«Σε μια Ελλάδα κοιμισμένη οι σκηνοθέτες πρέπει να ρίξουν τουφεκιά»

Ο αμφιλεγόμενος Γιάννης Οικονομίδης μιλά για τη νέα του ταινία – και για πολλά ακόμα – στο πρώτο τεύχος του νέου περιοδικού κόμικ «Μπλε Κομήτης».
«Σε μια Ελλάδα κοιμισμένη οι σκηνοθέτες πρέπει να ρίξουν τουφεκιά»
Σαν Κομήτης ήρθε στο γραφείο μας το νέο περιοδικό κόμικ «Μπλε Κομήτης» των εκδόσεων Polaris και μονομιάς πέσαμε με τα μούτρα να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του γεμάτες  από πρωτότυπο υλικό από δημιουργούς όπως Ανδρουτσόπουλος, Aniro, Βαβαγιάννης, Γούσης, Διαλυνάς, Ζαφειριάδης, Ζερβός, Κλήμης, Κιχεμ, Λούτα, Μητσομπόνος, Πανάγος, Παπαμάρκος, Πατραμάνη, Στεργίου και Φαραζής.



Μεταξύ των κόμικ και μια συνέντευξη με έναν από τους πιο ιδιαίτερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.

Ο Γιάννης Οικονομίδης μιλά στον αρχισυντάκτη του περιοδικού Γιάννη Ράγκο για την νέα του ταινία, αλλά και για πολλά ακόμα.

Όπως διαβάζουμε η νέα του ταινία θα έχει τίτλο «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» και θα είναι μια «ανοιξιάτικη, καλοκαιρινή ταινία». «Θα την χαρακτήριζα ένα πολυεπίπεδο σαιξπηρικό οικογενειακό δράμα της ελληνικής επαρχίας με μπόλικες δόσεις μαύρου χιούμορ», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Η ταινία θα γυριστεί εξ’ ολοκλήρου στην Στερεά Ελλάδα, συνεχίζοντας την παράδοση του «Μαχαιροβγάλτη», ο οποίος επίσης είχε γυριστεί στην επαρχία, συγκεκριμένα στην Πτολεμαΐδα.

«Πρέπει να βγούμε όλοι έξω. Αλλά είναι τόλμημα να γίνονται ταινίες εκτός Αθήνας. Είμαστε παραγωγικά αδύναμοι. Με τους χαμηλούς προϋπολογισμούς που υπάρχουν δεν μπορείς να ξεμυτίσεις, ενώ θα έπρεπε να πριμοδοτείται το ‘εκτός έδρας’», σχολιάζει.

Ερωτηθείς για την ιδεολογική του θέση μέσα από τις ταινίες του ο σκηνοθέτης επισημαίνει πώς πάντα ήθελε να κάνει ένα σινεμά που να έχει άμεση επαφή με την ελληνική κοινωνία: «Σε μια Ελλάδα κοιμισμένη, βολεμένη, κομφορμιστική, οι σκηνοθέτες οφείλουν να ρίξουν μια τουφεκιά, όχι  με την προβοκατόρικη έννοια αλλά με ουσία. Με ενδιαφέρει μια τέχνη που ανοίγει συζητήσεις, που αλλάζει την οπτική των ανθρώπων, που καθορίζει βαθύτερα την κουλτούρα».

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη του Γιάννη Οικονομίδη αλλά και μπόλικα κόμικ στο πρώτο τεύχος του «Μπλε Κομήτη», το οποίο κυκλοφορεί ήδη από τις 22 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα στην σελίδα του περιοδικού στο Facebook. 


 
Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v