Οι «άχαστες» ταινίες στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Δεκαπέντε ταινίες – highlights των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας που δεν πρέπει να χάσετε. Η προπώληση ξεκίνησε – κλείστε θέσεις όσο προλαβαίνετε.
Οι «άχαστες» ταινίες στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας
120 χτυπήματα το λεπτό

Η ταινία του Ρομπέν Καμπιγιό που τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών φέτος στις Κάννες έκανε τον Πέδρο Αλμοδόβαρ να δακρύσει, χάρη στην ιστορία που διηγήθηκε, αυτή μιας ομάδας ανθρώπων στα τέλη των ‘80s, που ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια σε έναν θανατηφόρο ιό. Η ταινία θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή Αρνό Βαλουά.

Wonderstruck

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ για φέτος, το Wonderstruck του Τον Χέινς (Κάρολ), που συζητιέται από τώρα για τα Όσκαρ, αφηγείται την ιστορία δύο παιδιών από διαφορετικές εποχές, το πεπρωμένο των οποίων ενώνεται σαν παραμύθι στην ίδια πόλη, τη Νέα Υόρκη. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Τζούλιαν Μουρ και Μισέλ Γουίλιαμς.

Mother!

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι, μετά τον Μαύρο Κύκνο και τον Νώε, επιστρέφει με απόλυτη ατμόσφαιρα ψυχολογικού θρίλερ, στην ταινία που ήδη έχει διχάσει κοινό και κριτικούς όπου προβάλλεται. Ο φακός ακολουθεί την Τζένιφερ Λόρενς και τον Χαβιέ Μπαρδέμ σε ένα σπίτι, όπου έρχονται απρόσκλητοι καλεσμένοι (η Μισέλ Φάιφερ και ο Εντ Χάρις) και ο εφιάλτης ξεκινά. Τα εισιτήρια της συγκεκριμένης προβολής δεν προπωλούνται και θα διατεθούν μέσω διαγωνισμού.

Happy End

Κατευθείαν από τις Κάννες, η τελευταία ταινία του μεγάλου αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε καταφτάνει στην Αθήνα για να μας βάλει μέσα στο σπίτι μιας πλούσιας γαλλικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας επιδίδονται σε ένα επικίνδυνο κρυφτό μεταξύ τους, παίζοντας με την ειρωνεία της έννοιας του happy end.

Donnie Darko

Το σκοτεινό φιλμ της περασμένης δεκαετίας, που ήδη πρόλαβε να περάσει στη σφαίρα του καλτ και απέκτησε φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, έρχεται δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη προβολή του σε 4K εκδοχή. Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κέλι μας βυθίζει σε ένα ταξίδι στο χρόνο, σε ένα παιχνίδι με όμορφες λέξεις, pop αναφορές και ψυχεδελικές φιγούρες οι οποίες οδηγούν έναν έφηβο σε μια σειρά εγκλημάτων. Με τους Τζέικ Τζίλενχαλ, Ντρου Μπάριμορ και Τζένα Μαλόν.

Sea Sorrow

Η πιο «στρατευμένη» προβολή του φετινού φεστιβάλ είναι αυτή του ντοκιμαντέρ Sea Sorrow για την προσφυγική κρίση. Την ταινία θα παρουσιάσει η Βανέσα Ρεντγκρέιβ με τον Λόρδο Άλφρεντ Νταμπς και τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και το Safe Passage.

Το Αυτό

Το φρικιαστικό μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ επιστρέφει σε νέα εκδοχή στην κινηματογραφική οθόνη, διά χειρός Αντρές Μουσιέτι. Λίγους μήνες μετά την εξαφάνιση ενός φίλου τους, μια ομάδα παιδιών ενώνονται εναντίον ενός τέρατος με τη μορφή κλόουν, που στοιχειώνει τα όνειρά τους.

Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου

Έχει ήδη αποκτήσει τη φήμη της «ταινίας της χρονιάς»: Το Call me by your name του Λούκα Γουαντανίνο ακολουθεί τις αναζητήσεις ενός ανήσυχου 17χρονου στην ιταλική εξοχή, ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι κατάλληλο για… έρωτα που συγκίνησε όλες τις φεστιβαλικές αίθουσες, όπου προβλήθηκε.

Θέλμα

Η Θέλμα αφήνει το θρησκόληπτο σπίτι της για σπουδές στο Όσλο και βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συμφοιτήτριας, τη στιγμή που πασχίζει να τιθασεύσει τις τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις της. Όπως αναφέρει το πρόγραμμα του φεστιβάλ, σε αυτή την ταινία η 'Κάρι' του Ντε Πάλμα συναντά τις 'Μέρες Οργής' του Ντράγερ, στο πλέον τολμηρό φιλμ ενός από τους πιο ενδιαφέροντες ευρωπαίους σκηνοθέτες, υπεύθυνου για τα πολυβραβευμένα 'Όσλο, 31 Αυγούστου' και 'Reprise'.

