Maraveyas Ilegal: Ενας φρέσκος δίσκος με... τσαμπουκά

Παλιός ελληνικός κινηματογράφος, έθνικ εξάρσεις, ατμόσφαιρα "west side story" και όλα αυτά σε ένα και μόνο δίσκο- τον νέο του Κωστή Μαραβέγια, "Maraveyas Ilegal". Ενας δίσκος με "τσαμπουκά" που αξίζει τον κόπο. Θετική έκπληξη η συμμετοχή της Θεοδώρας Τζήμου.
Maraveyas Ilegal: Ενας φρέσκος δίσκος με... τσαμπουκά
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Και ξάφνου βρίσκομαι να χορεύω δίπλα στο Διονύση Παπαγιανόπουλο και την Τζένη Καρέζη, τη Μαίρη Αρώνη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο σκηνικό της «Μιας τρελής- τρελής οικογενείας», στη Βενετία των δόγηδων.

Λίγο αργότερα δίπλα στην Anita και τον Bernardo, τον Tony και την Maria της Αμερικής του “West side story”. Όλα αυτά τα παράνομα και τα ονειρικά σε ένα ταξίδι στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στη Κούβα ή ακόμα και πλάι στο Σηκουάνα στο Παρίσι και στη Νέα Ορλεάνη, που επιτυγχάνεται μέσα απ’ τον καινούριο δίσκο του Κωστή Μαραβέγια.

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος συνεργάζεται μαζί του επί σκηνής τα τελευταία δύο χρόνια και ανέλαβε την παραγωγή , την ενορχήστρωση, έγραψε στίχους και έπαιξε για το «Μaraveyas ilegal». Η Cantini φημίζεται για τις εξαιρετικές παραγωγές της, και το αποδεικνύει ακόμα μια φορά με αυτό το δίσκο.

Ο Κωστής Μαραβέγιας αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού τραγουδιού, ένας άσσος στο μανίκι του μέλλοντος της καλής τραγουδοποιϊας. ‘Ενας ακορντεονίστας, τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης μουσικός, εν ολίγοις ένας ολοκληρωμένος τραγουδοποιός.

Έντεκα τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους Παναγιώτη Καλαντζόπουλου-με της κλασσική στιχουργική δεινότητα που τον διακρίνει- Βάγιας Παπαποστόλου, Νίκου Αλιμπέρτη, Τάκης Δήμητσας – τρεις ελπιδοφόρα ταλαντούχοι στιχουργοί- και του ιδίου. Τραγούδια με attitude, “τσαμπουκά”, φρεσκάδα, αισθησιασμό, που σου σιγοψιθυρίζουν, που ξυπνούν την ελπίδα, που προκαλούν χαμόγελα και νοσταλγία. Θα χορέψεις, θα τραγουδήσεις, θα κάνεις καντάδα, θα δακρύσεις και «πάρε χρώμα απ’ τις πληγές σου ντύσου κόκκινα κόψε τα σχοινιά πριν γίνουν συρματόσκοινα».

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Ιλάν Δαυίδ Μανουάχ, Φαίη Νικολοπούλου, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Παπαβρανούσης, Άγγελος Παπαδάτος, Ανδρέας Συμβουλόπουλος και ο ίδιος ο Μαραβέγιας συνθέτουν τη μπάντα αυτού του δίσκου. Μια καλοκουρδισμένη μπάντα εξαιρετικά προικισμένων μουσικών και με μεγάλη ιστορία στη μουσική σκηνή.

Μια από τις πολύ καλές εκπλήξεις αυτού του δίσκου είναι η συμμετοχή της performer Θεοδώρας Τζήμου που μας φανερώνει μια φωνή σαν της Τori Αmos, με την ίδια βραχνάδα και μελωδικότητα ερμηνεύοντας ένα τραγούδι και κάνοντας φωνητικά σε ακόμη δύο.
Το artwork δε μας αφήνει παραπονεμένους και μοιάζει με λεύκωμα της πορείας μιας παρέας αποτυπώνοντας στις φωτογραφίες στιγμές, χρώματα και νότες.

Ο Κωστής Μαραβέγιας σε μια γωνιά του δίσκου αναγράφει « Παναγιώτη, Ευανθία… ευχαριστώ!». Παραφράζοντας, Παναγιώτη, Ευανθία… εμείς ευχαριστούμε για αυτό το διαμαντι! Και μην ξεχνάτε… «la vita e bella!»

'Maraveyas Ilegal'
(Cantini, 2007)
1. Στο δρόμο
2. Δε με πείθεις (Βάγια Παπαποστόλου)
3. Δε ζητάω πολλα (Παναγιώτης Καλαντζόπουλος)
4. Που να βρω μια να σου μοιάζει
5. Αφήνομαι
6. Πάρε χρώμα (Τάκης Δήμητσας)
7. Σώπα Στοπα (Παναγιώτης Καλαντζόπουλος)
8. Too much (Παναγιώτης Καλαντζόπουλος)
9. Ονειρεύεσαι (Νίκος Αλιμπέρτης)
10. Γιαμιλαχαλι Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
11. Δε σταματώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v