Klangforum Wien: Η μουσική πρωτοπορία στο έργο του Γιώργου Απέργη

Ένα από τα σημαντικότερα σύνολα σύγχρονης μουσικής έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μαγέψει το κοινό της Στέγης, με πρωτοποριακές τεχνικές μουσικής εκτέλεσης σε τρία από τα πιο πρόσφατα έργα του παγκοσμίου φήμης Έλληνα συνθέτη Γιώργου Απέργη.
Klangforum Wien: Η μουσική πρωτοπορία στο έργο του Γιώργου Απέργη
Στην 25ετή πορεία του, το διεθνές και μεταβλητό ενόργανο σύνολο Klangforum Wien έχει γράψει ιστορία, με πάνω από 500 παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονης μουσικής, διεθνείς διακρίσεις, εκτενή δισκογραφία και τακτικές εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και στα σημαντικότερα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής. Όλα αυτά το κατατάσσουν στα κορυφαία σύνολα του είδους.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Klangforum Wien είναι η διερεύνηση των τεχνικών και εκφραστικών δυνατοτήτων των οργάνων, η οποία έχει οδηγήσει σε μια νέα γενιά μουσικών εκτελεστών, αλλά και συνθετών που συνεργάζονται με αυτό. Το 2009 απονεμήθηκε στο σύνολο –ως ομαδική διάκριση– o τίτλος του καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Γκρατς, όπου τα μέλη του διδάσκουν νέες τεχνικές μουσικής εκτέλεσης.

Σημαντικό τμήμα του ρεπερτορίου του Klangforum Wien αποτελούν τα ενόργανα έργα του Γιώργου Απέργη. Στη συγκεκριμένη συναυλία παρουσιάζει τρία από τα πιο πρόσφατα έργα του, γραμμένα από το 2006 μέχρι σήμερα. Το έργο Seesaw (2010) αποτελεί παραγγελία του συνόλου στον συνθέτη, για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυσή του.

Η συναυλία πραγματοποιείται στα πλαίσια του αφιερώματος που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο έργο του διεθνώς καταξιωμένου και πολυγραφότατου Έλληνα συνθέτη Γιώργου Απέργη. Γεννημένος το 1945, και εγκατεστημένος από το 1963 στο Παρίσι, Γ. Απέργης αναγνωρίζεται διεθνώς τα τελευταία τριάντα χρόνια ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες και πρωτοπόρους στο μουσικό θέατρο.

Έχοντας συνθέσει πάνω από 100 έργα, συνεχίζει με ανεξάντλητη δημιουργική δύναμη να διευρύνει ακατάπαυστα ένα εντελώς προσωπικό έργο, το οποίο δεν υπόκειται σε καμία από τις συνηθισμένες μεθοδολογικές και αισθητικές κατηγοριοποιήσεις, αλλά δημιουργεί νέες. Με τον αντικομφορμισμό του, διανοίγει σε κοινό και ερμηνευτές νέους, ανέλπιστους ορίζοντες στυλιστικής ελευθερίας, όπου το οπτικό-παραστατικό και ακουστικό στοιχείο συνδυάζονται περίτεχνα.

Μετά τη σύνθεση του πρώτου του μουσικοθεατρικού έργου, La tragique histoire du nécromancien Hiéronimo et de son miroir, το 1971, ο Απέργης επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των σχέσεων μουσικής, λόγου και σκηνικής-θεατρικής δράσης. Από τότε συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εξελίξεις του μουσικού θεάτρου, οι οποίες δρομολογήθηκαν από το Φεστιβάλ της Αβινιόν. Για το σκοπό αυτό ίδρυσε το 1976 το «Ατελιέ του Θεάτρου και της Μουσικής» και συνεργαζόμενος με μουσικούς και ηθοποιούς πειραματίστηκε σε νέες συνθετικές μεθόδους, όπου φωνητικά, ενόργανα και παραστατικά στοιχεία συμβάλλουν εξίσου στη δραματουργία του έργου.

Το θεατρικό-παραστατικό στοιχείο παρεισφρέει και στα έργα για ενόργανο ή για φωνή και ενόργανο σύνολο, τα σημαντικότερα από τα οποία θα παρουσιαστούν στον κύκλο αυτό. Ο συνθέτης αντιλαμβάνεται το είδος αυτό συχνά ως ενόργανο μουσικό θέατρο, όπου οι εκτελεστές οργάνων μπορεί παράλληλα να αναλαμβάνουν, ακόμα και με απλές χειρονομίες, σκηνική δράση.

Η διάθεση του συνθέτη για πειραματισμό και πρόκληση είναι εμφανής, με ασυνήθιστους και αντιθετικούς ηχητικούς συνδυασμούς στα όρια των ρεζίστρων και εξάντλησης των δυνατοτήτων φωνής και οργάνων. Στα σκηνικά του έργα ο Απέργης επιδιώκει συχνά την ενεργό συμμετοχή του κοινού σε μια προσπάθεια άρσης των επικοινωνιακών φραγμών που πιθανώς βιώνει με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30

Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση: Emilio Pomarico
Σοπράνο: Agata Zubel

Πρόγραμμα
Contretemps
Seesaw
Teeter-totter

Εισιτήρια: 15-20-30-40 € | Φοιτ. 8 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας. Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v