Φεβρουάριος στον Παρνασσό: Ελλιπής ημερών αλλά πλήρης συναυλιών

Ολοκαίνουριες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του εξωτερικού, μπαρόκ ιστορίες αγάπης, μουσικά ταξίδια στο Μεξικό της Φρίντα Κάλο, αφιέρωμα στις μουσικές της Σμύρνης και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα events σχεδιάζει ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός για τον Φεβρουάριο. 
Φεβρουάριος στον Παρνασσό: Ελλιπής ημερών αλλά πλήρης συναυλιών
Ο Φεβρουάριος σηματοδοτεί για το Μουσικό τμήμα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός την έναρξη μιας νέας περιόδου συνεργασιών με σημαντικούς φορείς και καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζεται η συνεργασία με το Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris, έναν φάρο πολιτισμού που μέσω των Καθηγητών και των σπουδαστών του ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο. Το Conservatoire de Paris στηρίζοντας την προσπάθεια των υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου αποφοίτων του να εδραιωθούν επαγγελματικά, και σε συνεργασία με το Μουσικό Τμήμα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός παρουσιάζει νέους σολίστ στο αθηναϊκό κοινό μέσα από μία νέα σειρά συναυλιών.

Στην πρώτη συναυλία της σειράς αυτής, δύο απόφοιτοι του Conservatoire de Paris, το σχήμα Duo Atyopsis που αποτελούν ο σαξοφωνίστας Alexandre Souillart και ο πιανίστας Matthieu Acar, θα ερμηνεύσουν σύγχρονα έργα για σαξόφωνο και πιάνο των M. Leroux, H. Sauguet, F. Schmitt, G. Bizet, και του Έλληνα Α. Markeas. Στο δεύτερο μέρος, νέοι Έλληνες βραβευμένοι σολίστ, οι βιολονίστες Κωνσταντίνος Λούστας, Ορέστης Λυκουρόπουλος, Κάση Δεδελούδη, Μαρία Αναστασιάδη, Θεόφιλος Κανταρτζής και Τατιάννα Λύτρα, (απόφοιτοι του Ωδείου Πρωτοπορία) ερμηνεύουν έργα για βιολί και πιάνο των N. Paganini, D. Kabalevsky, F. Kreisler.

Εγκαινιάζεται επίσης η συνεργασία του Φ.Σ.Π. με το Κουαρτέτο Αθηνών που αποτελείται από τέσσερις κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, τον βιολίστα Πάρη Αναστασιάδη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη. Το κουαρτέτο θα ερμηνεύσει «Τα κουαρτέτα εγχόρδων του Beethoven» σε κύκλο οκτώ συναυλιών. Στην πρώτη (Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου) θα ακουστούν το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18, το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 σε φα μείζονα, έργο 18 και το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 131, ένα μεγαλειώδες έργο, από τα πιο αγαπημένα του ίδιου του συνθέτη για το οποίο ο Schubert είπε "Μετά από αυτό, τι απόμεινε για μας να συνθέσουμε;"

Αντίστοιχα, επεκτείνεται η συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς και από το εξωτερικό, που δέχτηκαν την πρόσκληση του Μουσικού τμήματος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως ο Αμερικανός πιανίστας διεθνούς φήμης και καθηγητής στο Royal Conservatory στις Βρυξέλλες, Daniel Blumenthal, που θα δώσει ένα ρεσιτάλ με έργα των L. Beethoven και R. Schumann, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου και ο Κύπριος βιολονίστας George Vass που θα ερμηνεύσει με τη συνοδεία της Αννίνης Τσιούτη στο πιάνο, έργα των A. Vivaldi, J. Brahms, L. Beethoven, A. Rubinstein, S. Rachmaninov, P. I. Tchaikovsky κ.ά., την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

Στο πρόγραμμα του Φεβρουαρίου εντάσσεται και μία ιδιαίτερη συναυλία για τους φίλους του φλάουτου και όχι μόνο, που θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν έργα για piccolo φλάουτο και πιάνο. Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, ο φλαουτίστας Νίκος Χαλκιάς με τη συνοδεία της Ελένης Τσούτσου στο πιάνο ερμηνεύει έργα των L. Janáček και E. Damaré, αλλά και δύο έργα σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, το έργο Sonatine του Τσέχου συνθέτη Jindrich Feld και μία Sonata (τζαζ ύφους) του Mike Mower.

Φυσικά από το πρόγραμμα δεν λείπουν τα ρεσιτάλ τραγουδιού. Στις 12 Φεβρουαρίου η μεσόφωνος Εύα Κονδύλη παρουσιάζει μια μουσική διαδρομή που ξεκινά από άριες των W. A. Mozart, G. Verdi, C. Saint-Saëns, P. Mascagni, G. Bizet και καταλήγει σε τραγούδια του μεσοπολέμου που σφράγισαν με τη φωνή τους οι Marlene Dietrich, Edith Piaf, αλλά και η Σοφία Βέμπο, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου η μεσόφωνος Νikol Konstante και ο μπάσος Nikolai Samuelsen πρωταγωνιστούν φορώντας κοστούμια εποχής σε μια «Μπαρόκ ιστορία αγάπης» με άριες αντίκες των G. Händel, A. Vivaldi, G. Caccini, A. Scarlatti, G. Pergolesi, N. Piccinni, B. Marcello, G. Giordani κ.ά

Σε ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική και το Μεξικό αυτή τη φορά, μας μεταφέρει και η συναυλία-αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο. Μέσα από έργα των F. Chopin, F. Mompou, A. Ginastera, Á. Piazzolla, D. Shostakovich, A. Scriabin, H. Villa-Lobos, η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσου, η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου και η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, θα παρουσιάσουν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου ένα «άλλο πρόσωπο» της ζωγράφου που μέσα από το έργο της και την έντονη προσωπικότητά της άφησε τη σφραγίδα της ανεξίτηλη στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Συνεχίζεται επίσης η συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου η Συμφωνική Ορχήστρα ερμηνεύει έργα L. Van Beethoven, W. A. Mozart και F. J. Haydn υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη.

