Έρχεται το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το επετειακό φετινό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 11 Μαρτίου.

 

Έρχεται το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ανατρεπτικοί δημιουργοί, πρωτότυπα αφιερώματα, 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 53 μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές, η Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις. Αυτές και πολλές άλλες κινηματογραφικές εκπλήξεις μας περιμένουν στο επετειακό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος δύο δεκαετίες ζωής, δύο δεκαετίες δημιουργικής σχέσης με την συναρπαστική τέχνη του ντοκιμαντέρ. 

Τα ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας στην πλατεία Αριστοτέλους και στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» στο Δήμο Καλαμαριάς. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Απο το Δελτίο Τύπου: 

Οι Ελίζ Ζαλαντό, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Δημήτρης Κερκινός, επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και υπεύθυνος Βαλκανικού προγράμματος του ΦΚΘ και η Γιάννα Σαρρή, υπεύθυνη της Αγοράς και σύμβουλος για καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες, παρουσιάζουν το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ:

Ελίζ Ζαλαντό: «Φέτος γιορτάζουμε τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Μαζί έχουμε κι ένα πολύ καλό νέο, μια προσθήκη στους χώρους μας. Με βάση τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η Αποθήκη Γ’, ο χώρος που αγαπάμε όλοι γιατί εκεί χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ κάθε Νοέμβρη από το 1999, θα είναι κομμάτι του Φεστιβάλ για όλο τον χρόνο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτό θα συμβεί την ίδια χρονιά που το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κλείνει τα είκοσι χρόνια του. Εκεί θα γιορτάσουμε τα γενέθλιά του. Η Αποθήκη Γ’ θα ενισχύσει με νέες δράσεις την ετήσια δραστηριότητα του Φεστιβάλ, την οποία εσείς και το κοινό αγκαλιάζετε ήδη πολύ θερμά, όπως κάνατε και την Πέμπτη, που ήρθατε στο Ολύμπιον, για να συζητήσουμε όλοι μαζί μέσω skype με τον Φατίχ Ακίν. Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και τους επόμενους μήνες θα σας τα ανακοινώσουμε».

Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Τα φετινά μας τρέιλερ επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Χρήστος Χορευτής και σ’ αυτά αποτυπώνεται για πρώτη φορά επισήμως και το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ δημιούργημα του δημιουργικού γραφείου MNP. Η MNP επιμελήθηκε και τις αφίσες του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ οι οποίες είναι μια σειρά από ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις -όπως είναι άλλωστε και ολόκληρη η ζωή μας. Στη ζωή διερωτόμαστε διαρκώς: Τι συνέβη; Υπάρχει επιλογή; Είναι αργά; Θα το τολμούσες; Μήπως γνώριζαν; Υπάρχει χρόνος; Ακριβώς αυτό κάνει το ντοκιμαντέρ: θέτει ερωτήματα, και πολύ συχνά μας καλεί να δώσουμε εμείς τις απαντήσεις».

Ταινία έναρξης
Ταινία έναρξης του 20ου Φεστιβάλ είναι το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά που συνσκηνοθετεί με τον JR, Πρόσωπα & ιστορίες, το οποίο είναι υποψήφιο για το φετινό Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Βραδιά Όσκαρ
Στις 4 Μαρτίου, κι ενώ θα πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, θα γίνει η τελετή απονομής των 90ών βραβείων Όσκαρ και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Ολύμπιον σε συνεργασία με την COSMOTE TV.

Αριθμός ταινιών 20ού ΦΝΘ
Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αποτελείται από 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους.

