Ηλεκτρονική μουσική: Στο μεταίχμιο τέχνης και τεχνολογίας

Όταν η τεχνολογία συνάντησε την τέχνη ένα από τα αποτελέσματα ήταν μία τεράστια μουσική βιομηχανία βασισμένη στο synthesizer και το πικ-απ. Τι σημαίνει τελικά ηλεκτρονική μουσική; Ποιοι την υπηρετούν και πού θα την... ψάξουμε;
Ηλεκτρονική μουσική: Στο μεταίχμιο τέχνης και τεχνολογίας
του Demis Lebrun

"Art, even music, when all is said and done, is fundamentally a record of people in a time, and this is the time of technology" Herbert Russcol: The Liberation Of Sound - Electronic Music (Prentice-Hall, 1972)

Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα μουσικά είδη τον τελευταίο καιρό είναι η ηλεκτρονική μουσική, η οποία ξεκίνησε το 1960, μαζί με τη γέννηση του πρώτου ηλεκτρονικού synthesizer. Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, ήταν ο Jean-Michael Jarre, o οποίος ήταν και ο πρώτος που έπαιξε στην Όπερα του Παρισιού με ήχους Ελέκτρο σε συνδυασμό Κλασσικής.

Το 1964 ο Robert Moog προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και έγινε ο πρώτος, ο οποίος χρησιμοποίησε το πρώτο αναλογικό synthesizer και αναμφίβολα έδωσε το βήμα για την εξέλιξη του κινήματος. Η electronica θεωρείται μία από τις πρώτες μορφές που έδωσε ροή στο είδος και χρησιμοποίησε κυρίως μελωδικούς αλλά και αρμονικούς ήχους που αγγίζουν τα όρια της dance.

Με την πάροδο του χρόνου, τα είδη της ηλεκτρονικής μουσικής διασπάστηκαν σε διάφορες γκάμες, όπως techno, house, acid jazz, trance, drum n bass. O κάθε μουσικός ή dj άρχισε να ξεχωρίζει το είδος με βάση την ένταση αλλά και το πόσο βαθύς είναι ο ήχος. Η techno βοήθησε να εξελιχθεί το κίνημα ακόμα παραπάνω, στα χέρια των καλύτερων djs, όπως οι Laurent Garnier, Ritchie Hawtin, 808 State, οι οποίοι έβαλαν τη δική τους πινελιά, με τις δημιουργίες τους.

Από το 1970 και μετά άλλαξαν πολλά. Οι Γερμανοί Kraftwerk άρχισαν την πορεία τους κάνοντας συνδυασμούς διαφόρων στυλ, remixes με hip-hop αλλά και πραγματοποιώντας συνεργασίες με διάφορους μουσικούς όπως οι Grandmaster Flash, Parliament Funkadelic και Inner City. Ταυτόχρονα, στην άλλη γωνία της γης, στην Jamaica, καλλιτέχνες όπως οι King Tubby, Lee Perry και Augusto Pablo άρχισαν εκείνη την περίοδο σε πειραματικό στάδιο να ασχολούνται με τα synths και να δημιουργούν ένα καινούργιο ρεύμα με την ονομασία «sound system».Τα πάρτι τους ήταν συνήθως παράνομα, εκείνοι όμως έπαιζαν live στον κόσμο με τα μηχανήματα τους, προσθέτοντας τις περισσότερες φορές το γνωστό «rap».

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, το hip hop αλλά και το rap οδήγησαν το αμερικανικό house σε ένα από τα δημοφιλέστερα στυλ μουσικής που άρχισε να παίζεται σε πολλά γνωστά clubs όπως το Studio 54 στην Νέα Υόρκη, με djs όπως ο Frankie Knuckles, o Tony Humpries, ο Larry Levan, ο Francois Kevorkian και πολλοί άλλοι.

Τη γενικότερη τάση ακολούθησαν και jazz πιανίστες, όπως οι Herbie Hancock, Chick Corea and Jan Hammer, οι οποίοι επίσης χρησιμοποίησαν καινούργιες μεθόδους, που οδήγησαν τη σκηνή της jazz ένα ακόμα βήμα παραπάνω. Ακολούθησαν πολλές παραγωγές αλλά και remixes με ύφος ηλεκτρονικό, έγιναν πολλά hits, και ο κόσμος άρχισε να «ψάχνεται» με την ηλεκτρονική μουσική ακόμα περισσότερο.

Τα τελευταία 20 χρόνια, με την τεράστια εξέλιξη στα computers και τα synths, πολλοί καλλιτέχνες, στράφηκαν στην ηλεκτρονική μουσική
, και έτσι ολόκληρη η βιομηχανία άρχισε να εξελίσσεται με γοργούς πλέον ρυθμούς. Περιοδικά, εξειδικευμένα μουσικά σχολεία, αλλά και φεστιβάλ ήρθαν στο φως. Ο μεγάλος ανταγωνισμός που επικρατούσε έφερε τα πάνω κάτω και πολλά ονόματα έκαναν την άνοδο τους. Κάποια από τα ανερχόμενα πρόσωπα της εποχής ήταν ο Dj Spooky, o John Digweed, o Dj Emerson, ο Nick Warren και ο Sasha.

