Kusturica και Garbarek: Δύο συναυλίες… χωρίς σύνορα στο Μέγαρο

Balkan beats και ηλεκτρικές κιθάρες, jazz tunes και ethnic ακούσματα. Ο Emir Kusturica πλημμυρίζει με τους ήχους της No Smoking Orchestra για δύο μέρες το Μέγαρο Μουσικής, πριν παραδώσει την σκυτάλη στον Jan Garbarek και το group του.
Kusturica και Garbarek: Δύο συναυλίες… χωρίς σύνορα στο Μέγαρο
Δύο μεγάλες συναυλίες, με διαφορετικές αφετηρίες αλλά κοινό παρονομαστή την μουσική πέρα από σύνορα και όρια, φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής αυτήν την εβδομάδα. Ο Emir Kusturica με την No Smoking Orchestra φέρνουν βαλκανικό αέρα παντρεμένο με ηλεκτρικές κιθάρες στις 5 και 6 Απριλίου στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ενώ λίγες μέρες αργότερα, το Σάββατο 9 Απριλίου, ο Jan Garbarek συνδυάζει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο τα jazz tunes με τις ethnic καταβολές.

Emir Kusturica & The No Smoking Orcestra
Τα Βαλκανικά παραδοσιακά ακούσματα, ο ήχος των χάλκινων πνευστών, των βιολιών και της γκρανκάσας, τα δημοτικά και τα τσιγάνικα τραγούδια, είχαν πάντα έναν κοινό παρανομαστή: τη φλόγα του έρωτα και την ευτυχία της συνεύρεσης, τον καημό του πόνου και της απώλειας, τη χαρά της γιορτής, το απόλυτο πάθος για την ίδια τη ζωή. Μελωδίες άλλοτε εκρηκτικές και χαρμόσυνες κι άλλοτε σπαρακτικές και λυπητερές, πάντα όμως πολυσυλλεκτικές και ταξιδιάρικες που διαπερνούσαν τα σύνορα, ενώνοντας αισθητικά και πολιτιστικά ανθρώπους διαφορετικών τόπων, φυλών και εποχών.

Αυτό που κάποιοι το ονομάζουν Μακεδονίτικα, Σέρβικα η Βοσνιακά τοπικά μουσικά ιδιώματα και κάποιοι άλλοι Βαλκανική δημώδη τζαζ μουσική, δεν είναι τίποτε άλλο από νομαδικές λαϊκές μελωδίες. Μία αυτοδίδακτη αλλά πάντα περίτεχνα καμωμένη μουσική φόρμα, σάρκα απ’ την καθημερινότητα κάποιων λαών, που αφηγείται με στίχους και νότες τα βιώματα, την ιστορία και τα όνειρά τους. Αυτή τη μουσική ανέδειξε και πρόβαλε διεθνώς τα τελευταία χρόνια, ο διάσημος Σερβοβόσνιος σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής, Εμίρ Κουστουρίτσα. Είτε χρησιμοποιώντας την για να «ντύσει» τις ταινίες του είτε, κατά πολλούς, το αντίστροφο: οπτικοποιώντας την μέσω των αριστουργηματικών του έργων.

Έργα που τον ανέδειξαν σ’ έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως και του χάρισαν τις μέγιστες τιμητικές διακρίσεις, όπως δύο φορές το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών για τις ταινίες "Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές" και "Underground", το βραβείο σκηνοθεσίας πάλι στις Κάννες για τον "Καιρό των Τσιγγάνων", το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για το "Θυμάσαι τη Ντόλυ Μπέλ;", την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο για το "Arizona Dream", το βραβείο Σεζάρ για τις ταινίες "Η ζωή είναι ένα θαύμα" και "Μαύρη γάτα – άσπρος γάτος". Τιμήθηκε επίσης με πολλά ακόμη βραβεία και επαίνους από τα Φεστιβάλ των Καννών, Σικάγο, Κάρλοβυ Βάρυ, Βελιγραδίου, από την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ένωση για το χωριό – σκηνικό "Κάστεντορφ" και τη Γαλλική Ακαδημία, ενώ μία φορά υπήρξε υποψήφιος για Oscar.