Διαγωνιστικό Τμήμα
Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Φέτος παρουσιάζουμε ντοκιμαντέρ μαχητικά, πρωτοποριακά, ψυχαγωγικά. Μιλούν για την παγκόσμια κοινωνία μας, την πολιτική, την ταυτότητα, τη μνήμη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το φαγητό, την μουσική, το σινεμά τις τέχνες, τον έρωτα, άρα μιλούν για την ίδια τη ζωή. Ειδικότερα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα προβάλλουμε 10 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, τα οποία είναι η πρώτη ή η δεύτερη δουλειά νέων και πολλά υποσχόμενων δημιουργών. Η επιλογή τους έγινε με τον ίδιο τρόπο που έγινε και η επιλογή των ταινιών στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου: με πυξίδα δηλαδή ένα θέμα δανεισμένο από ένα βιβλίο. Αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα: το «Ζωή οδηγίες χρήσεως» του Ζορζ Περέκ. (πρωτότυπος τίτλος: La Vie mode d' emploi, μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Ύψιλον). Πρόκειται για ένα βιβλίο ποταμό, 600 σελίδων, 2.000 χαρακτήρων και εκατοντάδων ιστοριών, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα παζλ που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Οι οκτώ ξένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν ήδη ανακοινωθεί ενώ οι δύο ελληνικές είναι το Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη το οποίο κέρδισε βραβείο επιτροπής Teddy στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και το ντοκιμαντέρ Στο σώμα της του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Κριτική επιτροπή
Ποια είναι τα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα κρίνουν τις φετινές ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος;

Ελίζ Ζαλαντό: «Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι οι Άνικα Γκούσταφσον / Annika Gustavsson (Σουηδία) - κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος, Κάρολαϊν Λιμπρέσκο / Caroline Libresco (ΗΠΑ) - programmer στο Φεστιβάλ Σάντανς, Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν / David Borenstein (ΗΠΑ, Δανία) – σκηνοθέτης, Γιαν Ρόφεκαμπ / Jan Rofecamp (Ολλανδία, Καναδάς) - sales agent και Λευτέρης Χαρίτος / Lefteris Charitos (Ελλάδα) - σκηνοθέτης».

Carte Blanche Σάρα Ντράιβερ
Το 20ό ΦΝΘ δίνει carte blanche στην «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά Σάρα Ντράιβερ και την καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει τα αγαπημένα της ντοκιμαντέρ και θα συνομιλήσει με το κοινό. Επίσης η Σάρα Ντράιβερ θα παρουσιάσει και το τελευταίο της ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Με αφορμή αυτό, το Σάββατο 3/3 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης η Σάρα Ντράιβερ θα συζητήσει με τον Ντένις Λιμ, Διευθυντή Προγράμματος του Lincoln Center, του κορυφαίου κέντρου τέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

>>Film Forward και αφιέρωμα Παραβέλ – Καστέν Τέιλορ
Η ενότητα εγκαινιάστηκε πέρυσι και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που κινούνται στα όρια ανάμεσα στον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας παρουσιάζουμε φέτος ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους δημιουργούς Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν Τέιλορ οι οποίοι εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους. Οι δύο σκηνοθέτες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν σε ειδική εκδήλωση για το «περίεργο σύμπαν» τους με την σκηνοθέτιδα Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

Αφιέρωμα στην Ανιές Βαρντά
Τιμάμε την θρυλική, ελληνικής καταγωγής γαλλίδα σκηνοθέτιδα Ανιές Βαρντά, μια αεικίνητη πρωτοπόρο των εικόνων, η οποία άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά, μέσα από 10 ντοκιμαντέρ σταθμούς στη διαδρομή της.

Αφιέρωμα «Το ’68 πέρα από το ‘68»
Φέτος συμπληρώνεται ακριβώς μισός αιώνας από το 1968, τη χρονιά που γέννησε επαναστάσεις, συγκρούσεις, όνειρα, απογοητεύσεις και ελπίδες. Το φεστιβάλ επιστρέφει στην κρίσιμη εκείνη χρονιά και αποκαλύπτει ελάχιστα γνωστές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο μέσα από 7 συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ παραγωγής από το 1968 έως το 2017.

