ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Yinon Muallem: Meeting of Hearts στο Μέγαρο

Όταν η μουσική ενώνει θρησκείες και πολιτισμούς, το αποτέλεσμα είναι μουσικές παραστάσεις μαγικές, σαν αυτή του Yinon Muallem στο Μέγαρο.

Yinon Muallem: Meeting of Hearts στο Μέγαρο

«Αξίζει να τους ακούσει όποιος θέλει
να βιώσει τι συμβαίνει
όταν γκρεμίζονται τα φράγματα…»
Tom Newell, Songlines Magazine

Το ταξίδι στους μουσικούς πολιτισμούς του κόσμου, μέσα από τη Σειρά Γέφυρες, συνεχίζεται με έναν ακόμη σταθμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται τον Ισραηλινό Yinon Muallem [Γινόν Μουάλλεμ], δεξιοτέχνη των κρουστών με ρίζες εβραϊκές αλλά και ιρακινές, που, μέσα από τη μουσική του, καταργεί τα πολιτισμικά και θρησκευτικά φράγματα. Η συναυλία του τιτλοφορείται Μeeting of Hearts [Συνάντηση καρδιάς] και είναι ένα ηχητικό καλειδοσκόπιο με συνθέσεις εμπνευσμένες από την εβραϊκή λογοτεχνία της μεσαιωνικής Ισπανίας αλλά και από τον μυστικισμό των σούφι. Σ’ αυτή τη Συνάντηση καρδιάς τον Μουαλλέμ (κρουστά, φωνή) συντροφεύουν οι μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος (κεμεντζέ), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), Uğurcan Sesler (τσέλο), Νίκος Παραουλάκης (νέι), Gülseven Medar (φωνητικά). Tη Σειρά Γέφυρες διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

O Yinon Muallem…

… ζει στην Κωνσταντινούπολη και είναι Ισραηλινός. Για τον Μουαλλέμ, η μελωδία και ο ρυθμός αποτελούν μια παναθρώπινη γλώσσα που ξεπερνά τα γεωγραφικά και εθνικά σύνορα.

Μέσα από το έργο του Meeting of Hearts, αναδεικνύονται τα κοινά πεδία που μοιράστηκαν οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι μυστικιστές για τη ζωή και τη σχέση με τον Θεό μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και της ανοχής. Η Συνάντηση καρδιάς μας οδηγεί σε ένα βαθύ, ιστορικό και πνευματικό ταξίδι από τη Χρυσή Εποχή του Σουφισμού στη Νότια Ισπανία στη γη του μεγάλου ποιητή Γιουνούς Εμρέ από την Ανατολία.

Η ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα της ομάδας –με καλλιτέχνες από τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς–, που συνδυάζει το ούτι, τα κρουστά, τον κεμεντζέ και το νέι με το τσέλο και τα φωνητικά, προσκαλεί τον ακροατή να βιώσει μια σπάνια μουσική εμπειρία χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις.Νικητές διαγωνισμού

ΡΑΙΣΗ ΝΑΝΑ
ΚΑΝΤΖΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Φυλάμε έναν άγγελο μέσα μας. Πρέπει να είμαστε οι προστάτες αυτού του αγγέλου."

Ζαν Κοκτώ

  • 1895 - Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία: την Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ (La sortie des usines Lumière), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.
    1945 Ο Αδόλφος Χίτλερ δίνει την διαταγή «Νέρων», βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέφει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει μονάχα καμμένη γη. Έτσι αγνοεί τελείως την τύχη ακόμη και του γερμανικού λαού.
    2004 - Η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα γίνεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

© 2002-2018 MEDIA2DAY