11 ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά που πρέπει να δεις

Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά της μετά 90s περιόδου μας έχει χαρίσει ουκ ολίγα «διαμάντια». Ιδού δέκα που ξεχωρίζουν.
11 ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά που πρέπει να δεις

Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998)



Το πρώτο μέρος της τριλογίας του Στράτου Τσιώλη για τις γυναίκες είναι επίσης απέκτησε φήμη αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του και επίσης είναι ένα απολαυστικό πόνημα. Ένα αυθεντικά ελληνικό road movie με απολαυστικούς σουρεάλ διαλόγους, εξαιρετικούς πρωταγωνιστές και μουσική επένδυση που μερακλώνει. «Ε, Αρχοντούλα;».

Όλα είναι Δρόμος (1998)



Από τις ταινίες που σου αλλάζουν τη ζωή, το σπονδυλωτό δημιούργημα του Παντελή Βούλγαρη παρακολουθεί τρεις άνδρες με τελείως διαφορετικές ιστορίες και καταφέρνει να κερδίσει έξοχες ερμηνείες από τους βασικούς τις πρωταγωνιστές: Δημήτρης Καταλειφός, Θανάσης Βέγγος και Γιώργος Αρμένης με την μνημειώδη ατάκα στο τέλος «Ηλία ρίχ’το».

Μια Αιωνιότητα και Μια Ημέρα (1998)



Είναι ο μοναδικός Χρυσός Φοίνικας του ελληνικού σινεμά και δεν έμεινε εκεί: Η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου κέρδισε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής των Καννών, επτά βραβεία στη Θεσσαλονίκη, την τρίτη θέση στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Σάο Πάολο και υποψηφιότητες στο Camerimage και τα Βραβεία των Κριτικών της Αργεντινής. Δείτε την κι ας είναι «αργή».

Φτηνά Τσιγάρα (2000)



Όταν προβλήθηκε πήγε άπατη και είναι κρίμα. Γιατί η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη είναι ένα πραγματικό διαμάντι που αξίζει να ανακαλύψετε – ιδιαίτερα αν ανήκετε στο ανδρικό φύλο. Ποτέ ξανά το κέντρο της Αθήνας δεν αποτυπώθηκε τόσο όμορφα και ρομαντικά. «Είμαι συλλέκτης στιγμών».

Δεκαπενταύγουστος (2001)



Το καλοκαίρι είναι μια εποχή για θαύματα και η ταινία του Κωσταντίνου Γιάνναρη μιλά με συγκινητική ειλικρίνεια για τη μοναξιά, την παρακμή, την απόλυτη άρνηση και την σπαρακτική ανάγκη για την επαφή με το «θείο». Ο Γιάνναρης απευθύνει στους θεατές του μία ερώτηση: «Πιστεύεις στα θαύματα;». Μα φυσικά, όταν γίνονται μέσα από θαυμάσιες ταινίες.

Σπιρτόκουτο (2003)



Χωρίς έλεος σφυροκόπημα λεκτικής βίας, ωμός ρεαλισμός και μια σπαρακτική ακτινογραφία της ελληνικής οικογένειας μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Οικονομίδη. Το «Σπιρτόκουτο» επαναπροσδιόρισε το σύγχρονο ελληνικό σινεμά και άνοιξε τον δρόμο στον Γιάννη Οικονομίδη ώστε να καθιερωθεί ως ένας από τους πιο αυθεντικούς έλληνες δημιουργούς.

Κυνόδοντας (2009)



Βραβευμένος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», ο Κυνόδοντας έγινε η αφορμή να ανθίσει το εγχώριο «περίεργο σινεμά» με μπροστάρη τον Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος στη συνέχεια έφτασε ως τα Όσκαρ, στην πεντάδα των Καλύτερων Ξενόγλωσσων Ταινιών και παράλληλα απέσπασε άλλα 16 βραβεία από το Δουβλίνο ως το Μόντρεαλ και από το Λονδίνο ως το Μονπελιέ.

Attenberg (2010) 



Με εννιά βραβεία και άλλες έντεκα υποψηφιότητες σε Αμερική, Angers, Μπουένος Άιρες, Camerimage, LUX Awards, Λας Πάλμας, Σόφια, Σίδνεϋ, Πολωνία, Τορόντο, Βενετία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έκανε θραύση στα φεστιβάλ όλου του πλανήτη με την δεύτερη κιόλας μεγάλου μήκους ταινία της.

Success Story (2017)

Η διαπλεκόμενη ελληνική πραγματικότητα βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο του σκηνοθέτη Νίκου Περάκη, ο οποίος κάθε άλλο παρά κουρασμένος υπογράφει μια από τις καλύτερες ταινίες του τα τελευταία χρόνια. Το Success Story αποτελεί συμπαραγωγή της Nova, και έχει ένα πολυπληθές και απολαυστικό καστ - Κωσταντίνος Μαρκουλάκης, Τζένη Θεωνά, Πάνος Μουζουράκης, Φιόνα Γεωργιάδη. 

Πολυξένη (2017)

Το κοινωνικό δράμα εποχής της Δώρας Μασκλαβάνου, «Πολυξένη», αποτελεί ακόμη μία συμπαραγωγή της Nova και προσφέρει μία εξαιρετική γυναικεία ιστορία. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’50 στην Κωνσταντινούπολη και μιλά για τη μνήμη, την αθωότητα, την αγάπη και την εμπιστοσύνη.

Καζαντζάκης (2017)



Ο Γιάννης Σμαραγδής επιστρέφει και υπογράφει μετά τον εντυπωσιακό Ελ Γκρέκο και το Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι, μια ακόμα φιλόδοξη και μεγάλη παραγωγή, αυτή τη φορά για τον συγγραφέα του «Ζορμπά». Η ταινία συμπαραγωγής της Nova, η οποία στηρίζει σταθερά τον ελληνικό κινηματογράφο, εντυπωσιάζει με την υποδειγματική σκηνοθεσία της αλλά και με την εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστικού ζεύγους (Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλος και Μαρίνα Καλογήρου). Βγαίνει στις στις αίθουσες από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Είστε συνδρομητής Nova; Τότε μέσω του προγράμματος επιβράβευσης μπορείτε να δεις πρώτοι και στον κινηματογράφο τις συμπαραγωγές της Nova, πριν την επίσημη διάθεση στις αίθουσες. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v