Χαμένοι στη Γαλλία

Από τα πιο περιζήτητα φιλμ του μουσικού αφιερώματος του φεστιβάλ, το «Χαμένοι στη Γαλλία» ακολουθεί τους Mogwai, Άλεξ Καπράνο των Franz Ferdinand, Arab Strab και Delgados, κοινώς την αφρόκρεμα της ανεξάρτητης σκωτσέζικης μουσικής σκηνής των 90s, η οποία επαναλαμβάνει, 18 χρόνια μετά, το ίδιο τρελό road trip που την πήγε από τη Γλασκώβη ως το Μορόν της Γαλλίας και απογείωσε τη φήμη της με μία μόνο συναυλία. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη Νίαλ ΜακΚαν και του frontman των Mogwai, Στιούαρτ Μπρέιθγουεϊτ, που θα παίξει και μουσική σε πάρτι που θα ακολουθήσει στο Barrett στου Ψυρρή.

Η άλλη πλευρά της ελπίδας

Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας απέσπασε για αυτή την ταινία ο Άκι Καουρισμάκι φέτος στο Βερολίνο, χαρίζοντάς μας την κινηματογραφική ιστορία ενός σύρου μετανάστη που δραπετεύει από το κέντρο «φιλοξενίας» και ενός φινλανδού εμπόρου που αλλάζει ζωή. Οι δύο άντρες συναντιούνται και μαθαίνουν τι θα πει αλληλεγγύη και συντροφικότητα. Η ταινία θα σηματοδοτήσει τη λήξη των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας.

Μια φανταστική γυναίκα

Το βραβείο σεναρίου του φεστιβάλ Βερολίνου πήγε δικαίως σε αυτή την ταινία που ακολουθεί την Μαρίνα, μια τρανσέξουαλ που δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πένθος του συντρόφου της, επειδή δεν το θέλει η οικογένειά του. Ο Σεμπάστιαν Λέλιο («Γκλόρια») παίζει με τα ταμπού και την έννοια της διαφορετικότητας – η προβολή θα γίνει παρουσία της πρωταγωνίστιρας, Ντανιέλα Βέγκας.

Δεν ήσουν ποτέ εδώ

Ένας αντικοινωνικός βετεράνος πεζοναύτης αναλαμβάνει να σώσει την ανήλικη κόρη ενός γερουσιαστή μόνο για να βρεθεί μπλεγμένος σε ένα θανάσιμο δίκτυο πολιτικής διαφθοράς. Η σκηνοθέτιδα Λιν Ράμσεϊ παραδίδει ένα δυνατό θρίλερ για έναν «εξολοθρευτή άγγελο», με την μορφή του εκπληκτικού Χοακίν Φίνιξ. Η ταινία βραβεύτηκε για το σενάριο και την ερμηνεία του Φίνιξ στις Κάνες – στην προβολή θα παραβρεθεί και η ίδια η σκηνοθέτιδα.

Loveless

Ο Μπόρις και η Ζένια συγκρούονται για την κηδεμονία του δωδεκάχρονου γιου τους, μόνο που και οι δύο προσπαθούν να τον ξεφορτωθούν γιατί είναι και οι δύο ανίκανοι να τον μεγαλώσουν. Μέχρι που ο μικρός εξαφανίζεται και ξεκινά ένα οικογενειακό δράμα, με τον βραδυφλεγή τρόπο που μόνο ο μεγάλος ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Σβιάγκιντσεφ («Λεβιάθαν») ξέρει. Η ταινία έλαβε το βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Οι Δουβλινέζοι

Οι Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους ένα χορταστικό αφιέρωμα στον μεγάλο αμερικανό σκηνοθέτη Τζον Χιούστον, που χάρισε στο Χόλιγουντ πάνω από 50 σπουδαίες ταινίες, από το Γεράκι της Μάλτας και τον Θησαυρό της Σιέρα Μάντρε μέχρι τον Άνθρωπο που θα γινόταν βασιλιάς και τη Βασίλισσα της Αφρικής. Από τις προβολές, ξεχωρίζουμε τους Δουβλινέζους, την κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος του Τζέιμς Τζόις και κύκνειο άσμα του Χιούστον, στο οποίο ένα εορταστικό δείπνο μετατρέπεται σε στοχασμό για τη ζωή και τον θάνατο. Πρωταγωνιστεί η Αντζέλικα Χιούστον.

"Ξεφυλλίστε" το πρόγραμμα των προβολών για να βρείτε μέρες, ώρες και τους χώρους στους οποίους θα προβάλλονται οι ταινίες που σας ενδιαφέρουν, εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v