Σκληρό σεξ: Οι ταινίες που απαγορεύτηκαν

Οι προκλητικές σκηνές σεξ τους… εξασφάλισαν αρκετές περικοπές αλλά και απαγορεύσεις. Ιδού 10 ταινίες που άγγιξαν τα όρια του πορνό.
Σκληρό σεξ: Οι ταινίες που απαγορεύτηκαν
Ένα από τα κυρίαρχα ατού της τέχνης είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί αντιδράσεις. Στον κινηματογράφο τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα, μιας και μια ταινία μπορεί να λογοκριθεί/απαγορευτεί για διαφόρους λόγους.

Οι σκηνές προκλητικού σεξ όμως φαίνεται να είναι η πιο συχνή αιτία. Δείτε παρακάτω 10 ταινίες που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις για τις αρκετά – εχμ – πικάντικες σκηνές τους.

Ken Park (2002)

Η ωμή ματιά του σκηνοθέτη Larry Clark στις σεξουαλικές περιπέτειες των εφήβων της Αμερικής οδήγησε στην απαγόρευση προβολής της ταινίας στην Αυστραλία με τη δικαιολογία πως «ασχολείται με θέματα που αφορούν το σεξ με τρόπο που προκαλεί τα ήθη».

Wetlands (2013)

Βασισμένη στο πολυσυζητημένο μυθιστόρημα της Γερμανίδας Σαρλότ Ρος, η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις για τις τολμηρές σκηνές που αγγίζουν τα όρια του πορνό και απαγορεύτηκε σε Αγγλία και Ιρλανδία.

The Last Temptation (1988)

Οι ερωτικές σκηνές μεταξύ Ιησού και Μαρίας Μαγδαληνής σόκαραν την κοινή γνώμη, και η ταινία του Martin Scorsese απαγορεύτηκε (στην εποχή της) σε Ελλάδα, Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή και Σιγκαπούρη.

Eyes Wide Shut (1999)

Η σκηνή του οργίου στο κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick κόπηκε από τους παραγωγούς μιας και το τελικό cut της ταινίας έγινε μετά τον θάνατο (και χωρίς τη συγκατάθεση) του μεγάλου σκηνοθέτη και ήταν περισσότερο «φιλικό» προς τις κινηματογραφικές αίθουσες. Μερικούς μήνες μετά πάντως, κυκλοφόρησε σε DVD η αυθεντική βερσιόν.

Romance (1999)

Η ταινία της Catherine Breillat περιείχε μπόλικες σκηνές πορνογραφικού σεξ με πρωταγωνιστή (και) τον διάσημο πορνοστάρ Rocco Sinfredi και μέχρι σήμερα παραμένει απαγορευμένη στην Ιρλανδία.

50 Shades of Grey (2015)

Όσο παράξενο και αν ακούγεται οι (αρκετά light)  S&M σκηνές της ταινίας που βασίζεται στο “mommy porn” βιβλίο της EL James αποτέλεσαν αφορμή για να απαγορευτεί η προβολή της σε Μαλαισία και Ινδία.

Last Tango in Paris (1972)

Χαρακτηρίστηκε από κριτικούς ως «πορνογραφία μεταμφιεσμένη σε τέχνη» και αποσύρθηκε λίγους μήνες μετά την πρώτη προβολή της. Το «Τανγκό» απαγορεύτηκε στην Ιταλία για 15 ολόκληρα χρόνια, κυρίως εξαιτίας της προκλητικής σκηνής με το βούτυρο.

Cruising (1980)

To αρχικό μοντάζ της αμφιλεγόμενης ταινίας του William Friedkin παραμένει… χαμένο, μιας και κόπηκαν περίπου 40 λεπτά υλικού λόγω έντονων αντιδράσεων από την MPAA. Μέχρι σήμερα οι κομμένες σκηνές αγνοούνται, ενώ η ταινία απαγορεύτηκε σε Νότια Αφρική και Φινλανδία.

Caligula (1979)

Η προκλητική ταινία του Tinto Brass υπήρξε μια πορνογραφική «επική» παραγωγή, η οποία εξαιτίας των δεκάδων σκηνών σεξ κυκλοφόρησε σε δεκάδες «κομμένες» βερσιόν για κάθε χώρα, ενώ σε δεκάδες άλλες απαγορεύτηκε τελείως.

Bound (1996)

Η λεσβιακή σκηνή σεξ μεταξύ της Jennifer Tilly και της Gina Gershon στην ταινία Bound προκάλεσε σάλο εξαιτίας υπερβολικού ρεαλισμού και ανάγκασε τους αδερφούς Watchowski να την… μετριάσουν στην επίσημη προβολή της ταινίας.

N.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v