Στις μέρες μας, η ηλεκτρονική μουσική δεν θα μπορούσε να μένει «υποταγμένη» μόνο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Κάνει το γύρο του κόσμου, επηρεάζει και επιφέρει αλλαγές. Καλλιτέχνες και μπάντες κάνουν περιοδείες και μεταφέρουν τους ρυθμούς τους σε κάθε γωνιά της γης. Ο Fat Boy Slim και οι Chemical Brothers στην Αγγλία, οι Daft Punk και ο The Hacker στη Γαλλία είναι από τους πρώτους που σηματοδοτούν μια καινούργια αρχή. Αμέτρητες συναυλίες πραγματοποιούνται παντού και το τεράστιο κύμα της ηλεκτρονικής μουσικής συνεχίζει να παρασύρει μία μεγάλη μερίδα κοινού που το ακολουθεί και γεμίζει τα clubs και τα dancefloors όλου του κόσμου.

Στην Ελλάδα, που τα μουσικά πράγματα αργούν συνήθως να ανανεωθούν, το ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική μουσική άργησε να φανεί. Λίγοι μόνο πιστοί του είδους προσπαθούσαν να παρασύρουν τον κόσμο σε αυτοσχέδια και τελείως ερασιτεχνικά πάρτι που γινόντουσαν στο Άλσος Βαρυμπόμπης ή σε παραλίες της Αναβύσσου.

Η τάση, όμως, «έπιασε» και σύντομα djs όπως ο Floorfiller, ο Dj Mikee, ο L-sega και ο Mikele άρχισαν να κάνουν τα πρώτα επίσημα ελληνικά ηλεκτρονικά πάρτι. Στη συνέχεια αρκετοί ξένοι djs επισκέφθηκαν τη χώρα μας και φιλοξενήθηκαν στα decks κάποιων club όπως το LUV και το Plus Soda. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει ονόματα από όλες τις μορφές της μουσικής, break beats, house, techno, minimal, drum’n’bass και funk. Στα σοκάκια του Ψυρή, μαγαζιά όπως το Yoga Bala, το One Happy Cloud και το Guru φιλοξένησαν φέτος πολλά νέα ταλέντα αλλά και διάφορες ομάδες που έχουν ένα κοινό μεταξύ τους: Τη λατρεία τους για τη μουσική.

Πολλοί, όμως, από τους νέους καλλιτέχνες του είδους δεν βρίσκουν πήγες στην Ελλάδα για να προμηθευτούν τους κατάλληλους δίσκους και μερικοί από αυτούς αναγκάζονται να κάνουν αγορές από δισκοπωλεία του Λονδίνου καθώς και άλλων χωρών του εξωτερικού, όπως το Βερολίνο και το Παρίσι.

Η χώρα μας χρειάζεται καινούργια δεδομένα στην ηλεκτρονική μουσική, πιο ενημερωμένα δισκοπωλεία, αν θέλουμε να φτάσουμε στα αντίστοιχα επίπεδα του εξωτερικού. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι λάτρεις του είδους μπορούν να κάνουν τις αγορές των δίσκων τους από τα παρακάτω καταστήματα:

Disco bole

To Disco Βole είναι ένα από τα πιο παλιά δισκάδικα στην Αθήνα και είναι αρκετά ενημερωμένο όσον αφορά στην ηλεκτρονική μουσική. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει επεκτείνει τη γκάμα του και σε είδη όπως world και ethnic, jazz, reggae, original soundtrack, rock. Εκεί βρίσκει κανείς πολλές πρόσφορες καθώς και ποικιλία σε ελληνική, ξένη και κλασσική μουσική (Χ. Τρικούπη 17, Αθήνα, τηλ. 210 38 17 632).

Discman

Ο Ηλίας, ο «βασιλιάς» αυτού του καταστήματος, αποτελεί από μόνος του «πηγή» της ηλεκτρονικής μουσικής. Θα τον βρείτε να εξυπηρετεί τους πελάτες από το πρωί μέχρι το βράδυ, με τις καλύτερες επιλογές. Το Discman ανταποκρίνεται σε όλα τα είδη της ηλεκτρονικής μουσικής, από house, techno, minimal, break ‘n beats μέχρι soul και funk. Διαθέτει, επίσης, ένα τμήμα προσφορών όπου μπορεί κανείς να βρει δίσκους που δεν φαντάζεται ότι υπάρχουν (Μητροπόλεως 43 και Κηφισίας, στο εμπορικό κέντρο Metropolis στο Μαρούσι, τηλ. 210 61 40 851).

Radical Sounds

Οι ιδιοκτήτες του Radical Sounds είναι πάντα γεμάτοι όρεξη και ξέρουν να επιλέγουν καλή μουσική. Εκεί να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε τις τελευταίες κυκλοφορίες σε όλα τα είδη της electronica. Έχουν πολύ καλές τιμές και είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν με ό,τι έχουν στη διάθεσή τους (Αγίου Ιωάννου 18 -20, στον 1ο όροφο του εμπορικού κέντρου Venus στην Αγια Παρασκευή, τηλ. 210 60 84 044 ).

Update Records

Το Update Record Store, αν και είναι σχετικά καινούργιο, έχει μπει δυναμικά στον αγώνα διατήρησης του βινυλίου. Εκεί μπορεί κανείς να βρει 12ιντσα και 7ιντσα δισκάκια, με μεγάλη γκάμα από παλιές και νέες επιρροές, καθώς και πολλά box sets. Παρέχει επίσης εξοπλισμό για djs, όπως μίκτες, ακουστικά αλλά και turntables. Αν ψάχνετε για κάτι παραπάνω μην διστάσετε να τους το ζητήσετε, θα χαρούν πολύ να σας εξυπηρετήσουν (Κολοκοτρώνη 43, Αθήνα, τηλ. 210 32 24 734).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v