O Νικήτας Κλιντ στο In2life

O Νικήτας Κλιντ προθερμαίνεται για το live με τις Ρόδες United στο Gagarin και μιλά για μουσική, πολιτική, Internet και μοντέρνους γορίλλες.
O Νικήτας Κλιντ στο In2life

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι «παλιοί» τον ξέρουν ως μέλος των Active Member, εμείς οι «νέοι» τον γνωρίσαμε μέσα από τις Ρόδες – και ύστερα τις Rodes United. Σε μόνιμη τροχιά δημιουργίας, μουσικής κατά κύριο λόγο, ο Νικήτας Κλιντ και η μπάντα του μπλέκουν ραπ με ροκ, ρεμπέτικα με punk, reggae και μπουζούκι και φέρνουν στα αυτιά μας εδώ και χρόνια ήχους που μας αρέσουν μέσα από ζωντανές που ξεσηκώνουν.

Φέτος οι Ρόδες United ηχογράφησαν νέο δίσκο, Internet ο τίτλος του, και θα τον παρουσιάσουν το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στο Gagarin 205 - εισιτήρια από εδώ.Το πρώτο κομμάτι με τίτλο Kung Fu Blues κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες μαζί με ένα «παράξενο» video clip, και όπως δείχνουν τα πράγματα, το νέο άλμπουμ αναμένεται άκρως ενδιαφέρον.

Θα το ακούσουμε ζωντανά και θα σχηματίσουμε πλήρη άποψη, όμως μέχρι τότε πιάσαμε κουβέντα με τον Νικήτα Κλιντ, ο οποίος μας είπε πολλά και διάφορα περί μουσικής, πολιτικής, ελληνικής σκηνής και ηχογράφησης.

Ως πατέρας έχεις μετανιώσει για κάποια από τις πράξεις του παρελθόντος, όσον αφορά το role model του πράγματος;

Ε ναι σαν παιδί κι εγώ. Γενικότερα δεν έχω τέτοια άγχη ακριβώς. Τώρα τι κάνουμε είναι το θέμα.

Ντιτζιταλ άλμπουμ: καλή φάση ή όχι;

Για τις Ρόδες United τουλάχιστον είναι απλά το πρώτο βήμα. 1η Φλεβάρη θα το ανεβάσουμε στο bandcamp.com και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε cd και βινύλιο. Μπορεί το άλμπουμ να λέγεται Ιντερνετ αλλά δε θα μείνουμε εκεί για κανένα λόγο.


Ποιους νέους Έλληνες καλλιτέχνες θα ξεχωρίζεις από άλλα είδη μουσικής; Με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς;

Γίνεται χαμός με τη μουσική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πού να καταλάβω ποιος και τι; Υπάρχουν γνωστοί, λιγότερο γνωστοί και άγνωστοι που όμως δουλεύουν πολύ εδώ και έξω. Κάποιοι μάλιστα ζουν κι απ’ αυτό. Πάντα είμαι ανοικτός σε προτάσεις αλλά δεν ψάχνομαι. Στη βράση κολλάει το σίδερο κι έτσι όποιον βρω μπροστά μου και γουστάρει κάτι κάνουμε. Εξ ου και τόσοι που βοηθάνε στο δίσκο - από τη Sugahspank μέχρι τον Fleck.

Σε ποια εποχή θα ήθελες να ζεις μουσικά; 90s; 70s; 80s; Ροκ εποχή; Ρεμπέτικη εποχή; Και σε ποια χώρα;

Σήμερα ή το 1900 στη Νέα Ορλεάνη.

Δωρεάν διάθεση μουσικής online από μπάντες (π.χ. Βήτα Πεις όλα τους τα άλμπουμ δωρεάν για κατέβασμα από το site τους). Θα το έκανες;

Τo’ χω κάνει με το Cheap Science.

Πρώτο άλμπουμ Ρόδες United. Πώς ήταν η εμπειρία ηχογράφησης; Πώς προέκυψε αυτό το όνομα;

Τέσσερα χρόνια σκληρή δουλειά ξοδεμένα σε 5 μέρες ηχογράφησης. Ζωντανής ηχογράφησης με την έννοια ότι επιτέλους γράψαμε όλη τη μπάντα, πλην της φωνής βέβαια, ταυτόχρονα ώστε να βγει η ψυχή της στιγμής, στο στούντιο Αντάρτ στο Μεταξουργείο. Εμπειρία, με άγχος (ακριβό σπορ τα μεγάλα στούντιο) αλλά και μαγεία. Περίμενα να έχει πιάνο και όταν μου είπε ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο ηχολήπτης, ότι δεν υπάρχει σκάσαμε 300 ευρώ και νοικιάσαμε ένα. Χτύπησε το κουδούνι και φέρανε ένα πιάνο 4 άτομα. Μετά από λίγο ήρθε κι ένας κουρδιστής και το κούρδισε. Έπος.

Τι φάση με τον γορίλλα στο νέο βίντεο κλιπ;

Μετά από όλα αυτά νομίζω ότι αντιπροσωπεύει αυτό που λέμε δημόσια εικόνα. Τον τελευταίο καιρό ζούμε μια γενική παράνοια όπου ο καθένας καταλογίζει στον άλλον όλα τα κακά. Τ’ άκουσα και εγώ κι έτσι κάναμε αυτό το κλιπάκι μέσα σε μια βδομάδα, μετά από παρότρυνση της Μαρίνας και του Νίκου από το Γκαγκάριν με τους οποίους έχουμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν στα εικαστικά. Το τραγούδι του κλιπ Kung Fu Blues ταίριαξε γάντι, αφού ενώ φαίνεται ερωτικό είναι πολιτικό στην ουσία.


Πολιτική και μουσική. Μπλέκονται; Θα έπρεπε να μπλέκονται;

Τα πρέπει και τα μη ο καθένας τα βλέπει αλλιώς. Υποτίθεται ότι το αρνητικό είναι το να μην ασχολείσαι με ό,τι σου καθορίζει τη ζωή. Σαφώς λοιπόν και τα μπλέκω. Εξάλλου μουσική έμαθα στο χιπχοπ  και τους Active Member, πλέον πολιτικά και τα δύο.

Resolutions για το 2016;

Να ζήσουμε και να το κάνουμε καλά. Κι αυτό είναι για τα παιδιά.

Τι να περιμένουμε από το live στο Gagarin;

Το δίσκο για πρώτη φορά παιγμένο ολόκληρο και ζωντανά. Μαζί μας θα ναι και οι Kebzer, Eazy & Think Twice να μας ζεστάνουν με φρέσκα beats. Στη συνέχεια Ρόδες United full band.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v