8 μουσικά ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις online

Εμβληματικές προσωπικότητες της μουσικής του σήμερα και του χθες, μουσικά είδη και άφθονο αρχειακό υλικό σε οκτώ ντοκιμαντέρ ελεύθερα και ωραία.
8 μουσικά ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις online

Είναι ωραία η μουσική. Και πραγματικά απορούμε με όσους δεν ακούν συστηματικά και δηλώνουν «περιστασιακοί» λάτρεις της. Για τους φαν, η μουσική είναι ιδέα και τα μουσικά ντοκιμαντέρ αφορμές για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να έρθουν αντιμέτωποι με άγνωστες πτυχές της ζωής των μουσικών.

Οκτώ τέτοια μουσικά ντοκιμαντέρ βρήκαμε να κυκλοφορούν στο Youtube και σας προτείνουμε να τα δείτε. Κι ας μην τα κατεβάσουν.

Cracked Actor (1975)

Σε παραγωγή του BBC, το ντοκιμαντέρ δείχνει την καθημερινότητα του μακαρίτη David Bowie μετά το αμερικάνικο τουρ για το Diamond Dogs. Καθημερινότητα η οποία περιλάμβανε γενναίες δόσεις κοκαΐνης.

Motörhead: The Guts and the Glory (2010)

Μην περιμένετε εντυπωσιακή σκηνοθεσία σε αυτή τη συρραφή συνεντεύξεων από μέλη της μπάντας. Περιμένετε όμως ένα άκρως ενδιαφέρον χρονικό των θρυλικών Motorhead, με άφθονες ατάκες από τον μακαρίτη Lemmy και την υπόλοιπη μπάντα.

The History of Rock 'N' Roll (1995)

Σε παραγωγή του PBS το μουσικό αυτό ντοκιμαντέρ καταγράφει λεπτομερειακά και χρονολογικά την ιστορία του ροκ εν ρολ σε δέκα επεισόδια. Το παρακάτω βίντεο είναι το πρώτο εξ αυτών, ενώ μπορείτε να επιλέξετε και τα επόμενα από την playlist.



Public Enemy: Prophets of Rage (2011)

Μια από τις πιο εμβληματικές χιπ χοπ μπάντες, σε ένα άψογα δομημένο και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για την «ζωή» των Public Enemy. Σε παραγωγή BBC.

Krautrock The Rebirth of Germany (2009)

Αναλογικά synth ηχούν σε αυτό το αφιέρωμα στη γερμανική σκηνή των 60s-70s η οποία διαμορφώθηκε από τους ήχους των Kraftwerk, Faus, Can και Neu!. Ήχους που συνολικά αποκαλέστηκαν “krautrock” και επηρέασαν σημαντικά την ηλεκτρονική παγκόσμια σκηνή.

Ladies and Gentlemen, Mr. Leonard Cohen (1965)

Το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου του Καναδά βρίσκεται πίσω από αυτήν την υπέροχη καταγραφή της ζωής του μακαρίτη Λέοναρντ Κοέν, και της εξίσου υπέροχης, μίνιμαλ προσωπικότητάς του.

Pump Up the Volume: The History of House Music (2001)

Παραγωγής BBC, το Pump up the Volume καταγράφει όλες τις ζυμώσεις που υπέστη η house μουσική, από τη γέννησή της σε ένα δισκάδικο του Σικάγο ως «Μουσικής που παίζεται στο Warehouse Club» μέχρι την παγκόσμια κυριαρχία της.

Sister Rosetta Tharpe: The Godmother of Rock ‘n’ Roll (2013)

Αν δεν σας λέει κάτι το όνομα αυτής της κυρίας, τότε να σας ενημερώσουμε ότι αποτέλεσε επιρροή για τις μουσικές του Elvis και του Chuck Berry. Στην εποχή της (τα 50s) υπήρξε η μεγαλύτερη… μικρότερη ποπ σταρ σε ηλικία μόλις 25 ετών, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της αφροαμερικάνικης εκκλησιαστικής μουσικής και των pop charts.

N.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v