Η ιστορία της ελληνικής ροκ σε φωτογραφίες

Σιδηρόπουλος, Socrates, Ξύλινα Σπαθιά, Πυξ Λαξ. Θυμόμαστε τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ροκ σκηνής μέσα από 17 φωτογραφίες.
Η ιστορία της ελληνικής ροκ σε φωτογραφίες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι είναι άραγε το ροκ; Είναι αντίδραση; Ιστορία; Επανάσταση; Πηγή έμπνευσης; Λίγη σημασία έχουν οι προσδιορισμοί, για ένα μουσικό είδος το οποίο κατάφερε να ριζώσει βαθιά, παρ’ ότι ξενόφερτο, και στην ψυχή του Έλληνα.

Οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που πέρασαν από τις αρχές των 70’s μέχρι σήμερα από την ελληνική ροκ σκηνή, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους, δεκάδες. Τα τραγούδια τους, ακόμα παίζουν στο ραδιόφωνο και μαζεύουν χιλιάδες views στο Youtube.

Με περίσσια νοσταλγία, θυμόμαστε μερικές από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία του ελληνικού ροκ, μέσα από αντίστοιχες φωτογραφίες.

1967. Γεννιέται το ελληνικό ψυχεδελικό ροκ, με άξιους εκπροσώπους του τους Socrates Drank the Conium. Η φωτογραφία είναι από ζωντανή εμφάνιση των Socrates το 1971, η οποία προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ.


Την ίδια χρονιά, ιδρύονται και οι Aphrodite’s Child από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στα πλήκτρα (πρώην Formynx), ο οποίος κατάφερε και έπεισε τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο (πρώην Idols) να τον ακολουθήσει. Το γκρουπ συμπλήρωσαν ο κιθαρίστας Αργύρης Κουλούρης και ο ντράμερ Λουκάς Σιδεράς.


1968. Ο «πατριάρχης» της ελληνικής ροκ Δημήτρης Πουλικάκος στο κέντρο της φωτογραφίας, με το συγκρότημα MGC στο κλαμπ «Λεωνίδας» στην Πλάκα.


1969. Ο Διονύσης Σαββόπουλος με το συγκρότημα Μπουρμπούλια, το οποίο τον συνόδεψε όταν αυτός έκανε στροφή προς το ροκ και ηχογράφησε τον «Μπάλλο». 


1973. Ο Διονύσης Τσακνής (στην πρώτη σειρά δεξιά) με το συγκρότημα "Καταλύτες". (Φωτογραφία: Μ.Νταλούκας)


1976. Η ταινία "Αλδεβαράν" του Ανδρέα Θωμόπουλου, ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ροκ Αναζωπύρωσης, δηλαδή της επανεμφάνισης του ροκ μετά την πτώση της χούντας. (Φωτογραφία: Μ.Νταλούκας)


1977. Δημιουργείται το θρυλικό ροκ συγκρότημα Σπυριδούλα, το οποίο εμφανίστηκε σε μια νεκρή εποχή για το Ελληνικό ροκ, γράφοντας τον δίσκο – ορόσημο «Φλου».


1979. Οι Απροσάρμοστοι αποτέλεσαν το δεύτερο και τελευταίο συγκρότημα του Παύλου Σιδηρόπουλου μέχρι τον θάνατό του στις 6 Δεκεμβρίου του 1990. Εδώ, σε εμφάνισή τους στο Rodeo Club το 1984. (Φωτογραφία: Μ.Νταλούκας)


1980. Ένα Αυγουστιάτικο βράδυ, ο ιδιοκτήτης της παμπ "Skylab", στην Πλάκα, καλεί τον εικοσιεξάχρονο τότε Τζίμη Πανούση και την παρέα του για να παίξουν στο μαγαζί του. Κάπως έτσι γεννιούνται οι Μουσικές Ταξιαρχίες.

Στην φωτογραφία ο Τζίμης Πανούσης στο σπίτι του το 1984. (Φωτογραφία: Μ.Νταλούκας)


1983. Ο Γιώργος Καρράς και ο Γιάννης Αγγελάκας γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και έντονες επιρροές από punk ροκ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80, τις Τρύπες. Το κομμάτι «Ταξιδιάρα Ψυχή» από το πρώτο τους, ομώνυμο άλμπουμ, γίνεται αμέσως ύμνος.


Νικόλας Άσιμος και Τόλης Βουλτζάτης, στη σκηνή του "Κοσμοπόλιταν" το καλοκαίρι του 1983. (Φωτογραφία: Μανώλης Νταλούκας)


1984. Ιστορική φωτογραφία στο Φεστιβάλ της Πρέβεζας, το «Ελληνικό Woodstock», όπως ονομάστηκε, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιουλίου. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος και ο Οδυσσέας Τσάκαλος κρατούν τον ρυθμό, ενώ στο Μικρόφωνο βρίσκεται ο Νίκος Παπάζογλου. (Φωτογραφία Μ. Νταλούκας).


1985. Τα αδέρφια Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ Ζεστά Ποτά.


1987. Κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ τα Μωρά στη Φωτιά. Από αριστερά Γιώργος Παπαϊωάννου, Στέλιος Salvador Παπαϊωάννου, Κατερίνα Μουστάκα και Παύλος Παυλίδης.


1991. Οι Πυξ Λαξ μόλις έχουν "γεννηθεί" και τραγουδούν στα acoustic sessions της ΕΡΤ. (Φωτογραφία Μ. Νταλούκας)


1993. Ο Παύλος Παυλίδης μαζί με τους Βασίλη Γκουνταρούλη, Χρήστο Τσαπράζη, Πάνο Τόλιο και Σταύρο Ρωσσόπουλο δημιουργούν τα Ξύλινα Σπαθιά, ένα από τα κορυφαία ελληνικά ροκ συγκροτήματα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v