ΤΕΧΝΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

The Teacher: Μια απολαυστική ηθογραφία

Η νεά ταινία του Γιαν Χρέμπεκ δεν μένει... τάξη και περνάει τις εξετάσεις όντας μια  άκρως απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία.

The Teacher: Μια απολαυστική ηθογραφία

του Λουκά Τσουκνίδα

Αν δεν κάνω λάθος, είχαμε να δούμε ταινία του τσέχου Γιαν Χρέμπεκ στις ελληνικές αίθουσες απ' το υπέροχο “Kawasaki's Rose” του 2009 και να που επιστρέφει με μια απολαυστική ηθογραφία, βασισμένη σ' ένα αληθινό περιστατικό, ξεσηκωμένο απευθείας απ' την παιδική ηλικία του συνήθη σεναριογράφου του, Πετρ Γιαρχόβσκι. Το “The Teacher” είναι μία καλοφτιαγμένη και καλοπαιγμένη σάτιρα που καταφέρνει να ρίξει φως σε συγκεκριμένες ανθρώπινες αδυναμίες χωρίς να υποτιμά το ρόλο του κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος, αλλά και χωρίς να απαλλάσσει τους χαρακτήρες του απ' τις αποκλειστικές τους διαχρονικές ευθύνες.

Η υπόθεση

Σ' ένα σχολείο, στην Μπρατισλάβα του 1983, η διευθύντρια έχει καλέσει τους γονείς σε σύσκεψη. Αιτία, η καταγγελία δύο εξ αυτών ότι η καινούργια δασκάλα εκμεταλλεύεται την θέση της, ως βαθμολογήτρια των παιδιών τους, αλλά και ως χήρα ανώτατου κομμουνιστή στρατιωτικού, εκβιάζοντας γονείς και παιδιά για να τις κάνουν χάρες και θελήματα. Αν και απούσα, η δασκάλα καταφέρνει να χωρίσει την ομήγυρη σ' εκείνους που την καταγγέλλουν, εκείνους που τη στηρίζουν κι εκείνους που φοβούνται να εκφράσουν οποιαδήποτε γνώμη. Αυτοί είναι και οι περισσότεροι...

Η κριτική

Το έχουμε δει με πολλούς και γλαφυρούς τρόπους στη δουλειά των σύγχρονων ρουμάνων σκηνοθετών, πως η καθημερινή μικρής κλίμακας διαφθορά σταδιακά κυρίευσε, όχι μόνο τη δημόσια, αλλά και την ιδιωτική ζωή των πολιτών στην πάλαι πότε κομουνιστική Ευρώπη, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό άλλαξε με την πτώση και την μετάβαση στον καπιταλισμό. Ο Χρέμπεκ και ο Γιαρχόβσκι, με διαφορετικό ύφος απ' τους βαλκάνιους συναδέλφους τους, με την ίδια όμως περιπαικτική και σατιρική διάθεση, αναπαράγουν ένα αληθινό περιστατικό που έχει να πει πάρα πολλά για τη φύση των ανθρώπων, τη σχέση τους με την εξουσία και τα αντανακλαστικά τους απέναντι σε συνήθη ηθικά διλήμματα με προφανείς απαντήσεις.

Η κυρία Ντραζντεχόβα καταφτάνει στο μικρό σχολείο όχι μόνο ως δασκάλα, αλλά και ως μέλος του Κόμματος και άγρυπνο “μάτι” του καθεστώτος στην περιοχή. Με το που μπαίνει στην τάξη ανακοινώνει το “στάτους” της και ζητά να μάθει τα ονόματα των μαθητών της, αλλά και το τι επαγγέλλονται οι γονείς τους. Η συνηθισμένη αυτή σκηνή, βγαλμένη απ' την σχολική καθημερινότητα, λαμβάνει χώρα το 1983 και οι δημιουργοί μας τη δείχνουν παράλληλα με μία μάζωξη ενηλίκων, που σύντομα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για τους γονείς των παιδιών οι οποίοι συγκεντρώνονται απ' την διευθύντρια το σχολείου 1 χρόνο αργότερα. Απ' ότι φαίνεται, κάποιοι από αυτούς έχουν καταγγείλει κάτι που είναι αρκετά σοβαρό, ώστε η διοίκηση να παίξει το κεφάλι της κορώνα-γράμματα, υπονομεύοντας την “δασκάλα του Κόμματος” πίσω απ' την πλάτη της.

Βγαίνουν ακόμη:

Το αδιάφορο βιογραφικό δράμα “Lion”, το θρίλερ “Shut In”, η ταινία φαντασίας “Underworld: Blood Wars”, το “The Bachelor” του Αντώνη Σωτηρόπουλου και το ντοκιμαντέρ “Citizenfour” για τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

Η ταινία στο IMDB
SPONSORED LINKS

"Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό."

Φρίντριχ Νίτσε

  • 1912 - Α' Βαλκανικός Πόλεμος: Αρχίζει η Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, όπου συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και η Ελλάδα, παρότι είχε αρνηθεί να συνάψει ανακωχή με την Τουρκία και συνέχιζε της επιχειρήσεις.
    1984 - Μεγάλη ποσότητα τοξικών χημικών διαρρέει από το εργοστάσιο της Union Carbide κοντά στο Μποπάλ της Ινδίας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 15.000 ανθρώπων. Πρόκειται για το χειρότερο βιομηχανικό ατύχημα στο κόσμο.

© 2002-2016 MEDIA2DAY