything is Important


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρίτη 14 Μαρτίου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Masterclass από το Arditti Quartet
Τετάρτη 15 Μαρτίου | 10:00-13:00
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία
Για μουσικούς και συνθέτες
Ένα τρίωρο εργαστήριο σύγχρονης μουσικής με τους Arditti Quartet.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Κρατήσεις: Tηλ: 213 017 8002, Email: [email protected]

Εργαστήριο με την Jennifer Walshe
Τετάρτη 15 Μαρτίου | 18:00-20:00
Για μουσικούς, συνθέτες, εικαστικούς, περφόρμερς και για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη θεματική του εργαστηρίου.
Μία δίωρη συζήτηση με την Ιρλανδή συνθέτρια Τζένιφερ Ουώλς για τη μουσική, τα εικαστικά στοιχεία και τη μυθοπλασία επί σκηνής.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Κρατήσεις: Tηλ: 213 017 8002, Email: [email protected]

Info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
14 Μαρτίου 2017 | 20:30
Κεντρική Σκηνή
Εισιτήρια
Κανονικό: 7 - 12 - 15 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 - 10 - 12 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 - 9 - 11 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v