Depeche Μode: Όσα δεν ξέρατε για το electropop τρίο

Με την πολυαναμενόμενη άφιξή τους στην Μαλακάσα να πλησιάζει, μαθαίνουμε τα πάντα για το διάσημο βρετανικό γκρουπ.
Depeche Μode: Όσα δεν ξέρατε για το electropop τρίο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σε μια ισχνή συναυλιακά περίοδο, η αναγγελία της άφιξης των Depeche Mode στην Ελλάδα μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το δημοφιλές βρετανικό γκρουπ που έκανε ακόμα πιο προσιτή την ηλεκτρονική μουσική στο ευρύ κοινό, έχει ήδη ξεκινήσει την καλοκαιρινή του περιοδεία από τις 7 Μαΐου, ενώ έχει κυκλοφορήσει επίσημα πλέον το 13ο του άλμπουμ «Delta Machine». Ανεξαρτήτως από το αν είστε φαν της electro pop, αξίζει να βρεθείτε αυτήν την Παρασκευή στο Terra Vibe για να δείτε ένα ιστορικό συγκρότημα.

Ποιοι είναι;

Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος αποτελούνταν από τους Dave Gahan (φωνητικά), Martin Gore (πλήκτρα, κιθάρα, φωνητικά), Andy Fletcher (πλήκτρα) και Vince Clarke (πλήκτρα). Ο Vince Clarke εγκατέλειψε το συγκρότημα μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ το 1981 («Speak & Spell»), και αντικαταστάθηκε από τον Alan Wilder (πλήκτρα, drums) με τον Gore να αναλαμβάνει την στιχουργική. Ο Wilder εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1995 και από τότε οι Gahan, Gore και Fletcher έχουν συνεχίσει ως τρίο.

Tι σημαίνει Depeche Mode;

Η ονομασία του συγκροτήματος προέρχεται από ένα γαλλικό περιοδικό μόδας Depehe mode, το οποίο σημαίνει γρήγορη μόδα.

Τα μεγάλα «μπαμ»

Αν και είχαν ήδη ηχογραφήσει τρία άλμπουμ γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία σε Ευρώπη και Αμερική, η καριέρα τους απογειώθηκε με την κυκλοφορία του single “People are People” τον Μάρτιο του 1984. Αφού σάρωσε τα charts σε πολλές χώρες, υπήρξε το πρώτο single τους που έγινε hit και στην Αμερική. Το δεύτερο «μπαμ» έγινε στα 90s με την κυκλοφορία του single “Personal Jesus”, το μεγαλύτερο σε πωλήσεις single του συγκροτήματος μέχρι σήμερα.



Δείτε σε παλαιότερο άρθρο πέντε ιστορικές συναυλίες τους.

Το συγκρότημα σε αριθμούς

Έχουν 48 τραγούδια σε Βρετανικά Singles Charts και δεκατρία άλμπουμ στο Top 10 των Βρετανικών Charts, δύο εκ των οποίων «χτύπησαν» το νούμερο ένα. Σύμφωνα με την ΕΜΙ, έχουν πουλήσει παραπάνω από 100 εκατομμύρια άλμπουμ και singles παγκοσμίως και είναι το πιο επιτυχημένο ηλεκτρονικό συγκρότημα στην ιστορία. Το μουσικό κανάλι VH1 τους κατατάσσει στο νούμερο 98 των 100 πιο πετυχημένων καλλιτεχνών όλων των εποχών, ενώ το άλμπουμ τους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως (παραπάνω από 13,5 εκατομμύρια) είναι το Violator. Τέλος, το μουσικό περιοδικό Rolling Stone, έχει συμπεριλάβει τον ύμνο τους «Personal Jesus» στην λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών και το άλμπουμ τους “Violator” στα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.



Προβλήματα και αποχωρήσεις

Όπως και κάθε επιτυχημένο συγκρότημα, έτσι και οι Depeche αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα κατά την διάρκεια της πολυετούς καριέρας τους. Το πρώτο ήρθε αρκετά νωρίς, όμως ξεπεράστηκε γρήγορα και δεν ήταν άλλο από την αποχώρηση του ιδρυτικού μέλους Vince Clarke λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους “Speak and Spell” το 1981. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν του άρεσε η δημοσιότητα που συνόδευε την επιτυχία του συγκροτήματος και ιδιαίτερα οι περιοδείες και οι συνεντεύξεις. Την θέση του πήρε ο Alan Wilder, όμως και αυτός αποχώρησε από το συγκρότημα το 1995 δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να αντέξει την συμπεριφορά ορισμένων μελών του σχήματος. Ήταν η ίδια περίοδος, στην οποία ο τραγουδιστής Dave Gahan χανόταν στην άβυσσο της ηρωίνης και του αλκοόλ και είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει δύο φορές. Έναν χρόνο μετά συνελήφθηκε για κατοχή ναρκωτικών και υποχρεώθηκε από τις αρχές να μπει σε μονάδα αποτοξίνωσης.
Το συγκρότημα σήμερα

Τον Μάρτιο του 2012, ο Gahan ανακοίνωσε ότι το συγκρότημα έχει ηχογραφήσει είκοσι demos και ετοιμάζει νέο άλμπουμ, το "Delta Machine", το οποίο ανακοινώθηκε και επίσημα στις 23 Οκτωβρίου του ίδιου έτους στο Παρίσι. To άλμπουμ αποτελεί μια επιστροφή στο σκοτεινό και γκόθικ μουσικό ύφος που είχε το συγκρότημα κατά τα πρώτα του βήματα, στα τέλη των 80’s και συνοδεύεται από την ομώνυμη καλοκαιρινή περιοδεία του σχήματος, η οποία τους φέρνει και στην χώρα μας.

Τι θα δούμε στην Μαλακάσα;

Αν κρίνουμε από την πρόσφατη εμφάνιση τους στην Νίκαια της Γαλλίας, το συγκρότημα βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, ενώ το σετ τους θα περιλαμβάνει 23 κομμάτια με ικανοποιητική δόση τραγουδιών από το νέο τους άλμπουμ (Welcome to My World, The Child Inside, Secret to the End, Goodbye) αλλά και all time classic hits (Enjoy the Silence, Personal Jesus, Never Let me Down Again, Just Can't Get Enough, Policy of Truth). Δείτε αναλυτικά την setlist εδώ.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v