Παίξ’το… αλλιώς, Sam: Τα πιο διασκευασμένα τραγούδια

Οι διασκευές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην παγκόσμια μουσική σκηνή, όμως μερικά τραγούδια διασκευάστηκαν… με το παραπάνω. Από το «Yesterday» των δύο χιλιάδων διασκευών, μέχρι το «Summertime» δείτε (και ακούστε) τα πιο πολυδιασκευασμένα.
Παίξ’το… αλλιώς, Sam: Τα πιο διασκευασμένα τραγούδια
Είναι μουσικός κανόνας. Αν ένα τραγούδι πάει καλά στα chart θα γίνει γνωστό. Αφού γίνει γνωστό, οι διασκευές είναι θέμα χρόνου και – κατά πολλούς- θέμα γούστου. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι διασκευές αγαπήθηκαν και ακούστηκαν περισσότερο από το original τραγούδι σε σημείο ελάχιστοι πλέον να θυμούνται ποιος το πρωτοερμήνευσε. Σε άλλες πάλι, η original εκτέλεση αγαπήθηκε όσο καμία άλλη και οι υπόλοιπες θεωρήθηκαν απλώς παραφωνίες.

Ακούμε ξανά τις πρώτες εκτελέσεις των πιο πολυδιασκευασμένων τραγουδιών στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής.

Ποια είναι η αγαπημένη σας;

Υesterday - the Beatles
Το κορυφαίο τραγούδι "Yesterday" ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τους Beatles, για το άλμπουμ τους Help!, του 1965. Πιθανότατα τότε, τα θρυλικά σκαθάρια δεν φαντάζονταν ότι επτά εκατομμύρια καλλιτέχνες θα το τραγουδούσαν μετά από αυτούς ή ότι θα διασκευαζόταν 3.000 φορές. Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness World Records, αποτελεί το πλέον διασκευασμένο τραγούδι όλων των εποχών.



The Look of Love - Dusty Springfield
Μετά την αισθησιακή φωνή της Dusty, τραγούδησαν πολλές ακόμα φωνές τους στίχους του The Look of Love, εκ των οποίων κάποιες ιδιαίτερα αξιόλογες: Της Nina Simone, της Diana Krall και του Neil Diamond είναι κάποιες από αυτές. Το τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία James Bond, Casino Royal.



Over the Rainbow - Judy Garland
Η Judy Garland όταν ερμήνευε το «Over the Rainbow», υποδυόμενη την Ντόροθι Γκέιλ στον Μάγο του ΟΖ δεν είχε ιδέα ότι θα την έκανε διάσημη και θα γινόταν τόσο δημοφιλές. Αξιοσημείωτη είναι η διασκευή του Israel Kamakawiwo'ole και της Eva Cassidy.



Blackbird - The Beatles
Ακόμη ένα τραγούδι από τους “The Beatles”, που διασκευάστηκε από πολλά συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και από τους Carly Simon και Dave Grohl. Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Στο τραγούδι "Welcome To The Monkey House" των The Dandy Warhols, ο Courtney Taylor-Taylor τραγουδά "Όταν ο Michael Jackson πεθάνει, θα διασκευάσουμε το Blackbird', υπόσχεση την οποία και κράτησαν.



Summertime - Abbie Mitchell
Ένα από τα περισσότερο διασκευασμένα τραγούδια όλων των εποχών, με περισσότερες από 33.000 ηχογραφήσεις. Ωστόσο έγινε γνωστό το 1957 από τους Louis Armstrong και Ella Fitzgerald, κι έτσι λίγοι θυμούνται ακόμα το αυθεντικό: Πρόκειται για άρια του George Gershwin για την όπερα του 1935 «Porgy and Bess». Ο Sonny και η Cher, η Nina Simone και οι REM έχουν επίσης ηχογραφήσει τις δικές τους εκδοχές.



Imagine - John Lennon
Φανταστείτε όλοι οι άνθρωποι του κόσμου να τραγουδούν το… Imagine. Κάπως έτσι έγινε και το Imagine αποτελεί ένα από τα πιο διασκευασμένα τραγούδια του 20ου αιώνα. Elton John, David Bowie, Diana Ross, Avril Lavigne, Jack Johnson και η λίστα συνεχίζεται…



(I Can’t Get No) Satisfaction - The Rolling Stones
Με 98 ηχογραφημένες διασκευές οι Stones ολοκληρώνουν το top 10. Πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους καλλιτέχνες συμπληρώνουν τη λίστα των διασκευαστών του τραγουδιού, μεταξύ των οποίων οι Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Cat Power και Vanilla Ice.



And I Love Her - the Beatles
Χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να το ηχογραφήσουν οι Beatles και περίπου 48 χρόνια για να το ηχογραφήσουν δεκάδες ακόμη καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Ξεχωρίζουν οι: Smokey Robinson, Bob Marley και Barry Manilow.



Louie Louie - Richard Berry
H τζαμαϊκανή μπαλάντα του Richard Berry, ερμηνεύτηκε πρώτη φορά το 1955 από τον ίδιο και συγκαταλέγεται στην λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Έκτοτε ερμηνεύτηκε από εκατοντάδες καλλιτέχνες, με τις πιο γνωστές διασκευές να είναι εκείνες των Kingsmen, των Led Zeppelin, του Iggy Pop, των Motorhead και των Beach Boys.



Redemption Song – Bob Marley
Ένα από τα κορυφαία ακουστικά τραγούδια του βασιλιά της reggae, το Redemption Song γράφτηκε το 1979 και κυκλοφόρησε το 1980. Έκτοτε το διασκεύασαν μεταξύ άλλων οι: Santana, Rihanna, Johnny Cash, Joe Strummer, Aaron Lewis, Chris Cornell, India Arie, Pearl Jam, U2, Annie Lennox, Stevie Wonder, John Legend, Stone Temple Pilots, The Chieftains, Ian Brown και Guns'N Roses.



Hallelujah - Leonard Cohen
Οι διασκευές του τραγουδιού του Cohen, το οποίο γράφτηκε το 1984 έχουν ξεπεράσει τις εκατό. Από αυτές ξεχωρίζουν εκείνες των John Cale, Rufus Wainwright και Jeff Buckley. Όταν ο τραγουδιστής πάντως, ερωτήθηκε για τον λόγο που το τραγούδι του έγινε τόσο διάσημο απάντησε αφοπλιστικά: «Δεν ξέρω, μάλλον επειδή έχει ωραίο ρεφρέν».



Eleanor Rigby- The Beatles
Το μελαγχολικό τραγούδι των Beatles κυκλοφόρησε το 1966 με το άλμπουμ Revolver και αριθμεί 131 διασκευές, οι οποίες μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει επίσημα σε άλμπουμ. Από τις πιο γνωστές είναι αυτή των Joan Baez και Aretha Franklin.



Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v