Ελληνικά ντοκιμαντέρ
Φέτος παρουσιάζονται συνολικά 53 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους. Όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά άλματα. Για την υποστήριξή τους ενεργοποιούμε και πάλι- όπως και στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου- την ειδική «υπηρεσία networking» για την καθοδήγηση των Ελλήνων δημιουργών στις επαφές τους με τους επαγγελματίες της Αγοράς από όλο τον κόσμο και υλοποιούμε μια σειρά από άλλες ενέργειες για την καλύτερη δικτύωση των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών με τους ξένους συναδέλφους τους».

Βραβεία
Τα φετινά βραβεία του φεστιβάλ είναι:
ο Χρυσός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από 8.000 ευρώ.
το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από 2.000 ευρώ.
τα 2 Βραβεία FIPRESCI
το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων
τα 2 βραβεία της ΕΡΤ (3.000 ευρώ για το διαγωνιστικό και 2.000 ευρώ για ελληνική ταινία)
τα 3 Βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (για το τμήμα του VR, για πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα σκηνοθέτη και για το πρόγραμμα της Αγοράς Docs in Progress - και τα 3 συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ)
το Βραβείο της WWF
το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας
το Βραβείο της ΠΕΚΚ,
το Βραβείο Νεότητας των Φοιτητών των Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
και φυσικά τα 4 Βραβεία Κοινού Fischer

Ενότητες διεθνούς προγράμματος:
Δημήτρης Κερκινός: «Το Καλειδοσκόπιο, κύριος κορμός του προγράμματος περιλαμβάνει ταινίες που έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και ανακαλύψεις που θα δείτε πρώτοι και που επιλέξαμε ανάμεσα στις εκατοντάδες ταινίες που μας κατατέθηκαν. Το αφιέρωμα Θαυμαστός καινούριος κόσμος, που διερευνά πώς επιδρούν στην υγεία και την ευημερία του ανθρώπου οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και η επιστήμη – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα τμήμα συνυφασμένο με την ιστορία και το στίγμα της διοργάνωσης, καθώς το Φεστιβάλ είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε και το κοινό του. Η ενότητα Μνήμη/ Ιστορία συνοδεύει το φεστιβάλ και το κοινό του από τη πρώτη χρονιά, ενώ το Περιβάλλον είναι επίσης ένα πολύ αγαπητό τμήμα του Φεστιβάλ. Το πιο δημοφιλές τμήμα όμως στο νεανικό κοινό, είναι η Μουσική. Το Σινεμά περιλαμβάνει ταινίες που μιλούν για την ιστορία και τη δύναμη του κινηματογράφου, το Food Vs. Food παρουσιάζει όλες τις εκφάνσεις του φαγητού, ενώ το Docs for Kids μυεί παιδιά και εφήβους στον κόσμο του ντοκιμαντέρ».

Πρεμιέρες
Συνολικά φέτος έχουμε στο διεθνές πρόγραμμα, 20 πρεμιέρες, εκ των οποίων, 8 παγκόσμιες, 4 διεθνείς και 8 ευρωπαϊκές.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από το 1 ως το 20
Το φεστιβάλ όμως φέτος γιορτάζει τα 20 του χρόνια και γι αυτό έχουμε ετοιμάσει δυο εκδηλώσεις που αποθεώνουν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.
Στην πρώτη, το ντοκιμαντέρ συναντά τη ζωή: οι πρωταγωνιστές δυο ταινιών που είχαν προβληθεί στο πρώτο φεστιβάλ το 1999, θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, 20 χρόνια μετά για να ξαναδούν τη ζωή τους στο πανί και να μιλήσουν με το κοινό.
Στη δεύτερη, διοργανώνουμε ένα ολονύχτιο μαραθώνιο με μουσικά ντοκιμαντέρ της εποχής που άρχισε το φεστιβάλ.