Διετέλεσε διευθυντής του θεάτρου Obala και λέκτορας της Ακαδημίας Τεχνών (FAMU) της Πράγας, απ’ όπου είχε αποφοιτήσει και ο ίδιος το 1978. Μεγαλωμένος στη Γόριτσα, είναι ο εθνικός πρεσβευτής της Σερβίας στη UNICEF και διευθύνει το δικό του φεστιβάλ κινηματογράφου στο Κάστεντορφ. Ο Εμίρ Κουστουρίτσα που ποτέ του δεν λησμόνησε τις μουσικές ρίζες του, από το 1986 συνεργάστηκε ως μπασίστας και ενορχηστρωτής με ένα ροκ συγκρότημα του Σεράγεβο.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη ψυχή του μουσικού σχήματος "Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra", στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο ένας του γιος ως ντράμερ. Μαζί τους δημιούργησε μία πανκ-όπερα που παρουσιάστηκε στη Βαστίλη, έγραψε τη μουσική για πολλές ταινίες του, κυκλοφόρησαν ως τώρα επτά συνολικά άλμπουμ, ενώ οργανώνουν συνεχώς διεθνείς περιοδείες.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης)
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282333

Ημερομηνίες/ Ώρα έναρξης: 5, 6 Απριλίου 2011/20:30

Τιμές:
Φοιτητικά: € 25 - Γ Ζώνη: € 35 - Β Ζώνη: € 45 - Α Ζώνη: € 55 - Διακεκριμένη Ζώνη: €

Jan Garbarek Group
Ο διάσημος μαέστρος της jazz με το συγκρότημα του, Jan Garbarek Group, καταφτάνει για μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο μουσικός που έδωσε νέα διάσταση σε αυτό που ονομάζουμε jazz, ο άνθρωπος που «μετέτρεψε το σαξόφωνο σ' ένα αρχέγονο πνευστό που πατάει στην ελληνική γη και αγκαλιάζει τα Βαλκάνια» σύμφωνα με την Ε. Καραΐνδρου, έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, με special προσκεκλημένο στα κρουστά και τύμπανα, τον εκπληκτικό Ινδό συνθέτη, Trilok Gurtu.

To αθηναϊκό κοινό θα απολαύσει τον Jan Garbarek σε μια από τις πιο εμπνευσμένες περιόδους της καριέρας του, έχοντας πρόσφατα κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, το ζωντανά ηχογραφημένο “Dresden” και το πρόσφατο “Officium Novum” (σε συνεργασία με τους Hilliard Ensemble), ένας δίσκος που διατρέχεται από τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη.

Ο ήχος του έχει γίνει πλεόν σήμα κατατεθέν, ενώ οι αμέτρητες κυκλοφορίες του, οι συναυλίες του στις πιο σημαντικές αίθουσες του κόσμου, οι συνεργασίες του με τον Keith Jarett και οι πραγματικά καινοτόμες δουλειές του με τους Hilliard Ensemble, έχουν κάνει τον μοναδικό αυτόν νορβηγό σαξοφωνίστα διάσημο και αγαπητό σε ένα κοινό που βλέπει την μουσική χωρίς όρια και ταμπέλες. Οι δίσκοι του, βρίσκονται τόσο στα ράφια με Jazz, όσο και σε αυτά με κλασσική ή world/ethnic μουσική.

Σίγουρα ο ήχος από μόνος του δεν κάνει την μουσική. Μέσα από τις συνθέσεις του και τους αυτοσχεδιασμούς του, ο Jan Garbarek δημιουργεί αριστοτεχνικά απίστευτα μελωδική μουσική που περνά από στιγμές απόλυτης ησυχίας σε άλλες εκρηκτικής έκστασης. Οι συναυλίες του αναπτύσσονται οργανικά και με κλιμακούμενη ένταση, κάνοντας την μουσική να αναπνέει σαν ζωντανός οργανισμός. Απλή και σύνθετη ταυτόχρονα, παιχνιδιάρικη και σοβαρή, εσωστρεφής αλλά και μοναδικά «ανοιχτή», περισσότερο δυναμική παρά συναισθηματική, σίγουρα ικανή να παρασύρει και τον πιο απαιτητικό ακροατή.

Ο Jan Garbarek θα συνοδεύεται από τον πιανίστα και συνεργάτη του εδώ και πολλά χρόνια, Rainer Brüninghaus, τον μπασίστα Yuri Daniel από τη Βραζιλία και από τον πολυβραβευμένο κρουστό και συνθέτη, Trilok Gurtu από την Ινδία, ως special guest.

Πλήρες stage line-up:
Jan Garbarek : soprano & tenor saxophones/Selje flute
Rainer Brüninghaus: Piano - keyboards
Yuri Daniel : Bass
Trilok Gurtu: Drums & Percussions

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης)
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282333

Oι πόρτες ανοίγουν στις 19:00
Έναρξη συναυλίας - 20:30

Τιμές:
Φοιτητικά: € 25 - Γ Ζώνη: € 40 - Β Ζώνη: € 55 - Α Ζώνη: € 75 - Διακεκριμένη Ζώνη: € 100
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v