8 ταινιάρες που αξίζει να προλάβετε στα θερινά σινεμά

Κιούμπρικ, Βιμ Βέντερς, Ντε Σίκα, Μπερτολούτσι και ταινίες άλλων μεγάλων «μαστόρων» της έβδομης τέχνης που… ίσα που προλαβαίνουμε να δούμε στα θερινά σινεμά.
8 ταινιάρες που αξίζει να προλάβετε στα θερινά σινεμά
Τα θερινά σινεμά οδεύουν προς το «νήμα» της φετινής τους σεζόν, αλλά προτού επιστρέψουμε στις χειμερινές αίθουσες και στις νέες κυκλοφορίες, προλαβαίνουμε να απολαύσουμε κλασικά αριστουργήματα και διαμάντια από το παρελθόν σε επανέκδοση, που προβάλλονται ακόμα κάτω από τα αστέρια.

Αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς

Το θερινό σινεμά Ριβιέρα στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια προβάλλει αυτή την εβδομάδα σπουδαίες ταινίες του γερμανού δημιουργού. Ήδη έχουν προβληθεί τα Φτερά του Έρωτα και το Παρίσι Τέξας, και ακολουθούν την Τρίτη στις 22.40 το «Ένας Αμερικανός Φϊλος» (1977) και την Τετάρτη στις 22.40 η «Αλίκη στις Πόλεις» (1974). Στην πρώτη ταινία, ένας αμερικανός τυχοδιώκτης παγιδεύει έναν γερμανό κορνιζοποιό σε μια διπλή δολοφονία, ενώ στη δεύτερη ταινία, ένα μικρό κορίτσι επιστρέφει στην Ευρώπη με έναν δημοσιογράφο και αναζητούν μαζί τη γιαγιά της.

Η Ατιμασμένη (1960)

Σε μια κλασική ταινία του ιταλού «μαέστρου» Βιτόριο ντε Σίκα, η Σοφία Λόρεν υποδύεται μια όμορφη χήρα που βρίσκει καταφύγιο μαζί με την κόρη της στα βουνά, για να γλιτώσει από την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί της, οι Ελεονόρα Μπράουν και Ζαν Πολ Μπελμοντό. Η ταινία προβάλλεται αυτή την εβδομάδα κάθε βράδυ στις 22.40 στο Σινέ Ζέφυρος (Τρώων 36, Πετράλωνα).

Bell’Antonio (1960)

Στον ίδιο θερινό κινηματογράφο, κάθε βράδυ στις 20.30, αυτή την εβδομάδα προβάλλεται η ταινία του Μάουρο Μπολονίνι σε σενάριο Παζολίνι. Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι υποδύεται έναν γοητευτικό άντρα, που τον κυνηγά ο γυναικείος πληθυσμός. Εκείνος επιστρέφει από την ιταλική πρωτεύουσα στη γενέτειρά του, μια μικρότερη ιταλική πόλη και παντρεύεται μια νεαρή γυναίκα, η οποία ανακαλύπτει πως η φήμη του ως υπέρτατου εραστή κάθε άλλο παρά στην πραγματικότητα αντιστοιχεί.

Η Λάμψη (1980)

Μία από τις κλασικότερες και πιο τρομακτικές δημιουργίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, μας «ταξιδεύει» στο χειμερινό θέρετρο που αναλαμβάνει να συντηρήσει ένας συγγραφέας με την οικογένειά του. Ο Τζακ Νίκολσον σε μια συγκλονιστική ερμηνεία και ο Κιούμπρικ σε… κλειστοφοβικά κέφια – απολαύστε τους αυτή την εβδομάδα στο Μαργαρίτα Cinema (Δ. Πλακεντίας 87, Χαλάνδρι) κάθε βράδυ στις 22.40.

Αντιφασιστικές ταινίες στο Σινέ Μάρθα Καραγιάννη

Ο θερινός κινηματογράφος του Κερατσινίου (Βύρωνος και Χιλής), το ΠαρασκευοΣαββατοκύριακο 15-17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί τριήμερο αφιέρωμα με προβολές στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Την Παρασκευή θα προβληθεί ο «Κονφορμίστας» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (1970), με την ιστορία ενός πράκτορα της μυστικής αστυνομίας του Μουσολίνι που αναλαμβάνει την εκτέλεση του μέντορά του. Το Σάββατο ακολουθούν «Τα Παιδιά του Σουίνγκ» (1993) του Τόμας Κάρτερ, με την ιστορία μιας παρέας νεαρών στη ναζιστική Γερμανία, που διαφωνούν με τις χιτλερικές ιδέες και καταφεύγουν στον χορό. Την Κυριακή, προβάλλεται η «Γλώσσα της Πεταλούδας» (1999), η ιστορία ενός αγοριού που έρχεται αντιμέτωπο με τη βία όταν ξεσπά ο ισπανικός εμφύλιος. Οι προβολές αρχίζουν στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v