Όσα θα δούμε στη φετινή Μπερλινάλε

Οι πρεμιέρες, τα αφιερώματα, οι καινοτομίες, οι δημιουργοί που θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Άρκτο και όλα όσα θα δούμε φέτος στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.
Όσα θα δούμε στη φετινή Μπερλινάλε
του Λουκά Τσουκνίδα

Το βράδυ της 9ης Φλεβάρη, το Βερολίνο θα ζήσει την 67η βραδιά έναρξης της πολυαγαπημένης του Μπερλινάλε, ενός από τα πιο επιδραστικά κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο. Φέτος, η ταινία που θα δώσει το σύνθημα είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ετιέν Κομάρ, “Django”, μία κινηματογραφική ματιά στη ζωή και τη δουλειά του θρυλικού κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρτ, με τον Ρεντά Κατέμπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ξεκινώντας από αυτή την άτυπη “pole-position” της πρεμιέρας, ο Κομάρ θα συναγωνιστεί κατόπιν με μία πλειάδα έμπειρων και μη συναδέλφων του για τα πιο σημαντικά βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους, ο κορεάτης βετεράνος Χονγκ Σανγκ-Σου (On the Beach at Night Alone), ο Όρεν Μόβερμαν (The Dinner), ο Μαρσέλο Γκόμες (Joaquim), η Ανιέσκα Χόλαντ (Spoor), ο ντόπιος Βόλκερ Σλέντορφ (Return to Montauk), ο πολυβραβευμένος Άκι Καουρισμάκι (The Other Side of Hope), ο Γιόζεφ Χάντερ (Wild Mouse) και ο ρουμάνος Καλίν Πίτερ Νέτζερ (Ana, mon amour).



Το νικητή θα κληθούν να επιλέξουν ο δημιουργός Γουάνγκ Κανάν, ο ηθοποιός Ντιέγκο Λούνα, η παραγωγός Ντόρα Μπουσουσά Φουρατί, οι ηθοποιοί Μάγκι Τζίλενχααλ και Γιούλια Γιέντς και ο καλλιτέχνης Όλαφουρ Έλιασον, υπο την καθοδήγηση, φυσικά, του φετινού προέδρου της επιτροπής, Πολ Βερχόφεν.

Εκτός συναγωνισμού, οι θεατές, βερολινέζοι και μη, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις νέες δουλειές των Άλεξ Ντε λα Ινγκλέσια (The Bar), Στάνλεϊ Τούτσι (Final Portrait), Μάρτιν Προβόστ (The Midwife), Γκουριντέρ Τσαντά (Viceroy's House), Τζέιμς Γκρέι (The Lost City of Z), Σαμ Γκαρμπάρσκι (Bye Bye Germany), Φερνάντο Τρουέμπα (The Queen of Spain), Λούκα Γκουαντανίνο (Call Me by Your Name), Άλεξ Ρος Πέρι (Golden Exits), αλλά και δύο πολυαναμενόμενα σίκουελ: το “Logan” του Τζέιμς Μάνγκολντ και το “T2 Trainspotting” του Ντάνι Μπόιλ.



Η Μπερλινάλε, όμως, είναι πολλά περισσότερα από τις πρεμιέρες της. Όσοι περάσουν τις πόρτες της θα έρθουν σε επαφή με το σύγχρονο ποιοτικό σινεμά που δεν αγνοεί τις “μάζες” (Panorama), το πειραματικό σινεμά που εξερευνά τα όρια του μέσου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (Forum), μία συναρπαστική επιλογή από ταινίες μικρού μήκους (Berlinale Shorts – ανάμεσά τους και το “Hiwa” της Ζακλίν Λέντζου), ταινίες για τη νεολαία του σήμερα (Generation), ταινίες από νέους γερμανούς δημιουργούς (Perspektive Deutches Kino), κλασικό και αναπαλαιωμένο σινεμά (Retrospective, Homage), αλλά και θεματικές προβολές, όπως εκείνες που συνδυάζουν το καλό σινεμά με το καλό φαγητό (Culinary Cinema).



Επισήμως, το 67ο Φεστιβάλ του Βερολίνου θα κλείσει το μεθεπόμενο Σάββατο, με την απονομή και την ταινία που θα τιμηθεί με τη Χρυσή Άρκτο.

Καλές προβολές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v