Ο μήνας κλείνει με ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη που διοργανώνει η Ένωση Σμυρναίων για την επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυσή της, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Η Αλίκη Καγιαλόγλου, ο Σταμάτης Μπερής, ο Φρίξος Μόρτζος, ο Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος, το Μουσικό Σύνολο παραδοσιακών οργάνων "Δήθεν" και η Χορωδία Εστίας Νέας Σμύρνης ερμηνεύουν τραγούδια από την αστική και παραδοσιακή μουσική της Σμύρνης.

Αναλυτικά, λοιπόν, το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου έχει ως εξής:

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ώρα 20:30
Σειρά: Νέοι Σολίστ
Α΄ μέρος
Συνεργασία με το Conservatoire de Paris
Duo Atyopsis
Έργα των M. Leroux, H. Sauguet, F. Schmitt, G. Bizet, Α. Markeas
Alexandre Souillart, σαξόφωνο
Matthieu Acar, πιάνο

Β΄ μέρος
Έργα των N. Paganini, D. Kabalevsky, F. Kreisler κ.ά
Κωνσταντίνος Λούστας, βιολί
Ορέστης Λυκουρόπουλος, βιολί
Μαρία Αναστασιάδη, βιολί
Θεόφιλος Κανταρτζής, βιολί
Κάση Δεδελούδη, βιολί
Τατιάννα Λύτρα, βιολί

(Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ)

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου- ώρα 20:30
Κουαρτέτο Αθηνών
Κύκλος συναυλιών: Τα κουαρτέτα εγχόρδων του Beethoven (Συναυλία 1η)
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4 έργο 18, σε ντο ελάσσονα
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 έργο 131, σε ντο δίεση ελάσσονα
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 έργο 18, σε Φα μείζονα
Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί
Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί
Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα
Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο

(Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ)

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου- ώρα 20:30
A΄ μέρος
«Το μικρό φλάουτο και οι φίλοι του»
Έργα για piccolo φλάουτο και πιάνο των L. Janáček, E Damaré, J Feld, M. Mower κ.ά
Νικός Χαλκιάς, piccolo φλάουτο
Ελένη Τσούτσου, πιάνο

Β΄ μέρος
«Από τον Mozart στον 20ο αιώνα»
Άριες των W. A. Mozart, G. Verdi, C. Saint-Saëns, P. Mascagni, G. Bizet και τραγούδια των Marlene Dietrich, Edith Piaf κ.ά.
Εύα Κονδύλη, μεσόφωνος
Σπύρος Σουλαδάκης, πιάνο

(Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ)

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου- ώρα 20:30
«Μπαρόκ ιστορία αγάπης»
Μια δραματοποιημένη συναυλία με άριες από μπαρόκ όπερες
Άριες αντίκες των G. Händel, A. Vivaldi, G. Caccini, A. Scarlatti, G. Pergolesi, N. Piccinni, B. Marcello, G. Giordani κ.ά
Νikol Konstante, μεσόφωνος
Nikolai Samuelsen, μπάσσος
Ulf Krupka, πιάνο

(Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ)

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου- ώρα 20:30
Σειρά: Διακεκριμένοι Μουσικοί
Ρεσιτάλ πιάνου Daniel Blumenthal με έργα των L. Beethoven και R. Schumann

(Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ)

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου- ώρα 20:30
Συναυλία με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων
Συμφωνική ορχήστρα
Έργα L. Van Beethoven, W. A. Mozart, F. J. Haydn
Μουσική Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου- ώρα 20:30
Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο
Έργα των A. Vivaldi, J. Brahms, L. van Beethoven, A. Rubinstein, S. Rachmaninov, P. I. Tchaikovsky κ.ά
George Vass, βιολί
Αννίνη Τσιούτη, πιάνο

(Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ)

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου-ώρα 20:30
«Μια άλλη Φρίντα» - Ταξίδι στη Λατινική Αμερική και το Μεξικό

Έργα των F. Chopin, F. Mompou, A. Ginastera, Á. Piazzolla, D. Shostakovich, A. Scriabin, H. Villa-Lobos κ.ά
Κατερίνα Ρούσσου, μεσόφωνος
Αλεξάνδρα Νομίδου, πιάνο
Μάγδα Μαυρογιάννη, κείμενα-αφήγηση

(Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου- ώρα 19:00
Επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια της Ενώσεως Σμυρναίων
«Μουσική και Μουσικοί από την Σμύρνη»
Από την κλασική στην αστική και παραδοσιακή μουσική της Σμύρνης.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλίκη Καγιαλόγλου, Σταμάτης Μπερής, Φρίξος Μόρτζος, Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος, το Μουσικό Σύνολο παραδοσιακών οργάνων "Δήθεν" και η Χορωδία Εστίας Νέας Σμύρνης.
Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Τιμή εισ. 5 ευρώ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
210 32 21 917
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Γιαμβριάς
Οργάνωση παραγωγής & διεθνείς σχέσεις: specs 'n' arts www.specsnarts.gr

Πληροφορίες:
Υπηρεσία εισιτηρίων, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
τηλ. 210 7234567,
www.ticketservices.gr 
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v