Αγορά
Η Αγορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από τη πρώτη μέρα δημιουργίας του. Ξεκίνησε με επίκεντρο τα Βαλκάνια και κατά τη διάρκεια των 20 αυτών ετών έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται σε μια από τις σημαντικότερες αγορές των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Στα 20 χρόνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, πολλές ταινίες που έχουν ξεκινήσει τη πορεία τους από τη Θεσσαλονίκη προβλήθηκαν στη συνέχεια σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού

Γιάννα Σαρρή: «Φέτος στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 12 ελληνικές και ξένες ταινίες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν και διακρίθηκαν στην Αγορά. Ανάμεσά τους, το Amal που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο IDFA, το Sounds of Kibera και το Invisible Hands που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Στο Doc Market συμμετέχουν 500 ταινίες από όλο τον κόσμο καθώς και σχεδόν όλη η ελληνική παραγωγή. Ο αριθμός των επαγγελματιών είναι μεγαλύτερος από κάθε φορά καθώς περισσότεροι από 130 θα παρευρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα Al Jazeera, Al Arabiya, Arte, ZDF, TRT και πολλά άλλα έρχονται στη Θεσσαλονίκη επειδή κάθε χρόνο βρίσκουν κατάλληλο πρόγραμμα για να προβάλουν στις χώρες τους. Στα Docs in Progress θα προβληθούν 10 ταινίες σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και ελληνικές. Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία με το EDN – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ, ενώ διαρκώς επιθυμούμε να κάνουμε νέες συνεργασίες και φέτος για πρώτη φορά θα λάβει μέρος στη Θεσσαλονίκη το σημαντικό συνέδριο Moving Docs. Επίσης, 25 ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες στη πλατφόρμα Festival Scope από τις 12 έως τις 26 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα από πέρυσι είναι εντυπωσιακά αφού τα ελληνικά ντοκιμαντέρ ξεπέρασαν τις 2000 θεάσεις σε όλο τον κόσμο».

VR
Μετά το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου το διαγωνιστικό τμήμα VR θα πραγματοποιηθεί και στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το τμήμα VR γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο είναι από τα λίγα στον κόσμο που το θεμελιώνουν στο πρόγραμμά τους. Θα παρουσιαστούν 7 ταινίες ντοκιμαντέρ, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείται από την κριτικό κινηματογράφου Κίρστεν Κίνινγκερ, τον σκηνοθέτη Μπρις Λενέ και τον εικαστικό Γιώργο Δρίβα.

Ειδικές εκδηλώσεις
Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ Ex Libris: Η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης του Φρέντρικ Γουάιζμαν προσκαλούμε όλους τους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό book crossing event στην Αποθήκη Γ’, ανταλλάσσοντας και συζητώντας για τα αγαπημένα τους βιβλία και πίνοντας μια μπύρα κερασμένη από την Fischer. Επίσης με αφορμή την προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ Ψηφιακοί Καθαριστές, το οποίο παρουσιάζει τις νέες μορφές λογοκρισίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το φεστιβάλ θα οργανώσει μια ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη, μέλη της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Διευθυντή Πληροφορικής του ΜΙΤ Μιχάλη Μπλέτσα και τον αρχισυντάκτη του Lifo.gr Άρη Δημοκίδη»

Ταινία λήξης
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαρτίου, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων στο Ολύμπιον. Θα προβληθεί το εμβληματικό ντοκιμαντέρ του βωβού κινηματογράφου Σχετικά με τη Νίκαια του Ζαν Βιγκό του 1930, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Έντυπα Φεστιβάλ
Αναζητήστε τα έντυπα του φετινού φεστιβάλ:
Τον Επίσημο Κατάλογο με πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα και τιμή 2 ευρώ
Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα το οποίο επαναφέρουμε στη μικρή εύχρηστη εκδοχή του, με τιμή μόνο 50 λεπτά
Τον Α Κατάλογο, την ειδική συλλεκτική έκδοση με κείμενα και αναλύσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τιμή 7 ευρώ και
Το περιοδικό Πρώτο Πλάνο που διανέμεται δωρεάν. Το πρώτο τεύχος κυκλοφορεί ήδη και περιλαμβάνει κείμενα από όλες τις ειδικές εκδόσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ των τελευταίων 20 χρόνων και το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 4 Μαρτίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v